Арменското ястие е винаги вкусно

Арменското ястие е винаги вкусно Лакомник

Продуктите са здравословни, рецептите – лесни

Арменското ястие е винаги вкусно
Автор:Лакомник

Кухнята на Армения е обединила в себе си едни от най-обикновените продукти на света. Комбинациите между тях и начина им на приготвяне обаче просто ги правят необикновени. Едно обаче е сигурно – специалитетите са здравословни. Освен шишовете и хлебните пити, с които арменците са известни по света, те задължително слагат на трапезите си и много вкуснотии от зеленчуци и бобови култури, има и много мляко.

 

Салата "Митарян"

Необходими продукти:

1 вр. зелен лук

1 средно голям домат

70 г арменско сирене

2 маслини

Зехтин

оцет.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва, овкусява се със зехтина, солта и оцета. Доматът се нарязва и се подрежда върху лука. Сиренето се накъсва на влакна отгоре. Декорира се с маслините.

Схторац

Необходими продукти:

1 средно голям патладжан

За плънката:

60 г цедено кисело мляко

100 г сирене

Копър

див чесън

бял пипер

Начин на приготвяне: Патладжанът се нарязва на филийки по дължина. Осолява се и се оставя 15 мин, за да изтече горчивият му сок. След това филийките се измиват и подсушават със салфетка. Пържи се в загрята мазнина до златистокафяв цвят. Отцежда се и се оставя да изстине. Плънката се приготвя като сиренето се настъргва на ситно и се разбърква с цеденото кисело мляко, подправя се с белия пипер, копъра и дивия чесън. От готовата плънка се слага по 1 ч.л. на всяка филийка и се завива на руло.

Агнешко роле по арменски

Необходими продукти:

1 агнешка плешка с ребрата

бял пипер

морков

бяло и червено вино

джоджен

босилек

За дроб-сармата:

агнешки комплект

300 г ориз

100 г стафиди

200 г гъби (печурки)

1 червена

1 зелена чушка

1 гл. Лук

1 морков

1/2 гл. Целина

Магданоз

1 вр. Джоджен

бял пипер

босилек

зехтин

бульонът от агнешкото

Начин на приготвяне: Агнешката плешка се обезкостява, без да се разкъсва. Изравнява се, осолява се и се поръсва с бял пипер, джоджен, босилек. Слага се морков и се навива. След това "завивката" се овързва с конец, за да приеме формата на роле. В подходяща тава се нареждат костите от агнешката плешка и ролето се поставя отгоре. В тавата се слагат 50-60 мл бяло и червено вино, допълва се с вода, завива се с алуминиево фолио и се пече 3,5 часа при температура 250 градуса. За да направим дроб-сармата, започваме с измиването на агнешкия комплект. Той се слага в студена вода и се вари около час. През това време морковът, лукът, чушката и целината се накълцват на ситно и се задушават със зехтин. Прибавят се гъбите, нарязани на филийки, нарязаният на дребно агнешки комплект и стафидите. След като всичко се задуши, се прибавя оризът. Разбърква се и се доливат 900 мл от бульона, отделен при варенето на агнешкия комплект. Добавят се и подправките. Пече се във фурна 20-30 мин - докато оризът стане готов.

 

Арменски хляб

Необходими продукти:

500 г брашно

1 и 1/2 ч.л. суха мая

1/2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

3-4 с.л. олио

Начин на приготвянеСмесваме продуктите, заедно с около 300 гр вода. Разделяме го на две части с помощта на олио. Оставяме го да втаса близо час. След това отново се премесва с намазнени ръце и пак се оставя за час. Разстиламе в тава. Правим бразди с вилица. Отново оставяме да втаса за още 15 минути. Напръскваме тестото с вода и печем на 22 градуса за 25 минути. След като стане готов, отново го пръскаме с вода. След това оставяме да изстине преди да поднесем. 

Мезе

Необходими продукти:

200 г нахут суров

около 200 мл олио

лимонов сок

сол

зелен лук

Начин на приготвянеНакисваме нахута във вода за една нощ. Изхвърляме водата и го слагаме в тенджера за готвене на пара. Вътре наливаме вода до половината. В нея слагаме и 1 ч. л. сол. Варим до омекване на нахута. Пасираме го. Добавя се олио и подправките – солта и лимоновия сок. Украсяваме с лука. 

Още по темата
Още по темата
Чудните вкусове на Армения
Традиция, красота и богата история. По много от тези неща можете да намерите в Армения. Но не бива да пропускате и още нещо, което е част от местната култура -...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Пай с бекон Пай с бекон
В миксер смесете брашното, солта, маслото и бъркайте докато се смеси добре и се получат шупли....
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.