Албания - кулинарното бягство на Европа

Албания - кулинарното бягство на Европа Лакомник

Блажи се с козе сирене, агнешко месо и домашна ракия

Албания - кулинарното бягство на Европа
Автор:Лакомник

Малката Албания е кътчето в Европа, където можете да се отдадете на имперски ястия. В кухнята на този народ са запазени рецепти от времето на Османската империя, но и на Римската. Основният продукт е оризът. Въпреки че голяма част от населението на страната е съставено от мюсюлмани, рядко ще намерите свинско. На почит е агнешкото, телешкото и пилешкото. Предпочитаното сирене е козе. Законите обаче разрешават алкохола. Местните правят силна ракия, която се пийва със задължителните предястия.

 

Агнешко

Необходими продукти:

500 гр. агнешко месо

2 с.л. масло

2 с.л. ориз

брашно

сол, черен пипер

Заливка:

1 с.л. брашно

2 с.л. масло

500 гр кисело мляко

3 яйца

сол

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета като за кебап. Овкусяваме го с подправките. Овалваме го в брашното. На силно загрят тиган запържваме парчетата леко от всички страни, докато хванат коричка. Изсипваме ориза при тях и пържим още минута. Сваляме от огъня. През това време правил заливката от млякото и яйцата. Разбираме ги в купа, докато се получи равна смес. След това загряваме маслото в дълбок съд. Запържваме вътре брашното за около минута. Бъркаме непрекъснато, за да не стане на буци. Там добавяме млякото  и яйцата. Поръсваме със сол и махаме от огъня. Месото нареждаме в намазнена тава. Отгоре го заливаме със сместа. Печем на предварително загрята до 200 градуса фурна.

 

Кюфтета с булгур  

Необходими продукти:

700 г агнешка кайма  

1/3 ч.ч. булгур  

1/2 глава лук

1 яйце

1 ч.л. кимион, смлян

1 ч.л. червен пипер, сладък

1/2 ч.л. червен пипер, лют

2 ч.л. сол

1/2 връзка магданоз

черен пипер

Начин на приготвяне: Първо накисваме булгура за пет минути в две чаши вряща вода. Отцеждаме го. Оставяме да изстине. Смесваме каймата с останалите продукти. След това добавяме булгура. Омесваме добре. Правим десет кюфтета. Печем ги на скара за около 7 минути от всяка страна. Подходяще гарнитура са зеленчуците на скара.

 

Пилешко с орехи 

Необходими продукти:

500 г пилешки пържоли от бут

50 г натрошени орехи

1 скилидка чесън

1 жълтъка

1 с. л. брашно

15 г краве масло

 олио

сол

черен пипер  

За запръжката:

20 г краве масло

червен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо като за кебап. Запържваме го в олиото. В друг тиган запържваме брашното. Там добавяме и маслото. Пак там слагаме ядките. Нарязваме чесъна на ситно и добавяме и него. Идва ред на леко разбитите жълтъци. Разбъркваме за кратко и махаме от огъня. Прибавяме месото. Отгоре доливаме и олито, в което сме го пържили. Поръсваме със сол и черен пипер. След това правим запръжката от олиото и червения пипер. В чинията подреждаме порция от месото и го заливаме със запръжката.

Дроб  

Необходими продукти:

250 г телешки дроб

2 глави червен лук

1/2 връзка магданоз

 брашно

сол

черен пипер

оцет   

Начин на приоготвяне: Нарязваме дроба на жулиени. Овалваме всяка ивица в брашното. Пържим в добре сгорещено олио. Едва след това го поръсваме със сол и черен пипер. Нарязваме лука на полумесеци. Посоляваме го и го намачкваме. Измиваме го от солта. Режем магданоза на ситно. Прибавяме при него и лука. Поръсваме с малко ябълков оцет. Разбъркваме добре. Слагаме дробчетата на дъното на чиния. Отгоре подреждаме лука.

Пиле с макарони

 Необходими продукти:

1 пиле

150 гр пушени гърди

200 г макарони

100 г моркови

1 глава лук

100 г кашкавал

50 г брашно

50 г масло

500 мл прясно мляко

Начин на приготвяне: В дълбока тенджера сваряваме пилето цяло, заедно с лука и морковите. Макароните се варят отделно, в подсолена вода. От брашното, маслото и млякото правим бял сос. Разбъркваме готовите макарони с половината от соса. Там добавяме и нарязаните на ситно пушени гърди и кашкавала. Пилето се пълни с плънката. Слагаме го в намазнена тава. Отгоре го поливаме с другата половина от соса. Запичаме го докато хване златиста коричка. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Свежа салата със сьомга Свежа салата със сьомга
Сварете картофите и ги нарежете. Овкусете ги със сол и черен пипер. Поръсете с лимонов сок....
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уикендът ще премине под знака на общуванията за вас. Бъдете добронамерени и ще се превърнете в желани партньори. С находчивите си действия в понеделник ще привлечете интереса на хора с влияние и средства, което ще се отрази на финансите и кариерата ви. Бързо ще решите повечето от проблемите си във вторник, но бъдете търпеливи и последователни в намеренията си. Подредете по важност усилията си, често се захващате с много ангажименти наведнъж и впоследствие не ги довеждате до успешното им приключване. По много от въпросите си се допитвайте до себе си, нямате по-добър съветник от вътрешния си глас в петък.