Артишокът - дар от Зевс

Артишокът - дар от Зевс Лакомник

Мерилин Монро станала кралица на чудното растение

Артишокът - дар от Зевс
Автор:Лакомник

Има много продукти в нашия хладилник, които са ни познати от хиляди години. Такъв е и днешният ни главен герой - човечеството го използва още от годините преди новата ера. И дори са написани легедни за него - артишокът. Смята се, че той идва на земята заради Зевс и неговия гняв. Гръцкият върховен бог, познат с лютия си нрав, се влюбил в една красива млада девойка. Момичето се казвало Кинара. Повелителят на гръмотевиците я наблюдавал от далеч, но накрая се срещнал с нея. И й направил нечувано предложение - да се качи с него на Олимп и да стане богиня. Кинара охотно приела и напуснала родното си място - остров Зинари. Зевс й намерил скрито местенце и ходел при нея, когато Хера не е наоколо. Но Кинара започнала да страда за близките си и един ден тайно отишла при тях. Щом Зевс разбрал, любовта му изчезнала, а с нея и божествения статут на девойката. Но сякаш това не му било достатъчно, и затова я оставил на земята, но с нов облик - като артишок.

Ако оставим легендите обаче, за растението се пише още преди да се е родил Исус. Теофраст, един от учениците на Аристотел го описва, и систематизира всички познати знания. Благодарение на задълбоченото му проучване, скоро зеленчукът се превърнал в лечебно средство.

И въпреки че с артишока вече се занимавали учените, отново се намерило място за спекулации. И на растението започнали да се придават магически свойства. Древните гърци били убедени, че ако жена яде повече артишок е много по-вероятно да роди момче. Смятал се и за много силен афродизиак и затова не се давал на всеки, а струвал и скъпо. По същата причина, в Рим можели да си го позволят само най-богатите хора. Но те не го ползвали само като лекарство, а и като истински деликатес. И затова го консервирали с мед и оцет. Туршията можела да се хапва целогодишно.

Повече от десет века по-късно, артишокът заема полагащото му се място като изтънчен продукт. Затова и се включва най-редовно в блюдата на кралските особи. Смята се, че растението е било любимо на Катерина Медичи и тя е искала то да присъства в менюто по-често.

Смята се, че едно от първите места, на които е започнал да расте, е около Средиземно море. В момента в света са известни повече от 140 вида от чудното растение. Но човекът се храни с едва няколко от тях.

Интересен факт е, че когато артишокът попада в САЩ, местните хора започват да го консумират масово. Бързо е създаден и конкурс за красота на негово име. През 1949 година го печели не друг, а самата Мерилин Монро.

В наши дни всяка домакиня може да намери артишок в близкия супермаркет. На вкус той прилича на лук и целина. Ако си вземете йерусалимската разновидност обаче, ще се насладите на невероятен аромат на ядки.

Ако искате да се сдобиете с пресен и здрав артишок, можете да си го набавите от март до май или през октомври, когато се бере. Препоръчва се като част от здравословното хранене, защото в 100 г се съдържат едва 40 калории.

В него има големи количества биоактивни вещества. Именно те стават основа за много лекарства и днес, както и в Древна Елада. Така че освен енергия, той дава на тялото ни и десетки витамини. Може да се каже, че дори действа подмладяващо, защого в него има много от веществото цинарин. То се свързва със свободните радикали и така помага на клетките да останат здрави по-дълго. Артишокът помага и на тялото ни да се отърве от токсинит, защато директно въздейства на черния дроб. 

Лекарите са категорични, че растението е мощно оръжие срещу диабет, подагра и целулит. Ще ви спаси и от атеросклероза. И то по най-вкусния начин.

 

Печен

Необходими продукти:

2 големи артишока

2 скилидки чесън

зехтин

лимонов сок

сол

Начин на приготвяне: Отрязваме стъблото, както и върха на всеки артишок. Разтваряме леко няколко от листата и поръсваме със сол и зехтен, както и с малко лимонов сок. След това обелваме една скилидка и я слагаме в средата на розичката. Повтаряме процедурата с останалите. Увиваме всеки артишок във фолио. Слагаме да се пече в тавичка за час и половина на 220 градуса. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.