Писюр пиде от баба

Писюр пиде от баба Лакомник
Писюр пиде от баба
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Петранка Димитрова, Кубрат
Лакомник Необходими продукти

2 яйца
олио 
1 кисело мляко
1/2 кубче мая за хляб
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно, колкото поеме
1 бучка сирене

Начин на приготвянe

В прозрачна кафена чашка от 220 г за еднократна употреба се счупват яйцата, отбелязваме мярката и сипваме в купичка. Измерваме същото количество олио и го прибавяме в купичката при яйцата. Измерваме същото количество кисело мляко и прибавяме и него към яйцата. Напълваме чашката с хладка вода, в която разтваряме 1/2 кубче мая, 1 чаена лъжичка захар и прибавяме към яйцата. Правим кладенче в предварително пресятото брашно, сипваме всички продукти и прибавяме 1 чаена лъжичка сол. Омесваме добре гладко тесто, което разточваме на 1 лист, който покрива цялата маса (метър на 80 см). Наръсваме богато листа със сирене, накапваме го с разтопена мазнина или олио. Навиваме откъм дългата страна на масата две срещуположни рула и разрязваме по средата, за да ги разделим. 

Едно след друго рулата подреждаме като охлюв в предварително намазана тава с диаметър 40 см. Намазваме охлюва с мазнина и го оставяме да втаса в предварително леко затоплена фурна около 30 минути. След това плавно увеличаваме температурата само отдолу през 5-8 минути и на 4-та степен включваме и отгоре. Печем до зачервяване, като проверяваме с дървена клечка дали е изпечена. Вадим от фурната и покриваме с кърпа.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц