Маслена питка със спанак и сирене

Маслена питка със спанак и сирене Лакомник
Маслена питка със спанак и сирене
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
7
Автор
Мария Ташева, Пловдив
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

250 мл хладка вода

1 яйце

3 с.л. олио

1 с.л. оцет

1 ч.л. бакпулвер

1 с.л. захар

1 с.л. сол

1/2 пакетче мая

250 г масло или мас

брашно

За плънката:

400 г спанак

400 г сирене

3 яйца 

Начин на приготвянe

Плънката:

Измиваме спанака и го нарязваме на ситно. Задушаваме го на котлона на тих огън, докато водата, която е пуснал, се изпари. След като спанакът изстине, го смесваме с натрошеното сирене и яйцата.

Питката:

Разтваряме маята в половината хладка вода с 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно. Оставяме да втаса. Втасалата мая, останалата хладка вода, олиото, оцета, солта и яйцето смесваме в дълбок съд. Добавяме брашно, в което е прибавен бакпулверът, и замесваме средно меко тесто. Разделяме го на 3 части. Всяка част разточваме на кора и мажем обилно с меко масло или мас (аз ползвах мас). Намазаната кора сгъваме на плик. Така правим и с другите две топчета тесто. Готовите маслени пликчета отново разточваме на лист с размерите на тавата, в която ще печем питката. Покриваме тавата с хартия за печене и слагаме първия лист. Мажем го отново обилно с мазнина (масло или мас). Отгоре слагаме половината от плънката, която е предварително приготвена, после втора кора, отново плънка и накрая завършваме с кора. Нарязваме питката на 8 парчета като торта. Намазваме я с прясно мляко, което е смесено с 1 с.л. олио и оставяме да втаса около 40 минути. Печем в силно загрята фурна до готовност. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц