Барбекюто е символ на глад и просперитет

Барбекюто е символ на глад и просперитет Лакомник

Една история за Колумб, Севера и Юга

Барбекюто е символ на глад и просперитет
Автор:Лакомник

Историците и археолозите са доказали, че първата готвена храна, която са яли праисторическите хора, е печеното месо. Правили са го на огън, както и на нагорещен камък. Благодарение на тази промяна на храненето, нашите предшественици помогнали на еволюцията. Защото благодарение на печеното месо мозъкът на първите хора е започнал да нараства и съответно нашият вид да поумнява. Открити са скални рисунки, които показват, че първите  жители на Родопите и на Рила също са използвали този метод, за да си приготвят храна. Те събирали камъни, които нагрявали на огъня и хвърляли отгоре месото. Знаели, че така се запазва годно за ядене за по-дълго време.

Оттогава обаче са минали доста години и модерните човеци са намерили начин да си направят уред за печене на месо. И се оказва, че и до днес това е един от най-здравословните начини за приготвяне на каквито и да е продукти.

Как се появява барбекюто? Къде са правили специалитети на типичния уред? Решихме да ви разкажем историята малко преди началото на международния месец на барбекюто - юли.

На първо място е трудно да се определи откъде идва самото име. И дори и по този въпрос имя няколко версии. Първата приписва авторството на скрито индианско племе. По време на пътешествията си обаче Колумб попада на тях, когато акостира на Карибите. Хората на мореплавателя веднага започнали да записват и да анализират привичките на местните. Те забелязали, че когато уловят риба или дивеч, индианците приготвят месото на огън, но върху специално направена решетка от свежи и влажни клонки. Живеещите на Карибите обяснили, че те наричат това приспособление "барабику". А пък новодошлите открили, че месото получавало и допълнителен вкус на пушено и на дърво.

Според историците, Колумб веднага пренесъл идеята и в Европа. По новия метод на печене се запалили първо народите около Средиземно море. А по-късно ползването на барбекюто станало истинска мания в Северна Америка.

Но както вече казахме, това е само една от версиите. Според втората, начинът на приготвяне и името идват от средите на френските моряци. Те имали навик да пекат цяло всяко животно, което хванат. Най-често, за да има да всички, слагали на барбекюто по цяло прасе. И го хапвали без да хвърлят нищо. Те наричали този начин на печене "от мустаците до опашката" или на френски „de barbe a queue“.

Но като всяко велико изобретение, и това има трета версия за произхода си. Смята се, че има нещо общо с баровете от Дивия Запад. Тогава всеки местен съдържател във всеки град се опитвал да привлече клиенти с интересната табела, че вътре има  „BAR-BEER-CUE“. Или с други думи - бар, бирен салон и зала за билярд. Именно собствениците на тези заведения въвели модата да се предлагат печени на скара пържоли. 

Не бива да се подценява ролята на САЩ в популяризирането на барбекюто, убедени са историците. Защото те започнали традицията на партитата около месото, което се приготвя направо пред гостите. Но първите купони на открито не се организирали по щастлив повод. По време на Гражданската война, жителите на Юга гладували. Прехранвали се само с лов. Вече били изтощени и било рядкост да хванат нещо. Затова, когато имало улов, всички се събирали около прясното месо и го слагали да се пече. Изгладнелите хора чакали с нетърпение кога ще стане готово яденето, за да хапнат поне малко.

В днешно време барбекюто и партитата около него по-скоро са символ да богатство и просперитет. Но са интересен начин за хапване в летните дни и вечери.

Диетолозите обаче дават и полезен съвет за всеки майстор - мариновайте месото предварително, за да е по-сочно и крехко. Освен това не бива да прекалявате с печенето, т.е. не бива да има много черни черти по пържолите или кюфтетата. Защото изгорялата част всъщност е канцерогенна, убедени са докторите. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.