Александра Гюзелева е майсторка в кухнята

Александра Гюзелева е майсторка в кухнята Лакомник

Водещата на БНТ готви всеки ден

Александра Гюзелева е майсторка в кухнята
Автор:Лакомник

Александра Гюзелева-Шани е майсторка в кухнята и готви всеки ден за съпруга си Ясен Гюзелев. В кулинарните приключения често се включва и той и дъщеря им Алиса, кръстена на героинята от прочутата книжка на Луис Карол.

 

Алиса помага в кухнята дейно най-вече през есента. Всяка година тя, майка й и баба й, голямата актриса Жоржета Чакърова, майсторят домашни туршии.

"Правим го заради удоволствието. Посвещаваме цял уикенд на белене, рязане и подреждане на продуктите. Туршиена терапия за разтоварване на напрежението. Винаги приготвяме маринатата по рецепта и внимаваме да не объркаме пропорциите", разкрива водещата на БНТ Шани.

Александра обикновено спазва рецепти, но понякога експериментира с подправките, които добавя по свой вкус. В кухнята й има купчинка готварски списания, в които често потъва през свободните си следобеди, а понякога и сутрин, когато не е на смяна в сутрешния блок на БНТ. Онова, което винаги се опитва да спазва, преди да подхване тенджерите, е поне малко да е в добро настроение. "Понякога готвя по задължение и набързо. За готвенето с удоволствие е необходимо спокойствие и време, а често пъти те ми липсват", недоволна е Шани.

Има един вкус, без който тя предпочита да не живее - най-обикновена зелена салата. Приготвя я във всякакви комбинации, като най-простата е подправена само с балсамико и зехтин. Десертите, дори в най-изящната им форма и разтапящ вкус, не са й слабост. Опитва ги рядко и никога не ги приготвя, но пък за сметка на това харесва да дегустира непознати ястия.

Освен тези нейни кулинарни страсти в нейния топ 5 на любимите й блюда са още пъстърва, обвита в лозови листа (рецептата в карето), пълнени патладжани, фасул с праз, картофи по френски и мариновани печени пилешки крилца.

 

Пъстърва, обвита в лозови листа

 

Необходими продукти

една средно голяма пъстърва

4-5 лозови листа

половин лимон на резени

половин глава лук

маслинки без костилка

5-6 каперси

Приготвяне

Рибата се почиства и се напълва с малко лук, маслини, каперси, резенчета лимон. Завива се в лозови листа, а след това и във фолио. Пече се на слаба огън в затоплена фурна.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Пържени червени домати с яйца Пържени червени домати с яйца
Избират се здрави червени домати и се нарязват напречно на кръгчета. Пържат се в силно сгорещено...
Анкета
стрелка
Слагате ли зимнина?
Виц

Журналист отива за интервю в къщата на Супермен.
Пита го:
- Кое беше последното ви геройство?
- Спасих едни хора от пожар.
- И как го направихте?
- Викнах пожарната.
Журналистът отново му задава въпрос.
- Когато се ядоса, Хълк става зелен. При вас как е?
- Когато се изплаша, ставам кафяв.

Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Към близките се отнасяте с пренебрежение и това няма да ви се прости дълго време. Ако имате проблем в петък, споделете го, вместо да се държите резервирано и грубо. Никой не се опитва да се меси в живота ви, а съветите, които ви дават, са за добро. През почивните дни на дневен ред застават битови въпроси. Домът ви се нуждае от ремонт и преоборудване. Имате и финансови нужди, но всичко това е непосилно в момента за вас. Не прибягвайте до необмислени заеми във вторник.
Реклама Контакти Екип