Вижте как се е правел хляб преди 2000 години

Вижте как се е правел хляб преди 2000 години Лакомник

Интересен експеримент на кулинар с рецепта, открита в книга на Британския музей

Вижте как се е правел хляб преди 2000 години
Автор:Лакомник

През 79 г. сл. Хр. вулканът Везувий изригва и погубва тогавашните селища Помпей и Херкуланеум, запечатвайки ги с дебел слой пепел и лава. В наши дни археолози проучват останките на Помпей и се натъкват на запазени хлебопекарни и самуни хляб.

 

Първите професионални хлебопекарни в Рим се появили през ІІ век преди новата ера, макар че да приготвят хляб с мая тук се научили доста по-късно. При разкопките на разрушения град Помпей археолозите намерили около четиридесет фурни. В античният свят хлябът и трудът на хлебопекарите били ценени високо. В Рим е имало специална изборна длъжност - едипи. В техните задължения влизало да контролират благоустрояването на града, реда и пожарната безопасност, а също така приготвянето и качеството на хляба. При разкопките на Помпей била намерена табелка с надпис (по всяка вероятност, молба към Сената): "Моля да ме направите едип на Гай Юлий Полибий, по негово време хлябът беше много вкусен".

 

Надписите по стените на къщите в Помпей са ранна форма на социална мрежа, като богатите домове са били най-търсени за политически лозунги, твърдят финландски учени. Писанията в Помпей са на всякакви теми - от изразяване на различни чувства, през пожелания, до цинични забележки. Те най-често са правени с въглен или са издълбани в гипсовата мазилка. Има и политическа пропаганда. Някои от тях посочват името на човека и за каква длъжност се кандидатира, а други описват достойнствата му, например колко добър е в печенето на хляб.

 

Британският музей показва възстановка на рецептата и съдържанието на намерените древни хлябове.

 

Рецептата:

 

400 g бига (закваска с дълга ферментация, без сол, със съдържание на мая от 0,5 до 1 % и от 45% до 60% вода, което втасва предварително и се използва като набухвател)

12 g мая

18 g глутен

24 g сол

532 g вода

405 g брашно от спелта

405g пълнозърнесто брашно

 

Източник: British Museum

Още по темата
Още по темата
Сладък царевичен хляб с подправки
Смесете двата вида брашно и разбъркайте със солта и бакпулвера. Добавете сварената царевица на зърна. Разбийте млякото, яйцата, половината масло и медът. Добавете към...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.