Александра Гюзелева е майсторка в кухнята

Александра Гюзелева е майсторка в кухнята Лакомник

Водещата на БНТ готви всеки ден

Александра Гюзелева е майсторка в кухнята
Автор:Лакомник

Александра Гюзелева-Шани е майсторка в кухнята и готви всеки ден за съпруга си Ясен Гюзелев. В кулинарните приключения често се включва и той и дъщеря им Алиса, кръстена на героинята от прочутата книжка на Луис Карол.

 

Алиса помага в кухнята дейно най-вече през есента. Всяка година тя, майка й и баба й, голямата актриса Жоржета Чакърова, майсторят домашни туршии.

"Правим го заради удоволствието. Посвещаваме цял уикенд на белене, рязане и подреждане на продуктите. Туршиена терапия за разтоварване на напрежението. Винаги приготвяме маринатата по рецепта и внимаваме да не объркаме пропорциите", разкрива водещата на БНТ Шани.

Александра обикновено спазва рецепти, но понякога експериментира с подправките, които добавя по свой вкус. В кухнята й има купчинка готварски списания, в които често потъва през свободните си следобеди, а понякога и сутрин, когато не е на смяна в сутрешния блок на БНТ. Онова, което винаги се опитва да спазва, преди да подхване тенджерите, е поне малко да е в добро настроение. "Понякога готвя по задължение и набързо. За готвенето с удоволствие е необходимо спокойствие и време, а често пъти те ми липсват", недоволна е Шани.

Има един вкус, без който тя предпочита да не живее - най-обикновена зелена салата. Приготвя я във всякакви комбинации, като най-простата е подправена само с балсамико и зехтин. Десертите, дори в най-изящната им форма и разтапящ вкус, не са й слабост. Опитва ги рядко и никога не ги приготвя, но пък за сметка на това харесва да дегустира непознати ястия.

Освен тези нейни кулинарни страсти в нейния топ 5 на любимите й блюда са още пъстърва, обвита в лозови листа (рецептата в карето), пълнени патладжани, фасул с праз, картофи по френски и мариновани печени пилешки крилца.

 

Пъстърва, обвита в лозови листа

 

Необходими продукти

една средно голяма пъстърва

4-5 лозови листа

половин лимон на резени

половин глава лук

маслинки без костилка

5-6 каперси

Приготвяне

Рибата се почиства и се напълва с малко лук, маслини, каперси, резенчета лимон. Завива се в лозови листа, а след това и във фолио. Пече се на слаба огън в затоплена фурна.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кекс с аспирин
Кекс с аспирин
Разбъркват се яйцата със захарта дълго време. Прибавя се аспиринът, който предварително е...
Анкета
стрелка
Прекалихте ли с храненето по време на празниците?
Виц

Двама пенсионери си говорят в парка:
- Значи напоследък имам некви проблеми с биологичния часовник.
- Моят пък си е абсолютно наред - 6.40 - ходя по малка нужда, в 6.50 - по голяма, в 7.00 се събуждам и ставам.

Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не се поддавайте на провокации, които ще създадат разрив между вас и други значими за бъдещето ви личности. Много от събитията все още са във фаза „оформяне”, така че търпението определящ фактор за благоприятния изход от сложни ситуации. У дома или пък във връзка с друг вид недвижимо имущество през първите дни на периода „изтичат” някакви средства. Ако е възможно, редуцирайте част от разходите и не започвайте ремонти сега. В понеделник и вторник се нагаждате към промени на работното място. Бъдете максимално организирани през тези дни, за да създадете хубави перспективи поне за следващите две седмици, а може и по-дълго.
Реклама Контакти Екип