Пълнена пита

Пълнена пита Лакомник
Пълнена пита
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Дияна Мавродиева, Бургас
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

1 кг брашно
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
5 с.л. олио
300 мл топла вода
1 кубче мая
1 к.л. захар
1 ч.л. сол
Плънка 1:
1 стрък праз
500 г кайма – смес
100 г гъби
1 к.ч. доматен сок
100 мл олио
сол
чубрица
черен пипер
червен пипер
Плънка 2:
1 яйце + 1 белтък
200 г сирене
мазнина за намазване

Начин на приготвянe

Меси се меко тесто и се оставя да втаса 1 час. Разделя се на три топки. Двете се разточват с диаметъра на тавата за печене и дебелина 1 см, а третата се разточва по-голяма и по-тънка, която се наръсва със сместа от плънка 2. Навива се на руло и се усуква. Една от корите се поставя на дъното на намазнена и посипана с брашно тава. Усуканата кора се завива на обръч по края на тавата. Продуктите за плънка 1 се запържват в тиган, докато сместа остане на мазнина и се изсипва в средата на тавата. Другата кора се поставя отгоре. Надупчва се с вилица и се намазва с 1 жълтък. Оставя се да втаса 15-20 мин и се пече на вентилатор (или традиционно) 30-40 мин на 180-200 градуса.

Да ви е сладко!

Още по темата
Още по темата
Шарена пита
Маята се разтваря в малко хладка вода, брашно, захар и се оставя да втаса, след което се поставя в пресятото брашно. Към него се прибавя леко затопленото мляко, докато...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц