Хляб с моркови

Хляб с моркови Лакомник

Сладко и здравословно изкушение по всяко време на деня

Хляб с моркови
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

150 мл мляко

120 г разтопено масло

150 г ситно настъргани моркови

2 ч.л. ванилена захар

150 г обикновена захар

10 г сол

400 г брашно

200 г счукани орехи

1 жълтък за намазване

4 грама суха или 12 грама прясна мая

няколко капки бадемова есенция или настъргана кора от един портокал

Начин на приготвянe

Разтворете маята в топла вода или мляко и добавете захарта. Оставете да престои 5-10 минути. Пресейте брашното и добавете маята, морковите, орехите, ванилена захар, есенцията и маслото. Започнете да месите тестото, докато стане еластично, а накрая прибавете и солта.

Сложете тестото да втаса покрито в намаслена купа за 1 час. Поставете тестото в продълговата форма и го намажете с разбит жълтък. Загрейте фурната до 180 градуса и го сложете да се пече за около 45-50 минути. В случай, че хлябът започне да загаря, го покрийте с алуминиево фолио. Проверявайте готовността с клечка. Когато я извадите суха, хлябът е изпечен добре и отвътре.

Още по темата
Още по темата
Морковите ни хранят от 5000 години
Малко хора знаят, че оранжевите моркови, които със своя жизнерадостен цвят днес красят всяка зарзаватчийска сергия, в древността са били съвсем различни на вид, а...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц