Виенски кифли

Виенски кифли Лакомник
Виенски кифли
Време за приготвяне
Приготвяне
5 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

600 г брашно

20 г мая

1/2 кафена чашка олио

1/4 пакетче краве масло

50 г гликоза

3 г бяло нишесте

3 г сол и хладка вода

Начин на приготвянe

Кифлите се приготвят чрез двустепенно замесване. Най-напред се замесва тесто с мая, от което след това се прави главното тесто.

Тесто с мая - в подходящ съд се натрошава маята. Размива се с малко хладка вода. Прибавя се 1 кафена чашка брашно и се разбърква до еднородна каша. Залива се с 1/2 кафена чашка хладка вода и отново се добавя малко брашно. Меси се, докато се получи еднородно тесто. Покрива се с тънък слой брашно и се оставя на топло да втасва в продължение на 2 1/2 до 3 часа. Моментът на втасването се определя по външни изменения на тестото - увеличаване на обема, силно напукване на повърхността и образуване на шупли.

Главно тесто - към втасалото тесто с мая се прибавя постепенно около 1 чаена чаша вода с температура 34-36°С с оглед замесеното тесто да има начална температура 28-30°С. Във водата предварително е разтворена гликозата. Слагат се последователно солта във вид на разтвор, олиото и разтопеното краве масло. Разбърква се и се прибавя останалото количество брашно. Меси се до получаването на еднородно тесто и докато престане да лепне по ръцете. Оставя се да втасва в продължение на 30 минути, след което се избива на ръка. Отново се оставя до допълнително втасване още 30 минути.

Втасалото тесто се оформя на фитил. От него се отрязват 10 еднакви по тегло парчета. Те се овалват на топчета. Всяко топче тесто се разстила с точилка в елипсовидна форма, след което се навива на руло. Оформените кифли се нареждат в намаслена и поръсена с брашно тава, като им се придава силно извита подковообразна форма. Нареждат се на разстояние една от друга и се оставят окончателно да втасат около 1 1/2 до 2 часа при температура на помещението 32-35 градуса. Тази температура се осигурява по изкуствен път с помощта на отоплителни тела.

Преди да се поставят във фурната, втасалите кифли се намазват с рядка каша от попарено бяло нишесте (вода - нишесте 1:10), която им придава приятен гланцов вид и ги предпазва от напукване. След това се пекат при температура 220-250°С в продължение на 10-12 минути. При изваждането им от фурната, докато са горещи отново, се намазват леко с попареното нишесте. Оставят се да изстинат, след което се консумират в прясно състояние. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Плодова торта Плодова торта
Разбиваме яйцата със захарта, слагаме содата в киселото мляко, за да се угаси, и прибавяме към...
Анкета
стрелка
Какви козунаци ще ядете на Великден?
Виц

По какво са сходни футболът и сексът?
- И двете са богати на положения.
- И при двете калният терен не е за предпочитане.
- И двете се излъчват по кодирани телевизионни програми.
- И двете след края приключват под душа. 
- И при двете резултатът е важен.
- И при двете можеш да попаднеш в положение на засада.
- И при двете има преки и непреки свободни удари.
- И двете могат да се отложат.
- И при двете има професионалисти и аматьори.
- И при двете след известно време има юбилей.
- И при двете е нужна загрявка, преди всяко начало. 
- И двете при професионалисти имат мениджъри.
- И при двете има риск за контузия.
- И двете се наказват при фал отзад.
- И при двете има страх в чужд терен.
Единствено по което се различават:
- Във футбола играта с ръце е забранено, а в секса свободно.

Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
В семейството имате обща работа, която може да ви обедини или раздели. Всичко зависи от умението ви да ръководите нещата и да работите с хората около вас. По отношение на нов човек не бъдете мнителни, от вашия съюз може да се роди прекрасна идея. С вродената си интелигентност в събота успявате да се справите с трудностите, които ви очакват. Ако бъдете по-инициативни и смели дори може да извлечете полза от ставащото. Не се страхувайте да експериментирате във вторник и сряда, рисковете дават резултати. Точно сега някои може да си купят жилище или друга собственост.
Реклама Контакти Екип