Александра Гюзелева е майсторка в кухнята

Александра Гюзелева е майсторка в кухнята Лакомник

Водещата на БНТ готви всеки ден

Александра Гюзелева е майсторка в кухнята
Автор:Лакомник

Александра Гюзелева-Шани е майсторка в кухнята и готви всеки ден за съпруга си Ясен Гюзелев. В кулинарните приключения често се включва и той и дъщеря им Алиса, кръстена на героинята от прочутата книжка на Луис Карол.

 

Алиса помага в кухнята дейно най-вече през есента. Всяка година тя, майка й и баба й, голямата актриса Жоржета Чакърова, майсторят домашни туршии.

"Правим го заради удоволствието. Посвещаваме цял уикенд на белене, рязане и подреждане на продуктите. Туршиена терапия за разтоварване на напрежението. Винаги приготвяме маринатата по рецепта и внимаваме да не объркаме пропорциите", разкрива водещата на БНТ Шани.

Александра обикновено спазва рецепти, но понякога експериментира с подправките, които добавя по свой вкус. В кухнята й има купчинка готварски списания, в които често потъва през свободните си следобеди, а понякога и сутрин, когато не е на смяна в сутрешния блок на БНТ. Онова, което винаги се опитва да спазва, преди да подхване тенджерите, е поне малко да е в добро настроение. "Понякога готвя по задължение и набързо. За готвенето с удоволствие е необходимо спокойствие и време, а често пъти те ми липсват", недоволна е Шани.

Има един вкус, без който тя предпочита да не живее - най-обикновена зелена салата. Приготвя я във всякакви комбинации, като най-простата е подправена само с балсамико и зехтин. Десертите, дори в най-изящната им форма и разтапящ вкус, не са й слабост. Опитва ги рядко и никога не ги приготвя, но пък за сметка на това харесва да дегустира непознати ястия.

Освен тези нейни кулинарни страсти в нейния топ 5 на любимите й блюда са още пъстърва, обвита в лозови листа (рецептата в карето), пълнени патладжани, фасул с праз, картофи по френски и мариновани печени пилешки крилца.

 

Пъстърва, обвита в лозови листа

 

Необходими продукти

една средно голяма пъстърва

4-5 лозови листа

половин лимон на резени

половин глава лук

маслинки без костилка

5-6 каперси

Приготвяне

Рибата се почиства и се напълва с малко лук, маслини, каперси, резенчета лимон. Завива се в лозови листа, а след това и във фолио. Пече се на слаба огън в затоплена фурна.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Лазаня с одрински кори
Лазаня с одрински кори
Каймата се запържва с лука. Добавят се доматите и подправките. Корите се редят, като между тях...
Анкета
стрелка
Кой е предпочитаният ви метод за готвене у дома?
Виц

Срещат се двама приятели. Единият изглежда така, сякаш всеки миг ще се разридае.
- Какво се е случило?
- Преди три седмици почина дядо ми и ми остави наследство - 30 000 долара!
- Моите съболезнования!
- Благодаря ти, ама това не е всичко!
- Преди две седмици умря някаква моя леля, аз изобщо не я помня, обаче ми завеща 85 000 долара. А миналата седмица катастрофира друг мой далечен роднина и ми остави половин милион...
- Е, ами че ти трябва не да ревеш, ами да си хвърляш шапката! Какъв ти е проблемът?
- Ами, тая седмица вече свършва, пък още никой не е ритнал камбаната!

Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Пазете се от огнена жена, тя може да обърка плановете ви или сериозно да ви навреди в петък. През следващите дни любимият човек проявява великодушие и ви помага да осъществите една своя мечта. Пътувайте, веселете се. Периодът е благоприятна да проведете сериозен разговор с човек, който може да ви помогне да решите семеен проблем. Не се срамувайте да му поискате помощ, важното е да се справите с трудностите в подходящия момент. Децата разчитат на вас, дори и да не ви го показват.
Реклама Контакти Екип