Буря от вкусове в иранската кухня

Буря от вкусове в иранската кухня Лакомник

Всяка провинция си има специалитет

Буря от вкусове в иранската кухня
Автор:Лакомник

Една от най-разнообразните кухни в света е иранската. Многото провинции и различен климат карат хората да приготвят различни вкусотии. Например в областта Азербайджан ще ви почерпят с див мед и нуго, Ком пък е градът на сохана, който е вид сладкиш. В Керман е задължително да хапнете шам фъстък. Когато слизате на юг, идва ред на неповторимите ирански фурми. Баклавата е неизменна част от провинция Язд, а Исфахан – гяз – сладкиш, който прилича на халва.  Традиционните ястия за цялата страна са поло или пилаф, кебап, хорещ (задушено месо със зеленчуци), фесенджан (задушено пилешко с орехи и сос от нас) и абгущ (месо, картофи, фасул, грах, лук, сушен лайм и куркума). Друга особеност на местната кухня е, че основните видове хляб са четири. Различават се само по форма, но всички са тънки като арабски питки. 

 

Рибата на шаха

Необходими продукти:

1 бяла риба

1/2 ч.чаша лимонов сок

3-4 с.л.зехтин

50 гр. листа кориандър

50 гр. магданоз

50 гр. листа от мента

1 ч.л. шафран

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Разрязваме рибата по дължина, почистваме, измиваме и подсушаваме. Оставяме я на загрята скара за 5-10 минути, за да може по-лесно да отстраним кожата. Правим сос от зелените подравки, които нарязваме на ситно. Добавяме лимоновия сок, зехтина, шафрана, солта и черния пипер. Разбъркваме добре. Покриваме дъното на тавата с готварско фолио и отгоре слагаме рибата. Заливаме със соса и покриваме с още фолио. Печем на умерена фурна за 45 минути до 1 час. Сервираме, като украсяваме с резенчета лимон и магданоз.

 

Хляб

Необходими продукти:

3 1 / 4 ч. ч брашно

1,5 ч хладка вода

1 пакетче суха мая

1 ч л бакпулвер

1 ч л сол

белен или черен сусам за поръсване

царевично брашно или грис

За намазване:

1 ч л брашно

1 ч л сода

2 / 3 ч вода

Начин на приготвяне: Смесваме маята и 100 мл от водата. В друг съд смесваме содата, брашното и водата. Разбъркваме докато се разтвори брашното. Слагаме на котлона, докато заври и сваляме от огъня. Оставяме да изстине. Тази смес ще ни е необходима за поръсване.В друга купа пресяваме брашното от основните продукти. Добавяме сол, бакпулвер и сместа с маята, както и останалата вода. Замесваме тесто. Месим около 15 минути, докато стане гладко и еластично. Разделяме го на две топки и оставяме да втаса минимум час и половина. Оформяме двата хляба като мажем ръцете си с брашнения сос. Когато вече са готови за печене, ги намазваме отново с него. Поръсваме със сусам или мак. Оставяме да втаса още 45 минути. Поръсваме тавата за печене с царевично брашно или грис. Слагаме в загрята до 180 градуса фурна и печем около половин час.

 

Таратор 

Необходими продукти:

Кисело мляко

Краставица

Лук

Джоджен

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне: Киселото мляко се разбива, без да се добавя вода. Краставицата се нарязва на редне и се прибавя към млякото. Рендосваме и лука и добавяме и него. Слагаме подправките. Можем да добавим по избор орехи и стафиди. На някои места използват мариновани краставички.

 

Ориз по техерански

Необходими продукти:

400 г ориз басмати

захар

черен пипер

сол

копър

90 г масло

2 шепи сухи плодове от кисел трън

шафран

кората от 2 портокала

2 шепи стафиди

100 г настъргани бадеми

5 средно големи моркова

1 кофичка кисело мляко

Начин на приготвяне: Изсипваме ориза в 4 чаши кипяща вода за пет минути. Измиваме и нарязваме морковите на кръгчета и ги запържваме в тиган с масло и щипка захар. Прецеждаме ориза и оставяме на страна. Запържваме шафрана в тенджера с масло. Когато стане готов прибавяме на пластове ориз, моркови, бадеми, после пак ориз и т.н. Добавяме 8 супени лъжици вода и още малко шафран. Захлупваме тенджерата и оставяме да къкри на слаб огън за двайсетина минути. В тиган слагаме плодовете на киселия трън, стафидите, корите на портокалите и запържваме с масло и черен пипер. След като са готови, ги дърпаме от огъня и объркваме с готовия ориз. Поръсваме с бадеми и поднасяме с кисело мляко.

 

Кубиде

Необходими продукти:

Телешко, смляно на по-едро

Кромид лук

Яйце

Джоджен

Смлян магданоз

Сол

Щипка индийско орехче

Черен пипер

Начин на приготвяне: Самото ястие е кайма с подправки, която се прави като кюфте около остър шиш и се пече на жар на дървени въглища. Смесваме каймата с подправките и оставяме да престои, докато ги попие. След това обвиваме шиша с нея и печем на слаба жар. Консумира се с плосък ирански хляб. С парче от него се издърпва от шиша.

 

Шекер пааре

Необходими продукти:

150 г масло

Яйце

Жълтък

120 г пудра захар

Пакетче ванилия

Сол

1 трета част ч. л. сода.

320 г брашно

Начин на приготвяне: Смесваме всичко без брашното. След това добавяме и него и правим тесто. Оставяме в хладилника за час-два. С остър нож разрязваме на малки парченца. От тях правим топчета и нареждаме в тавичка. В средата на всяко топче слагаме по един суров фъстък. Печем ги на 190 градуса за около 15 минути. Правим отделно и сироп. Загряваме 400 г вода с половин килограм захар. Добавяме сока на един лимон и лимонова кора. Оставяме да ври 4-5 минути. Готовите сладки пускаме в сиропа. Вадим ги и ги оставяме да се отцедят.

 

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.