Марокански вкуснотии за всеки

Марокански вкуснотии за всеки Лакомник

Разнообразието и загадките ще ви погълнат от първата рецепта

Марокански вкуснотии за всеки
Автор:Лакомник

Според много пътешественици, Мароко е най-пъстрата страна в света. Културата, бита и всичко останало е една огромна смесица от цветове, тайни, поверия и чувства. Същото се отнася и за кухнята на тази страна – тя е шарена, а понякога може да ви изненада с вкуса си. Освен това често има толкова много продукти или подправки в местната храна, че дълго ще остане загадка за вас какво е сложено вътре. Но едно е сигурно – специалитетите винаги си струва да бъдат опитани, а защо не и приготвени.

 

Агнешко I вид

Необходими продукти:

800 г агнешко месо

15 сушени смокини

2 глави лук

орехи

канела

кора от портокал

кимион

кориандър

джинджифил

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на четири порции. Поръсваме всяко парче със сол и черен пипер. Загряваме мазнина в дълбок тиган и пържим всяко парче от всички страни, докато хване кафява коричка. След това прехвърляме парчетата в тавичка. Отгоре ги поливаме с малко от мазнината, в която са се пържили. Нарязваме лука на дебели кръгчета и подреждаме около весото. Отгоре поръсваме с подправките на вкус. Обелваме портокала и нарязваме кората на ивици. Слагаме и тях в тавата, заедно с канелата. Наливаме в тавата и половин литър вода. Слагаме тавата в предварително загрята фурна само до 140 градуса. Оставяме да се пече поне 2 часа, под капак или с фолио върху тавата. Накрая на втория час се добавяте смокините и орехите. След това месото трябва да се пече още един час.

 

Овче

Необходими продукти:

500 г овнешко месо

5 скилидки чесън

2 глави лук

3 дафинови листа

3 с. л. доматено пюре

100 г стафиди

50 г бадеми

карамфил

магданоз

шафран

канела

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри кубчета, като за кебап. Накисваме стафидите в малко вода, а бадемите запичаме и оставяме настрана. Месото запържваме на дъното на дълбока тенджера. Счукваме чесъна и го добавяме към месото. Нарязваме лука на дребно и добавяме и него. Поръсваме с подправките, добавяме останалите продукти, доливаме вода, докато покрие всичко и слагаме капака на тенджерата. Оставяме да се готви за един час. Разбъркваме от време на време. Идва ред на стафидите и бадемите. След още малко на котлона, прехвърляме всичко в тава. Оставяме да се запече за 15 минути в предварително загрята фурна.

 

Салата

Необходими продукти:

4 чушки 

2 домата 

2 скилидки чесън 

магданоз 

зехтин 

кимион 

лимонов сок

Начин на приготвяне: Нарязваме на едро и запичаме за кратко на скарата чушките, доматите и чесъна. Последният трябва да е с обелките. Обелваме и нарязваме на дребно. Поръсваме с течните и сухите подправки. Разбъркайте добре и прехвърлете в салатиера.

 

Кюфтета

Необходими продукти:

400 г кайма

глава лук

3 скилидки чесън

черен пипер

червен пипер

кимион

1 връзка магданоз

олио

За соса:

3 домата

глава лук

червен пипер

кимион

3 яйца

Начин на приготвяне: Смесваме каймата с настъргания лук, както и с пресования предварително чесън. Поръсваме с подправките. Наситняваме магданоза и добавяме и него. От каймата правим малки кюфтета. Пържим ги в предворително загрято олио. Оставяме ги да изстинат и да се отцедят от олиото върху кухненска хартия или решетка. През това време правим соса. Лукът се нарязва на ситно или се настъргва. Доматите се нарязват на ситно, поръсваме с подправките. Разбъркваме всичко и оставяме да заври. Когато това стане, оставяме да къкри за 5 минути. Готовите вече кюфтета се прехвърлят в топлия сос и към тях се добавя и доматено пюре. Оставяме да се готви още няколко минути и едва тогава чукваме яйцата в ястието. Разбъркваме добре и оставяме още няколко минути.

Агнешко II вид

Необходими продукти:

600 г агнешко филе

червена чушка

1 връзка пресен лук

2 моркова

250 г кускус

450 мл зеленчуков бульон

черен пипер

масло

зехтин

Начин на приготвяне: Сваряваме кус-куса и го оставяме настрана. Нарязваме месото на едро и го поръсваме със солта. Загряваме зехтин и масло в дълбок тиган. Запържваме месото. Нарязваме на едро зеленчуците и добавяме и тях след като месото вече е поомекнало. Поръсваме с подправките. Прехвърляме цялото ястие в глинен съд. Заливаме с около 250 мл бульон и печем за час. Температурата на фурната не бива да надвишава 160 градуса. Към готовия вече кус-кус се добавяме масло и останалата част от бульона. Той трябва да е горещ. Оставяме под  капак за 15 минути. Разбъркваме добре и го слагаме на дъното на плато. Отгоре подреждаме месото и зеленчуците.

Още по темата
Още по темата
Да се храниш с марокански табиет
Ако още се питате къде за заминете на почивка това лято, изберете Мароко. Африканската държава дава всичко, от което се нуждаете по време на отпуската - спокойствие,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц