На вкусна разходка из Чили

На вкусна разходка из Чили Лакомник

Приказни, но и калорични ястия

На вкусна разходка из Чили
Автор:Лакомник

Вкуснотиите на Южна Америка направо нямат край. Днес ще ви запознаем с някои от рецептите една от най-удивителните сред държавите на континента – Чили. Специалитетите на местните хора доста се припокриват с нашенските, но носят и свои екзотични добавки. Разнообразете обяда пред уикенда и опитайте от приказните ястия на Чили. 

 

Пиле

Необходими продукти:

1 пиле

сокът на един лимон

1 с. л. масло

1 глава лук

1 бутилка бяло вино

чесън

1/2 ч. ч. коняк

Начин на приготвяне: Измиваме хубаво пилето под течаща вода. След това го натриваме със сол. Отгоре поливаме с лимоновия сок и накрая намазваме с маслото. Нарязваме лука на ситно и с него напълваме пилето. Сваряваме цялата птица във виното. Прецеждаме бульона. В него прибавяме подправките, както и чесъна. Отгоре заливаме с коняка и оставяме да ври на бавен огън. През това време разпределяме пилето на порции. Преди сервиране, го заливаме със сгъстения вече сос. 

 

 

Пиката  

Необходими продукти:

400 г телешко месо

200 г свинско месо

2 глави кромид

1 зелена чушка

3 домата

600 г картофи

олио

1 свински колбас

майорана

кориандър

сол

10 маслини

нарязан магданоз

Начин на приготвяне: Нарязваме основните продукти на малки парченца - месото, колбасът, кромидът, доматите, чушката и картофите. Запържваме картофите. В друг тиган пържим двата вида месо, както и колбаса и лука. Добавяме подправките. Идва ред на доматите, на чушката и маслините. Задушаваме за няколко минути. Разбъркваме заедно с картофите. Поръсваме с магданоз и поднасяме веднага. 

 

 

Боб

Необходими продукти:

2 чаши изчистен боб

200 г тиква

2 царевици

½ глава лук

10 листа босилек

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. кимион

50 г масло

черен пипер

2 чаши говежди бульон

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на дребни кубчета. В голяма тенджера разтопяваме маслото. Слагаме лука да се пържи и поръсваме с червения пипер. Оставяме в тенджерата, докато лука стане златист. Тогава идва ред и на фасула. Разбъркваме енергично 5 минути. След това нарязваме тиквата на едри кубчета. Взимаме само зърната от царевиците. Не се опитвайте да ги запазвате цели, а ги срежете, за да може сокът от тях да овкуси ястието. Добавете тиквата и царевацата в тенджерата. Поръсете с пресния босилек. Отново бъркайте пет минути. Поръсваме с кимиона, черния пипер и солта. Разбъркваме отново. Заливаме с бульона. Затваряме тенджерата с капака само на половина и оставяме да къкри за около 40-50 минути или докато фасулът омекне. Когато стане готово ястието, оставете го да престои поне половин час.

 

 

Мус  

Необходими продукти:

1/2 кг сушени кайсии

300 г захар

1/2 кг каша от царевично брашно

400 мл сметана

2 с. л. Желатин

Начин на приготвяне: Оставяме кайсиите във вода за едно денонощие. Сваряваме ги във вода със захар. След това ги накълцваме. Разбиваме царевичната каша с миксер. На друго място разбиваме сметаната. Разтваряме и желатина на водна баня. В прозрачни форми слагаме от кашата и плодовете. Добавяме и по равни количества сметана и желатин. Разбъркваме хубаво и оставяме в хладилника за 2 часа. Варим кайсиите до сгъстяване на сиропа. За да ги поднесем, слагаме малко сос, отгоре малко мус, както и сушени кайсии. Накрая отново поливаме със сос.

 

 

Шишчета

Необходими продукти:

36 едри скариди

зехтин

1 скилидка чесън

1 с. л. нарязан магданоз

1 с. л. нарязан кориандър

сол

млян черен пипер

1 ч. ч. печурки

1/2 к. ч. бяло вино

Начин на приготвяне: Слагаме по три скариди на всяко шишче. Печем ги на скара и поливаме непрекъснато със зехтин и сос. Добавяме им чесън, магданоз, кориандър, сол и пипер. Отделно запържваме печурките със зехтина, заливаме с вино и задушаваме докато стане готово. Забождаме всяко шишче в гъбите и така ги поднасяме.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц