Мексикански ястия за разнообразие

Мексикански ястия за разнообразие Лакомник

Бобът и царевицата заменят месото

Мексикански ястия за разнообразие
Автор:Лакомник

Винаги можете да разнообразите менюто си с питателни вкуснотии, взети назаем от мексиканската кухня. Както знаете, в тази част на света на почит са най-вече бобът и царевицата. Фасулът е идеален източник на протеин в дните, в които не е разрешено да се хапва месо. Ако пък не спазвате пости, можете да се насладите и на пълната рецепта за приказно ястие в тиква.

 

Ориз

Необходими продукти:

250 г замразени зеленчуци

1 глава лук

1 ч. ч. ориз

сол

червен пипер

черен пипер

зехтин

Начин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и лука и го запържваме за много кратко в зехтина. След това добавяме вода и оставяме да се задуши за поне 20 минути. Идва ред на оризът и подправките, но пропускаме кърито и червения пипер. Наливаме приблизително 2 чаши вода. Оставяме да се вари докато оризът стане готов. Едва когато всичко стане готово, поръсете ястието си кърито и червения пипер. По желание можете да сложите лют пипер.

 

 

Киноа

Необходими продукти:

3 ч. ч. киноа

1 ч. ч. царевица

1/2 глава лук

1  връзка пресен лук

1 чушка

пресен кориандър

1 скилидка чесън

сол

зехтин

чили

лимонов сок

Начин на приготвяне: Киноата се оставя да покълне. След това се смесва царевицата и половината от зеления и стария лук. Поръсваме с пипера и кориандъра. Добре разбъркваме всичко. Правим сос от чесъна, солта, зехтина, чилито и лимоновия сок. Заливаме ястието с него.

 

 

Тиква

Необходими продукти:

1 голяма тиква

200 г царевица

100 г доматено пюре

4 кисели краставички

1/2 стрък праз

1 тъмна бира

400 г варен фасул

1/2 глава лук

1/2 люта чушка

Соев сос

Ако не постите,

добавете:

1 кг. свинско месо

Начин на приготвяне: Нарязваме на дребно лука, краставичките и праза. Лютата чушка се нарязва на възможно най-ситни парченца. Ако добавите месо, нарежете го като за кебап. Когато правите месно ястие, запържете лука, заедно с месото. След това долейте вода и останете да къкри, докато стане готово. Тогава добавяме царевицата и боба. Оставете за няколко минути. След това добавете нарязаните предварително кисели краставички. По желание добавете соев сос. В отделна купа разбъркайте бирата и доматеното пюре. Добавете и тази смес към ястието. Оставете да заври. След това оставете да се готви поне 15 минути. След това вземете предварително издълбаната тиква. Напълнете я с ястието. Покрийте с фолио. Печете 40 минути при 170 градуса.

 

 

Боб

Необходими продукти:

4 чушки 

1 консерва царевица 

1 глава лук 

2 с. л. доматено пюре 

2 ч. ч. зрял фасул 

1 люта чушка 

червен пипер 

кимион 

3 скилидки чесън 

1 ч. л. риган

магданоз 

Начин на приготвяне: Сваряваме добре боба, най-добре в тенджера под налягане. Нарязваме лука, чушките и чесъна на ситно. Запържваме ги за кратко. Добавяме доматеното пюре и царевицата. Поръсваме с подправките. Изсипваме при боба. Варим до готовност. Разпределяме в чинии за сервиране. Поръсваме всяка с пресен магданоз преди да поднесем.

 

 

Супа

Необходими продукти:

400 г царевица

1 ч. ч. мляко

2 с. л сметана

2 жълтъка

2 с. л. масло

Начин на приготвяне: Слагаме зърната от царевицата да се варят. Когато омекнат, добавяме млякото и варим за около половин час. Когато стане готово, се смила на пюре. След това добавяме жълтъците и сметаната. Разбъркваме добре и добавяме масло и поръсваме със сол. Разбъркваме отново добре. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц