Великденски козунак

Великденски козунак Лакомник
Великденски козунак
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Маргарита Добрева, В. Търново
Лакомник Необходими продукти

10 яйца
300 г захар
20 подсладители “Суитли” 
50 мл жълта лимонада
350 мл прясно мляко
2 кубчета мая
1,500 кг брашно
200 г мазнина (равни части св. мас и олио) 
кората на 2 лимона
3 ванилии на д-р Йоткер и 2 лимона
300 г стафиди и ром за стафидите
1 краве масло за тавата
10 г сол (1 равна ч.л.) поставена в тестото

Начин на приготвянe

Стъпка 1: Маята с част от топлото мляко, 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно се оставя на топло да шупне и увеличи обема си 3 пъти. 

Стъпка 2: Смесваме всички продукти: яйцата - разбити със захарта, подсладителя - разтворен в лимонадата, втасалата мая, брашното - пресято 3-4 пъти, солта, настърганите лимони, есенциите. Бърка се с миксер да се получи гъста каша. Оставя се на топло около 30 мин. Увеличава обема си 2 пъти.

Стъпка 3: Замесваме основното тесто, като бъркаме с миксер и внимаваме да не слагаме много брашно наведнъж, тестото да остане меко. Месим, докато спре да лепне и се появят много въздушни мехури. Бием тестото 100 пъти.

След това вкарваме всичката мазнина в тестото, като го разстиламе с ръце на масата, намазваме го и го сгъваме на плик. Това се повтаря, докато се вкара мазнината в тестото. Оформяме козунаците по желание - те трябва да се плетат, като тестото се къса с ръце. Не се реже с нож, прави се на фитили, които се усукват с ръце, за да станат на “конци” и се плетат.

Вземаме една топка тесто, разточваме я, ръсим със стафиди, които са киснали в ром поне 2 часа. Навиваме на руло и усукваме. Може да плетем от 3, 4 или повече части. Козунакът втасва, докато увеличи обема си два пъти на топло, покрит с опаковъчно фолио. Маже се два пъти с разбити жълтъци, разредени с малко олио, по време на втасването веднъж и непосредствено преди печенето. Фурната трябва да е загрята, в нея да е сложен малък съд с вода. Втасалият козунак се маже с жълтък, ръси се със захар и се пече. Тавата с козунака се слага малко под средата на фурната, след първите 5–10 мин фурната се намалява до умерено печене и не се отваря 20 мин. Козунакът е готов за 40-45 мин.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.