Великденска пита

Великденска пита Лакомник
Великденска пита
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Величка Делчева
Лакомник Необходими продукти

300 мл. прясно мляко

200 мл. вода

1 мая (50 гр.)

2 с.л. захар

1 с.л. сол

1 кг. брашно

4 бр. яйца

3 с.л. кисело мляко

3 с.л. олио

75 гр. масло

1 с.л. оцет

Начин на приготвянe

Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по-топла се разтваря маята + захарта + 1 с.л. брашно, а в другата солта. После смесваме двете части в общ съд и се оставя на топло да втаса маята. Отделно изсипваме цялото количество брашно и оформяме кладенче по средата, в което счупваме яйцата (като отделяме единия жълтък за намазване) + киселото мляко + олиото и се започва бъркане, като се замесва меко тесто. Отива точно 1 кг. брашно. Готовото тесто се оставя да втаса, след което се дели на 3 части- една по-малка и две по-големи, сравнително еднакви. Едната от по-големите части е центърът на питата, нея за сега я оставете настрани. Вземете другата по-голяма топка и я разделете на три еднакви части. Разточете първата, намажете я с разтопено масло, Разточете втората, сложете я отгоре и отново намажете с масло. Разточете третата, намажете я с масло и я сложете с намазаната част надолу върху другите. Разточете до размера на тавичката. В намазана с масло тавичка поставете разточената кора и направете разрези от центъра към краищата така, както бихте разрязали торта, но без да стигате до края. Хванете острата част на всеки край и го подгънете навън към края на тавата. След като подгънете всички краища в средата остава празен кръг. С този размер направете кора по същия начин от малката топка. След като обърнете всички краища, в средата сложете запазената топка от тестото. Намажете питата с останалото масло и я оставете да втаса около 30 минути на топло. После я намажете с отделения жълтък. Печете в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).

Още по темата
Още по темата
Пита с круши
От брашното, маслото, солта и водата се замесва тесто. В намазана с масло форма за торта се изсипва тестото. Крушите се обелват, нарязват се на парчета и се варят със...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Пъстърва с домати и босилек Пъстърва с домати и босилек
Овкусете добре рибеното филе с подправките. Подредете го върху хартия за печене. Върху рибата...
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не ви интересуват повърхностните и несериозни отношения през следващите дни. Ако се научите по-малко да говорите и повече да слушате, очаквайте заслужена награда. В събота по-добре е да не предявявате претенции или изисквания към когото и да било. Това може да доведе до конфликтна ситуация. Оставайте верни на себе си при всякаква ситуация, запазвайте спокойствие и душевно равновесие при всякакви обстоятелства. Във вторник сте далеч от материалната страна на живота и затова може да ви смятат за чудак. В делови план седмицата е благоприятна за срещи, съвещания и разработване на планове за бъдещето.