Виенски кифли

Виенски кифли Лакомник
Виенски кифли
Време за приготвяне
Приготвяне
5 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

600 г брашно

20 г мая

1/2 кафена чашка олио

1/4 пакетче краве масло

50 г гликоза

3 г бяло нишесте

3 г сол и хладка вода

Начин на приготвянe

Кифлите се приготвят чрез двустепенно замесване. Най-напред се замесва тесто с мая, от което след това се прави главното тесто.

Тесто с мая - в подходящ съд се натрошава маята. Размива се с малко хладка вода. Прибавя се 1 кафена чашка брашно и се разбърква до еднородна каша. Залива се с 1/2 кафена чашка хладка вода и отново се добавя малко брашно. Меси се, докато се получи еднородно тесто. Покрива се с тънък слой брашно и се оставя на топло да втасва в продължение на 2 1/2 до 3 часа. Моментът на втасването се определя по външни изменения на тестото - увеличаване на обема, силно напукване на повърхността и образуване на шупли.

Главно тесто - към втасалото тесто с мая се прибавя постепенно около 1 чаена чаша вода с температура 34-36°С с оглед замесеното тесто да има начална температура 28-30°С. Във водата предварително е разтворена гликозата. Слагат се последователно солта във вид на разтвор, олиото и разтопеното краве масло. Разбърква се и се прибавя останалото количество брашно. Меси се до получаването на еднородно тесто и докато престане да лепне по ръцете. Оставя се да втасва в продължение на 30 минути, след което се избива на ръка. Отново се оставя до допълнително втасване още 30 минути.

Втасалото тесто се оформя на фитил. От него се отрязват 10 еднакви по тегло парчета. Те се овалват на топчета. Всяко топче тесто се разстила с точилка в елипсовидна форма, след което се навива на руло. Оформените кифли се нареждат в намаслена и поръсена с брашно тава, като им се придава силно извита подковообразна форма. Нареждат се на разстояние една от друга и се оставят окончателно да втасат около 1 1/2 до 2 часа при температура на помещението 32-35 градуса. Тази температура се осигурява по изкуствен път с помощта на отоплителни тела.

Преди да се поставят във фурната, втасалите кифли се намазват с рядка каша от попарено бяло нишесте (вода - нишесте 1:10), която им придава приятен гланцов вид и ги предпазва от напукване. След това се пекат при температура 220-250°С в продължение на 10-12 минути. При изваждането им от фурната, докато са горещи отново, се намазват леко с попареното нишесте. Оставят се да изстинат, след което се консумират в прясно състояние. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Mадлени Mадлени
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се брашното със солта и ванилията. След това се добавя...
Анкета
стрелка
Слагате ли зимнина?
Виц

През годините на кризата Крикор, който бил пощальон, трябвало да занесе няколко писма на Гарабед за неплатени сметки за ток, вода, парно, телефон и данъци. Намерил адреса, позвънил.
- Тук ли живее Гарабед? - попитал раздавачът.
- Не, не живее! - отговорил Гарабед.
- А Вие кой сте?
- Аз съм Гарабед!
- Тогава защо казвате, че Гарабед не живее тук?
- Ами ти на това живот ли му викаш! - отговорил Гаро.

Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През тази седмица се осланяйте на шестото си чувство. Това ще ви помогне да се справите с обстоятелствата в професионален, в материален и в личен план. Не се поддавайте на емоциите си в петък. Дразнители няма да ви липсват, някой ще се опита да ви извади от равновесие, което може да доведе до грандиозен скандал. През почивните дни се насочете към изясняване на въпроси, които се отнасят до членовете на семейството ви. Много от вас ще имат потребност да постигнат пълен синхрон между делничното и личното. Опитайте се да избягвате двойните връзки, особено ако сте трайно обвързани в любовта.
Реклама Контакти Екип