Поли Паскова: Родопската кухня е много вкусна

Поли Паскова: Родопската кухня е много вкусна Лакомник
Поли Паскова: Родопската кухня е много вкусна
Автор:Лакомник

Народната певица Поли Паскова е родена в Банкя през 1966 година. Дълги години се занимава професионално с баскетбол и печели редица титли като част от отборите на „Славия”, "Нефтохимик - Бургас", "Марица - Пловдив", "Черно море Соди - Варна" , "Нефтохимик - Бургас". Едва от 2000 г. започва да се занимава с пеене, но бързо постига големи успехи.

 

- Поли, какво се готви във вашия дом?

- У нас се яде всичко. Вкъщи има четирима мъже и каквото и да се прави, то е в големи  количества. Аз обичам да правя бързи неща, за които не е необходимо нещо да си накисне или пък да втасва. Винаги готвя стегнато и чисто.

- Някой от четиримата мъже, за които споменахте, умее ли да готви?

- Съпругът ми се опитва да прави някои неща, но най-вече е царят на скарата. Големият ми син завърши готварски техникум, другите двама също се справят.

- Скоро започват Великденските пости. Спазвате ли ги у дома?

- Да, винаги се съобразяваме с периода. Аз не съм яла месо от една година и вече наблягам на постните ястия. А те стават и по-бързо. Обичам да приготвям разнообразни салати. Напоследък любима ни е станала една родопска зеленчукова смес.

- Какво си спомняте от вашето детство? Какво обичахте да хапвате тогава?

- Майка ми готвеше у дома. Аз можех да правя всякакъв вид яйца. Като спортистка обаче много пътувах. Вече като майка осъзнавах, че не ми остава време да направя толкова много неща. Винаги съм казвала, че домакинската работа е каца без дъно - колкото и да я пълниш, тя винаги е празна. Знаеш, че колкото и време да отделиш, за да готвиш, то изчезва за 15 минути и веднага трябва да започнеш да мислиш нещо ново. Времето в един живот не стига за толкова много неща. Домакинството ми е хоби, но губи и доста лично и ценно време.

- Вашата майка помага ли ви?

- Да, тя е царица на домашните баници, тутманици, питки, козунаци  - на всичко, което се меси. Около Коледа и Нова година бях при нея. Показа ми много неща. Двете заедно направихме баница и питка за Коледната трапеза.

- Стана дума за вашата работа, която ви отвежда на различни кътчета на България и света. Къде е най-вкусно?

- Няма да забравя никога, как миналата година ни посрещнаха в Канада. Българите там бяха наготвили невероятни традиционни нашенски ястия. А у нас всяка етнографска област си има своя специалитет. И навсякъде е вкусно. Аз съм впечатлена най-много от Родопите. Освен с кухнята, хората там ни грабнаха и със своето невероятно гостоприемство. Има много неща в ястията, които няма да срещнете често в специалитетите на останалите области. Но все пак, най-вкусно ми е, когато сготви майка ми.

 

Родопска салата

 

Необходими продукти

картофи кисели, краставички, мариновани червени чушки, сирене, маслини без костилки, майонеза - 2 опаковки, 4 твърдо сварени яйца, царевица, колбас, филе или бекон (по желание), копър

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват в подсолена вода. Във водата се слага и един сух бульон. След това готовите картофи се настъргват на едро в правоъгълна тавичка, докато не се покрие  дъното. Отгоре, намазване едното пакетче майонеза, след това ситно нарязаните краставички. Идва ред на колбаса и червените чушки, които са нарязани. Сиренето се натрошава. Маслините също се нарязват и заедно с царевицата, се прибавят равномерно към салатата. Отгоре се настъргват останалите картофи и се намазва с другото пакетче  майонеза. Накрая се настъргват четири сварени яйца. По желание, може да се настърже и малко кашкавал, както и да се нареже пресен копър. Слага се за 30 мин в хладилника да се стегне. Поднася се като студено предястие и се реже на големи квадрати. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц