Празнична пита

Празнична пита Лакомник
Празнична пита
Време за приготвяне
Приготвяне
2 1/2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Цветослава Киркова, с. Типченица
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

1 кг брашно
20 г прясна мая (която е предварително шупнала в 50 мл топла вода с 1 ч.л. захар)
300 мл прясно мляко
1 к.л. оцет
50 г разтопено масло
2 яйца (без един жълтък)
1 с.л. сол

Начин на приготвянe

Замесва се тестото от изброените продукти и се оставя да втаса. След като втаса, тестото се разделя на 7 топки. Вземат се 6 от тях и всяка се разточва на кора, слагат се една върху друга в намазана с олио форма, като между тях се маже с олио (последната кора не се маже). След това се разрязват на 8 триъгълника. Почва се от вътре на вън, не се реже до края на външната страна. Така се получават 8 снопа триъгълници, всеки сноп от 6 триъгълника. Вземат се триъгълниците на първия сноп, един по един, и се обръщат нагоре, като не се слагат един над друг, а се застъпват. Така се прави с 5 от триъгълниците. Шестата кора (най-долната) остава за основа. Така се правят всички 8 триъгълника. Взема се 7-ата топка и се разделя на 10 малки топчета. Вземат се 5 от тях и се разточват на малки кръгчета, подреждат се едно под друго и леко се застъпват, навиват се на руло и се реже на 2 - така се получават розите. Така се правят и останалите 5 топчета. Готовата пита се намазва с разбития жълтък с малко олио (за по-хубав цвят добавете няколко капки ракия към жълтъка). Оставете да втаса още 15 минути и печете в умерена фурна 45 минути. Извадете и намажете с бучка масло.

Да ви е сладко!

Още по темата
Още по темата
Содена питка с яйца
Брашното се пресява, поставя се в тавичка, след което леко се затопля. В направената в него ямичка се слагат киселото мляко, в което предварително е разтворена содата...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц