Английски пудинг

Английски пудинг Лакомник
Английски пудинг
Време за приготвяне
Приготвяне
4 часа
Порции
Порции
16
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 портокал

1/2 ч.ч. кафява захар

3 яйца

1 ч.ч. тъмна бира

1 1/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. индийско орехче

1 3/4 ч.ч. галета

1 ябълка, обелена, нарязана на ситно или настъргана

180 г мазнина (в оригиналната рецепта е околобъбречна лой, която се продава и днес в британските магазини)

1/2 ч.ч. счукани бадеми

1 ч.ч. бели стафиди

1 3/4 ч.ч. сушен касис (заменете с др. сушени плодове)

2 ч.ч. черни стафиди

Начин на приготвянe

Загрейте фурната на 130 градуса. Намазнете 2 малки форми с по 6 купички за пудинг или керамични купички (или стандартна форма за пудинг с 8 дупки и 1 квадратна керамична купа). Нарежете пергаментова хартия според формите.

Настържете кората на портокала. Отделно в чаша смесете сока на портокала с вода, така че да получите половин чаша сок. Смесете с кората и добавете захарта, яйцата, бирата. Разбъркайте добре. Добавете брашното, солта, индийското орехче, ябълката, мазнината и бадемите. Бъркайте до пълно смесване. Сипете и стафидите и сушените плодове.

Разпределете тестото в приготвените съдове, като ги пълните до 2/3 от формите. Покрийте с пергаментова хартия. Покрийте стегнато с фолио и покрийте с капака на формите за пудинг (ако ползвате купички, просто сложете втори пласт фолио). Поставете формите (първо едната, после другата) в тава, пълна до половина с вода и печете около 4 часа.

 

* Този пудинг се приготвя днес най-често само на Коледа.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц