Постните манджи на Малави

Постните манджи на Малави Лакомник

В сърцето на африканската перла се готви с банани и мляко

Постните манджи на Малави
Автор:Лакомник

Кухнята на африканската перла Малави предлага на чревоугодниците много ястия с банани, мляко и просо. Ако сте вегетарианци, това е вашата дестинация. В страната рядко се готви с месо. Добитъкът е една от основните валути на местните хора и кравите или козите рядко се използват за храна. Когато арабите минали през земите на Малави оставили в наследство пилафа, който много се понравил на коренните жители и те трайно го приели като един от националните си специалитети.

 

Бананов хляб

Необходими продукти:

 

100 г масло

90 г захар

400 г брашно

1 яйце

250 мл прясно мляко

1 ч. л. сода

1 ч. л. сол

5 зрели банани

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и го смесете със захарта. Добавете и яйцето. След това, постепенно, се добавят и останалите съставки. Оформят се питки и се поставят в подходяща тава. Пече се при 160 градуса докато се зачервят – около час. Когато го извадите от фурната, го оставете да изстине, преди да го нарежете.

 

Палачинки

 

Необходими продукти:

3 узрели банани

1 ч. л. захар

100 г царевично брашно

щипка сол

олио

 

Начин на приготвяне:

Бананите се намачкват с вилица и към тях се добавя солта, захарта и брашното. В тиган загряваме олиото. Слагаме по една лъжица от банановата смес и разстиламе по тигана докато стане на палачинка. Запържваме докато станат златисто кафяви. Поднасяме като предястие.

Десерт

Необходими продукти:

150 г ситно нарязани фъстъци

100 г масло

2 с. л. захар

1/2 ч. л. ванилия

220 г брашно

пудра захар

щипка сол

Начин на приготвяне:

Разбиваме маслото със захарта. Добавяме фъстъците, ванилията, солта и брашното. Замесваме тесто и разделяме на малки бонбони. Подреждаме в намазнена тава. Оставяме да се пече в предварително загрята фурна до 170 градуса за 35 минути. Вадим ги от фурната и докато са още горещи ги овалваме в пудра захар.

 

Картофени бисквити

Необходими продукти:

 

180 г сладки картофи (пюре)

60 мл мляко

4 с. л. разтопено масло

250 г пресято брашно

2 с. л. сода

4 с. л. захар

1/2 ч. л. сол

1/4 ч. л. канела

пудра захар

 

Начин на приготвяне:

Смесваме в дълбок съд сладките картофи, млякото и маслото. След като се получи еднородна смес, добавяме и останалите съставки. Замесваме тесто и го разточваме върху покрита с брашно повърхност. Взимаме произволна формичка за курабийки или чаша и започваме да изрязваме бисквитите. Подреждаме ги върху хартия за печене. Поставяме във фурна, загрята до 160 градуса. Печем около 35 минути. Когато ги извадим от фурната, ги поръсваме с пудра захар.

 

Пудинг

Необходими продукти:

2 големи сладки картофи

3 с. л. мед

кора от лимон

сок от 1 портокал

2 с. л. масло

1 яйце

 

Начин на приготвяне:

Сваряваме картофите в подсолена вода. Изливаме водата и намачкваме картофите. Добавяме останалите съставки, без белтъка на яйцето. Правим тесто. Отделно разбиваме белтъка. Добавяме ги към сместа. Печем във фурна на 170 градуса за 45 минути. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц