Тайланд е мястото на красивата и вкусна храна

Тайланд е мястото на красивата и вкусна храна Лакомник
Тайланд е мястото на красивата и вкусна храна
Автор:Лакомник

Тайланд е синоним на екзотика, но и на много красива и вкусна храна. Именно в тази азиатска страна можете да намерите много майстори, които създават изкуство от плодове. С няколко движения на ножа, те могат да изобразят жена например в пълни детайли. Освен красота, в ястията на Тайланд има и много преплитащи се вкусове, които със сигурност ще ви харесат.

 

Супа

Необходими продукти:

400 г филе от риба

20 скариди

400 мл кокосово мляко

1 люта чушка

1 лимон

фиде

джинджифил

бульон

захар

Начин на приготвяне: Първо нарязваме на ситно лютата чушка и я запържваме за около половин минута. Добавяме около литър бульон – рибен или зеленчуков. След това наливаме и кокосовото мляко. Наситняваме джинджифила и добавяме и него. Засилваме котлона и варим за пет минути. Рибата се нарязва на дребно, а скаридите се почистват добре. Добавяме ги в супата и оставяме да се вари за още пет минути. Поръсваме с малко захар и изстискваме лимона. Разбъркваме добре и дърпаме от котлона. Слагаме капака на тенджерата. Фидето се вари отделно и се добавя към всяка отделна порция.

 

 

Банани

Необходими продукти:

6 банана

60 г масло

1 портокал

захар

лимонов сок

ликьор

Начин на приготвяне: В дълбок тиган разтопяваме маслото и добавяме нарязания на ситно джинджифил. Поръсваме с повечко захар. Добавяме лимоновия сок, както и настърганата кора на портокала. Вътре слагаме и предварително обелените и разрязани на дълго банани. Оставяме на печката още поне две минути, за да може сосът да започне да се сгъстява. Добавяме ликьор на вкус. Взимаме чинии за поднасяне. Във всяка слагаме по две половини. Поливаме ги със соса.

 

 

Свинско

Необходими продукти:

250 г свинско месо 

1 ч. ч. прясно мляко

3 стръка праз

1 яйце

целина

индийско орехче

Начин на приготвяне: Свинското се почиства от жилите и тлъстините и се нарязва на едри кубчета. Слагаме го да се вари в подсолена вода. Добавете и зехтин или олио. Задушете, докато започне да се пържи. Поръсете с индийско орехче. През това време сваряваме нарязания праз и целината в бульона от месото. След това добавете и готовото вече месо. Оставете да се вари. Минута преди да я махнете от огъня, добавете малко прясно мляко. Поръсете със сол и черен пипер. Когато изстине, застройте с едно яйце.

 

 

Телешко

Необходими продукти:

400 г телешко

400 г лук

3 червени чушки

соев сос

захар

чесън

джинджифил

босилек

Начин на приготвяне: Смесваме соевия сос със захарта. Нарязваме месото на едро. Слагаме го в купата със соевия сос и разбъркваме добре, за да се намаже от всички страни. Престоява поне един час. Пържим месото в сгорещен тиган. Вади се върху кухненска хартия, за да попие мазнините. Добавяме още малко олио в тигана. Нарязваме лука на филийки и го запържваме, после задушаваме за около 3 минути. Нарязваме на ситно джинджифила и чесъна и ги добавяме в тиган. Оставяме да се готви за половин минути. После добавяме месото. Накрая поръсваме с пресен босилек. Загряваме за още минута и после махаме от котлона. 

 

Кюфтенца

Необходими продукти:

250 г филе от бяла риба

люта чушка

3 с. л. кориандър

чесън

зелен лук

лимонова трева

сол

черен пипер 

Начин на приготвяне: Всички продукти без рибата, се пасират. Рибата се нарязва на едри парчета и добавя в сместа. Отново се пасира. Поръсете със сол и черен пипер. Оформете кюфтета от сместа. Те се пекат на средна фурна за около 15 минути. Сервират се топли.

Още по темата
Още по темата
Магията на Тайланд е заключена в 4 вкуса
Тайландската кухня е интересна както като вкус, така и като начин на приготвяне. В нея няма определени мерки, а готвачите се учат от по-възрастните и опитните....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц