Виенски кифли

Виенски кифли Лакомник
Виенски кифли
Време за приготвяне
Приготвяне
5 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

600 г брашно

20 г мая

1/2 кафена чашка олио

1/4 пакетче краве масло

50 г гликоза

3 г бяло нишесте

3 г сол и хладка вода

Начин на приготвянe

Кифлите се приготвят чрез двустепенно замесване. Най-напред се замесва тесто с мая, от което след това се прави главното тесто.

Тесто с мая - в подходящ съд се натрошава маята. Размива се с малко хладка вода. Прибавя се 1 кафена чашка брашно и се разбърква до еднородна каша. Залива се с 1/2 кафена чашка хладка вода и отново се добавя малко брашно. Меси се, докато се получи еднородно тесто. Покрива се с тънък слой брашно и се оставя на топло да втасва в продължение на 2 1/2 до 3 часа. Моментът на втасването се определя по външни изменения на тестото - увеличаване на обема, силно напукване на повърхността и образуване на шупли.

Главно тесто - към втасалото тесто с мая се прибавя постепенно около 1 чаена чаша вода с температура 34-36°С с оглед замесеното тесто да има начална температура 28-30°С. Във водата предварително е разтворена гликозата. Слагат се последователно солта във вид на разтвор, олиото и разтопеното краве масло. Разбърква се и се прибавя останалото количество брашно. Меси се до получаването на еднородно тесто и докато престане да лепне по ръцете. Оставя се да втасва в продължение на 30 минути, след което се избива на ръка. Отново се оставя до допълнително втасване още 30 минути.

Втасалото тесто се оформя на фитил. От него се отрязват 10 еднакви по тегло парчета. Те се овалват на топчета. Всяко топче тесто се разстила с точилка в елипсовидна форма, след което се навива на руло. Оформените кифли се нареждат в намаслена и поръсена с брашно тава, като им се придава силно извита подковообразна форма. Нареждат се на разстояние една от друга и се оставят окончателно да втасат около 1 1/2 до 2 часа при температура на помещението 32-35 градуса. Тази температура се осигурява по изкуствен път с помощта на отоплителни тела.

Преди да се поставят във фурната, втасалите кифли се намазват с рядка каша от попарено бяло нишесте (вода - нишесте 1:10), която им придава приятен гланцов вид и ги предпазва от напукване. След това се пекат при температура 220-250°С в продължение на 10-12 минути. При изваждането им от фурната, докато са горещи отново, се намазват леко с попареното нишесте. Оставят се да изстинат, след което се консумират в прясно състояние. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Солено квадратче Солено квадратче
Кренвиршите се разрязват - първо по дължина, след това на половинки. В намазан съд се нареждат и...
Анкета
стрелка
Кой е предпочитаният ви метод за готвене у дома?
Виц
Негър към един бял:
- Слушай значи - аз съм се родил черен, черен съм пораснал, черен ще умра и черен ще си остана. А ти - родил си се розов, пораснал си бял, на слънце почерняваш, на студено посиняваш и като умреш ще позеленееш. Как тогава мен ме наричаш цветнокож?!
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Пазете се от огнена жена, тя може да обърка плановете ви или сериозно да ви навреди в петък. През следващите дни любимият човек проявява великодушие и ви помага да осъществите една своя мечта. Пътувайте, веселете се. Периодът е благоприятна да проведете сериозен разговор с човек, който може да ви помогне да решите семеен проблем. Не се срамувайте да му поискате помощ, важното е да се справите с трудностите в подходящия момент. Децата разчитат на вас, дори и да не ви го показват.
Реклама Контакти Екип