Великденска пита

Великденска пита Лакомник
Великденска пита
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Величка Делчева
Лакомник Необходими продукти

300 мл. прясно мляко

200 мл. вода

1 мая (50 гр.)

2 с.л. захар

1 с.л. сол

1 кг. брашно

4 бр. яйца

3 с.л. кисело мляко

3 с.л. олио

75 гр. масло

1 с.л. оцет

Начин на приготвянe

Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по-топла се разтваря маята + захарта + 1 с.л. брашно, а в другата солта. После смесваме двете части в общ съд и се оставя на топло да втаса маята. Отделно изсипваме цялото количество брашно и оформяме кладенче по средата, в което счупваме яйцата (като отделяме единия жълтък за намазване) + киселото мляко + олиото и се започва бъркане, като се замесва меко тесто. Отива точно 1 кг. брашно. Готовото тесто се оставя да втаса, след което се дели на 3 части- една по-малка и две по-големи, сравнително еднакви. Едната от по-големите части е центърът на питата, нея за сега я оставете настрани. Вземете другата по-голяма топка и я разделете на три еднакви части. Разточете първата, намажете я с разтопено масло, Разточете втората, сложете я отгоре и отново намажете с масло. Разточете третата, намажете я с масло и я сложете с намазаната част надолу върху другите. Разточете до размера на тавичката. В намазана с масло тавичка поставете разточената кора и направете разрези от центъра към краищата така, както бихте разрязали торта, но без да стигате до края. Хванете острата част на всеки край и го подгънете навън към края на тавата. След като подгънете всички краища в средата остава празен кръг. С този размер направете кора по същия начин от малката топка. След като обърнете всички краища, в средата сложете запазената топка от тестото. Намажете питата с останалото масло и я оставете да втаса около 30 минути на топло. После я намажете с отделения жълтък. Печете в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).

Още по темата
Още по темата
Пита с круши
От брашното, маслото, солта и водата се замесва тесто. В намазана с масло форма за торта се изсипва тестото. Крушите се обелват, нарязват се на парчета и се варят със...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Чийзкейк с кайсии Чийзкейк с кайсии
Смесваме желатина със 100 мл вода и оставяме настрани да се разтвори добре. Разполовяваме...
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През тази седмица се осланяйте на шестото си чувство. Това ще ви помогне да се справите с обстоятелствата в професионален, в материален и в личен план. Не се поддавайте на емоциите си в петък. Дразнители няма да ви липсват, някой ще се опита да ви извади от равновесие, което може да доведе до грандиозен скандал. През почивните дни се насочете към изясняване на въпроси, които се отнасят до членовете на семейството ви. Много от вас ще имат потребност да постигнат пълен синхрон между делничното и личното. Опитайте се да избягвате двойните връзки, особено ако сте трайно обвързани в любовта.