Вегетариански

Лакомник
»
Рецепти
»
Вегетариански
Зеленчуци по китайски
Зеленчуци по китайски
Загрейте сусамовото масло. Добавете чесъна, джинджифила и сусамовите семена. Пържете, докато чесънът стане златист. Добавете и нарязаните зеленчуци. Гответе...
Кюфтенца от зеленчуци
Кюфтенца от зеленчуци
Зеленчуците се нарязват на дребно, запържват се в половината масло, заливат се с малко вода и се варят на тих огън. Хлебчетата се нарязват на кубчета,...
Омлет с картофи
Омлет с картофи
Обелваме картофите и нарязваме на филийки и на дълги парчета.В тиган слагаме олио и пържим картофите, като ги разбъркваме. Щом са готови картофите...
Манастирски кюфтета
Манастирски кюфтета
Лещата и елдата се сваряват поотделно. Морковите се задушават или сваряват. Магданозът и лукъ се нарязват на ситно и се смесват със сварените леща и елда....
Печен грах
Печен грах
Грахът се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се изсипва в намаслена тавичка. Поръсва се обилно с копър и разтопено масло. Яйцата се разбиват с киселото...
Рула от тиквички и патладжани
Рула от тиквички и патладжани
Загрейте фурната до 200 градуса. Тиквичките и патладжаните нарежете на тънки филии, по дължина на зеленчука. Каперсите нарежете на дребно. Доматите също...
Пълнени картофени шницели
Пълнени картофени шницели
Почистете картофите, нарежете ги и ги залейте д вряла вода. Оставете ги да врят на умерена температура докато се сварят напълно. Към края подправете със сол....
Гъби в гювечета
Гъби в гювечета
Почистете и измийте гъбите. Поръсете ги с лимонов сок, за да не покафенеят. Нарежете ги на парченца и задушете в масло, само да си пуснат водата. В дълбок...
Гриловани картофи с горчица
Гриловани картофи с горчица
Загрейте скарата на висока температура. Отделно на котлона кипнете подсолена вода, за да сварите картофите леко за 10-15 минути, докато малко омекнат. След...
Задушена леща
Задушена леща
Лещата се залива с вода и се вари на тих огън. Прецежда се, като водата се запазва.В отделен съд се сгорещява олиото. Прибавят се ситно наряз
Ризото с гъби и спанак
Ризото с гъби и спанак
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват до златисто. Добавя се оризът и се разбърква добре. При постоянно бъркане, се налива горещият бульон....
Ризото с аспержи
Ризото с аспержи
Аспержите се счупват на две. Горната им част, която е по-мека, се бланшира за 2 минути в гореща вода. Изважда се с решетъчна лъжица и се ставя настрани....
Задушени картофи с праз и кашкавал
Задушени картофи с праз и кашкавал
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Прибавя се нарязаният праз, заливат се с 1-2 ч.ч. вода и се варят. Щом омекнат, се слагат олиото и магданозът....
Яйца със сирене по тракийски
Яйца със сирене по тракийски
Разбиват се яйцата и към тях се прибавят размитото с малко хладко мляко брашно, сол, ситно нарязан магданоз и останалото прясно мляко. След като се разбърка...
Миш-маш на фурна
Миш-маш на фурна
Обелват се и се нарязват на филийки скилидките чесън. Запържва се до златисто в олиото. Добавят се чушките и лука, нарязани на парченца. Оставят се да се...
Бобена чорба със зеле
Бобена чорба със зеле
Бобът се слага да се вари с накъсаните на едро сухи чушки. В друга тенджера се нарязва зелето на ситно и се вари с чубрицата. След като се свари бобът, се...
Картофени кюфтета с кисело зеле
Картофени кюфтета с кисело зеле
Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват на пюре. Зелето се нарязва на много ситно, изстисква се много добре от водата и се запържва в малко мазнина....
Пълнени картофи с гъби
Пълнени картофи с гъби
Картофите се обелват и се варят 10 минути в подсолена вода, след което се издълбават внимателно, без да се изтъняват много стените им. Лукът и гъбите се...
Бобен пай
Бобен пай
Бобът се вари на кротък огън в подсолена вода. Количеството на водата е един пръст под нивото на фасула. Щом омекнат бобените зърна /около час/, тенджерата...
Манастирски гювеч
Манастирски гювеч
Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават в зехтина. Гъбите се нарязват, прибавят се и се оставят да се задушат хубаво. Прибавя се почистеният и...
Картофи с лук и мляко
Картофи с лук и мляко
Картофите се обелват внимателно, измиват се и се слагат за варене в подсолна вода. Лука нарязва на филийки. Взема се тиган, слага се 50 мл олио и се включва...
Зеленчуци със сос Бешамел
Зеленчуци със сос Бешамел
Зеленият боб се измива много добре, след което шушулките се нарязват на две и се слага заварене в подсолена вода  (1 ч.л. на 500 мл вода) . Добавя се...
Макарони с тиквички и патладжани
Макарони с тиквички и патладжани
Пастата се сварява и отцежда. Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват, оставят се да се отцедят за 30 минути от горчивия сок и се изплакват....
Нахут със зеленчуци
Нахут със зеленчуци
Слага се нахутът в купа и се накисва във вода за една нощ. Изсипва се водата и с прясна вода се слага да ври в тенджера. Оставя се да ври за 1-1 1/2 часа на...
Картофени филиики със сирене
Картофени филиики със сирене
Измиваме картофите и небелени ги оставяме да се варят в студена вода. Внимаваме да не ги преварим и щом започнат да омекват, ги изваждаме и изчакваме да...
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.