Телешко варено със сос

Телешко варено със сос Лакомник
Телешко варено със сос
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг телешко месо

3 глави кромид лук

2 моркова

1 скилидка чесън

1/2 връзка магдано

2 дафинови листа

2-3 стръка мащерка

5-6 зърна черен пипер

За соса и гарнитурата:

1/2 кафена чашка олио

2 супени лъжици брашно

1/2 бурканче кисело мляко

1 яйце

1-2 супени лъжици ситно нарязан магданоз

лимон и сол на вкус

 

Начин на приготвянe

Измитото, почистено и нарязано на порции месо се залива със студена вода и се оставя да ври на силен огън. Като кипне, бульонът се посолява и се отстранява пяната. Прибавят се почистените, измити и нарязани на едро лук, моркови, чесън, магданоз и мащерка, дафиновият лист и зърната черен пипер. Варенето продължава на тих огън до пълното омекване на месото. Най-накрая се изважда, а бульонът прецежда.

В отделен съд се запържва брашното до леко порозовяване. Залива се постепенно с 3 чаени чаши бульон, в който се е варило месото при постоянно бъркане. Вари се около 10-15 минути, след което се сваля от огъня. Киселото мляко се разбива с яйцето и се прибавя на тънка струйка към брашнения сос, като постоянно се бърка. Всяка порция сварено месо се залива със соса и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Отстрани се нареждат колелца от лимон. Поднася се топло.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц