Виенски вкуснотии преди Коледа

Виенски вкуснотии преди Коледа Лакомник

С дъх на празници

Виенски вкуснотии преди Коледа
Автор:Лакомник

Остават броени дни до Коледа. Европейските столици вече блестят с невероятните си украси. Затова решихме в този месец да ви разведем из приказните им улици, които те карат да забравиш дори студа. Но не и глада. Затова ви предлагаме да си направите чудни специалитети, измъкнати от... виенските кулинарни книги.

 

Шницел

Необходими продукти:

4 телешки шницела

2 яйца

2 с.л. брашно

100 г галета

лимонов сок

черен пипер

олио

Начин на приготвяне: Взимаме телешкото месо и добре го начукваме. След това с нож правим плитки прорези от двете страни. Натриваме с лимоновия сок. Поръсваме с черен пипер. След това овалваме в брашно, в разбито яйце и накрая в галета. Пържим в сгорещена мазнина и обръщаме, когато стане готов от едната страна. Подходящата гарнитура към шницела са пържените картофи и домати.

 

 

Доматки с вино

Необходими продукти:

1 кг домати

1 л телешки бульон

1 карамфил

черен пипер

1 дафинов лист

червено вино

бяло вино

магданоз

1 лимон

захар

сол

Начин на приготвяне: Измиваме и нарязваме на едро доматите, като си оставяме два-три. Слагаме ги да се варят в бульона. След около десет минути поръсваме с подправките. Идва ред на червеното вино.  Варим, докато доматите станат готови. Смачкваме добре доматите. Добавяме лимоновия сок и бялото вино. При сервирането, слагаме по няколко парчета домат отстрани на чинията. Поръсваме и с магданоз.

 

 

Леща

Необходими продукти:

125 г леща

1 глава лук

масло

2 лъжици брашно

черен пипер

хляб

масло

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го слагаме да се вари заедно с лещата. Посоляваме. Прецеждаме лещата, когато стане готова. Запържваме брашното с масло и го добавяме към супата. Поръсваме с черния пипер. Запичаме и малко хляб с масло и го добавяме и него към супата. 

 

 

Картофена супа с вурстчета

Необходими продукти:

8 винервурстчета

750 г картофи

1.5 л телешки бульон

30 г мазнина

1 глава лук

2 бр. големи моркови

1/2 глава целина

сол

черен пипер

магданоз

Начин на приготвяне: Нарязваме на кубчета лука, морковите, целината. Задушаваме ги в сгорещена мазнина. След няколко минути добавяме и картофите. Поръсваме с подправките, заливаме с бульона. Ръсваме и малко пресен магданоз. Оставяме да ври поне 45 минути. Вурсчетата се слагат малко преди ястието да се махне от огъня.

 

 

Сладкиш

Необходими продукти:

200 г масло

200 г захар

200 г орехи

250 г брашно

2 яйца

какао

канела

карамфил

сладко от кайсии

кора от лимон

ром

Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбиват добре. След това прибавяме яйцата, смлените орехи, брашното и какаото постепенно. Едва накрая слагаме лимоновия сок и рома. Правим тесто, което делим на две. Едната разточваме и я слагаме на дъното на тавата, която предварително е намазана с масло и брашно. Отгоре разпределяме конфитюра. Оставяме тавата настрана и разточваме тестото. Режем го на лентички и ги преплитаме като решетка отгоре, върху първата кора. Печем в предварително загрята фурна за поне половин час. Малко преди да стане готов, го поръсваме с ядките, нарязани на дребно. 

Напиши коментар »
(1)
ако ти е омръзнало да ти викат кюфте,пълничката,дебелата вземи си това ,гаратирам ще спреш да плюскаш като луда,ще остлабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2p1tJi2
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.