От шопското по-вкусно нема

От шопското по-вкусно нема Лакомник

Сиромашки ястия със световна слава

От шопското по-вкусно нема
Автор:Лакомник

„От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема“, е казал шопът. Но и манджите на жителите на Софийското равно поле са едни от най-арните. Някои от тях са сиромашки, но пък със специфични рецепти и вкусове, които са се превърнали в емблема не само на този край на страната, но и на България. Пример за това е шопската салата и сиренето по шопски, които всеки чужденец знае още преди да стъпи на нашенска земя. 

 

Салата

Необходими Продукти

2 домата

2 чушки 

1 краставица

1 глава лук

магданоз

маслини

сол

оцет

олио

Начин на приготвяне: Първо се нарязва лука и се намачква с малко сол. След това се нарязват на едро доматите и краставиците. Слагаме ги в купата при лука. Чушките трябва да са предварително опечени. Нарязват се и се добавят. Маслините се добавят цели, затова е по-добре да вземете без костилки. Разбъркайте добре и посолете. Поръсете с олио и оцет. Поръсете с пресния магданоз.  

 

 

Сирене

Необходими продукти:

100 г сирене

олио

1 яйце 

1/2 домат

чубрица

магданоз

босилек

Начин на приготвяне: Взимаме гювече за една порция. На дъното слагаме плочка сирене, която предварително е поръсена с подправки като чубрица и магданоз например. Може да се добави и босилек. Нарязваме домата на кръгчета и го подреждаме върху сиренето. Поръсваме с малко олио. Запичаме във фурната. Малко преди да стане готово, се чуква отгоре едно яйце. Оставя се още да се запече.

 

 

Гювеч ала Звездев

Необходими продукти

600 г шарено свинско месо

600 г стерилизирана бамя

250-300 г стерилизирани домати

5-6 стръка праз лук

4-5 картофа

4-5 червени печени чушки

люти чушки по желание

50 мл олио

черен пипер на вкус

2 ч.л. червен пипер

3 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри късове, поръсваме с 1 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Втриваме добре подправките и подреждаме месото на дъното на глинен съд. Почистваме и измиваме праза и го нарязваме на едри парченца. Прехвърляме го върху месото, поливаме с олио и разбъркваме. Затваряме гювеча и го поставяме в долната част на студена фурна. Печем на 200 градуса за 40 мин. След като месото се изпече, но не напълно, слагаме в гювеча и останалите продукти – бамя, наситнени домати, нарязани на осминки картофи, ивички чушки. Разбъркваме и поръсваме с 2 ч.л. сол, 2 ч.л. червен пипер, черен пипер на вкус, слагаме и люти чушки по желание. Внимателно разбъркваме още веднъж и връщаме във фурната. Печем на бавен огън, на 160 градуса в продължение на 60 мин.

 

 

Картофи

Необходими продукти:

5-6 картофи

3 скилидки чесън

черен пипер

150 г сланина

червен пипер

шарена сол

Начин на приготвяне: Обелваме няколко големи картофа. Нарязваме ги на едри парчета. Слагаме ги да се варят. Преди да станат готови, ги вадим и подреждаме  в тава. Добавяме и наситнения вече чесън. След това поръсваме черен пипер на вкус. Нарязваме сланината на парчета и ги разпределяме отгоре. Ръсваме и малко червен пипер. Оставяме да се запече. Когато станат готови картофите, се поръсват с шарена сол.

 

 

Шишчета

Необходими продукти:

1 кг телешко месо

300 г чушки

5 глави лук

5 домата

3 яйца

кисело мляко

чубрица

Начин на приготвяне: Телешкото месо се нарязва на едри късове. Нанизва се на шишове, като между всеки две парчета, се слага по малко чушка. Вместо да ги слагаме на скарата, ги задушаваме в мазнина, докато се препържат. Вадим ги и в тигана добавяме нарязания лук, а веднага след него и наситнените домати. Пържим, докато се изпари водата. Тогава добавяме лъжица брашно. Заливаме с малко бульон и оставяме да се сгъсти. Нареждаме шишчетата в тава и заливаме със соса. Печем за кратко. Малко преди да стане напълно готово, заливаме с яйцата, разбити с млякото. Може да сложим в сместа и чубрица. Оставяме за още 10 минути в силна фурна.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц