Виенски кифли

Виенски кифли Лакомник
Виенски кифли
Време за приготвяне
Приготвяне
5 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

600 г брашно

20 г мая

1/2 кафена чашка олио

1/4 пакетче краве масло

50 г гликоза

3 г бяло нишесте

3 г сол и хладка вода

Начин на приготвянe

Кифлите се приготвят чрез двустепенно замесване. Най-напред се замесва тесто с мая, от което след това се прави главното тесто.

Тесто с мая - в подходящ съд се натрошава маята. Размива се с малко хладка вода. Прибавя се 1 кафена чашка брашно и се разбърква до еднородна каша. Залива се с 1/2 кафена чашка хладка вода и отново се добавя малко брашно. Меси се, докато се получи еднородно тесто. Покрива се с тънък слой брашно и се оставя на топло да втасва в продължение на 2 1/2 до 3 часа. Моментът на втасването се определя по външни изменения на тестото - увеличаване на обема, силно напукване на повърхността и образуване на шупли.

Главно тесто - към втасалото тесто с мая се прибавя постепенно около 1 чаена чаша вода с температура 34-36°С с оглед замесеното тесто да има начална температура 28-30°С. Във водата предварително е разтворена гликозата. Слагат се последователно солта във вид на разтвор, олиото и разтопеното краве масло. Разбърква се и се прибавя останалото количество брашно. Меси се до получаването на еднородно тесто и докато престане да лепне по ръцете. Оставя се да втасва в продължение на 30 минути, след което се избива на ръка. Отново се оставя до допълнително втасване още 30 минути.

Втасалото тесто се оформя на фитил. От него се отрязват 10 еднакви по тегло парчета. Те се овалват на топчета. Всяко топче тесто се разстила с точилка в елипсовидна форма, след което се навива на руло. Оформените кифли се нареждат в намаслена и поръсена с брашно тава, като им се придава силно извита подковообразна форма. Нареждат се на разстояние една от друга и се оставят окончателно да втасат около 1 1/2 до 2 часа при температура на помещението 32-35 градуса. Тази температура се осигурява по изкуствен път с помощта на отоплителни тела.

Преди да се поставят във фурната, втасалите кифли се намазват с рядка каша от попарено бяло нишесте (вода - нишесте 1:10), която им придава приятен гланцов вид и ги предпазва от напукване. След това се пекат при температура 220-250°С в продължение на 10-12 минути. При изваждането им от фурната, докато са горещи отново, се намазват леко с попареното нишесте. Оставят се да изстинат, след което се консумират в прясно състояние. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Облечени яйца
Облечени яйца
Сваряваме 8 яйца (трябва да са твърдо сварени). Обелваме ги и ги оставяме настрани. Приготвяме...
Анкета
стрелка
Четете ли етикетите на храните, преди да ги купите?
Виц

Мите се прибира, подпийнал и доста късно. Подпирайки се на масата, си изпразва джобовете. Жена му брои парите.
- Взел си заплата, а тука липсват 25 лева!
- Ами, почерпихме се с колегите в един бар.
- Почерпили сте се с 5 лева, а останалите?
- Ами той беше - стриптийз бар! И там задължително е да дадеш пари на моми....
- Глупакоооо! Двайсет лева си дал да ти се съблича някаква си...! Аз за два лева щях да ти се съблека, бе! Ето на - гледай!
Мите, гледа, гледа...
- Е, кво ша кажеш, а? - пита го потна жена му.
- Абе, да ти кажа - друго си е по-скъпото!!!

Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Личност от противоположния пол гледа към вас с влюбени очи. Не е изключено и вие да се влюбите и да направите нещо в разрез с принципите си. При всички случаи обаче животът ви става по-пъстър и богат на емоции. Мислете в събота за другите с добри чувства. Жестът на един човек ви трогва и му отговаряте със същото. Сложете здраво юздите на своята щедрост в понеделник, защото има опасност да похарчите всичките си пари. Около вас има много хора и всеки ви дава различен съвет през следващите дни. Ако става дума за делови начинания, се доверете само на експерти.
Реклама Контакти Екип