Манастирски вкуснотии за Рождество

Манастирски вкуснотии за Рождество Лакомник

Тайни гозби, извадени от магерниците

Манастирски вкуснотии за Рождество
Автор:Лакомник

Един от най-прекрасните празници в християнския календар Рождество, се чества с особена почит от монасите. Освен традиционните гозби, които сме свикнали да приготвяме за Бъдни вечер, можем да добавим и още няколко, взети от тайните готварски дневници на манастирските магерници. Събрахме най-хубавите рецепти на Бачковската, Рилската, Троянската и Атонската обител. Гарнирахме с картофено чудо от малките манастирчета около София. Или с други думи – Мала Света гора.

 

 

Боб от Рилския манастир 

Необходими продукти:

200 г стар фасул

2 глави лук

2 моркова

2 чушки - прясна и сушена

2 - 3 стръка джоджен

4 с. л. олио

шарена сол

сол

За запръжката:

1 домат

2 с.л. олио

1 с. л. брашно

1/4 ч. л. червен пипер

Начин на приготвяне: Оставяме боба да се накисне в поне три води. След това го слагаме да се вари. Добавяме във водата една глава лук, нарязана на едро. През това време нарязваме на дребно другата глава лук, двете чушки и моркова. Добавяме и тях едва, когато водата е завряла. 10 минути преди да го махнем от огъня, го посоляваме и подправяме с останалите мерудии. Докато бобът се готви, в тиган загряваме мазнината. Запържваме брашното в нея и поръсваме с червения пипер. Пасираме домата и добавяме и него. Разбъркваме добре и добавяме към боба. Оставяме да ври още 15 минути.

 

 

Атонски ориз

Необходими продукти:

1 и 1/2 ч. ч. ориз

1 глава лук

1 червена чушка

10 черни маслини

1 морков

2 с. л. доматено пюре

1 тиквичка

150 г гъби

сол

олио

Начин на приготвяне: Оризът се измива и се оставя да кисне за кратко в седем води. Едва след това се залива с вряла вода в съотношение едно към две. Оставя се да ври, докато поеме цялата течност. През това време сгорещяваме олио в тиган. В него запържваме лука, моркова, чушките и гъбите. Когато омекнат идва ред на по-фините продукти – маслините и тиквичката, нарязани на колкото се може по-ситно. Посолете и поръсете с черен пипер. След това идва ред на доматеното пюре, разбъркано с малко вода. Добавете ориза. Разбъркайте добре. По желание можете да гарнирате и с пресни мерудии.

 

 

Троянски кюфтенца

Необходими продукти:

500 г кайма смес

4 скилидки чесън

3 глави арпаджик

1 ч. л. чубрица

кимион

1 дафинов лист

сол

черен пипер

500 г домати

олио

Начин на приготвяне: Минаваме чесъна на преса. Омесваме го заедно с каймата. Прибавяме главичките арпаджик, нарязани на колкото се може по-ситно. Добавяме подправките и малко олио. Разбъркваме каймата поне 10 минути. След това започваме да оформяме кюфтенца и да ги пържим. След това пускаме доматите в гореща вода за около минута. Обелваме ги и ги накълцваме. Запържваме 1 скилидка настъргана скилидка чесън в дълбока тенджера. Добавяме доматите и дафиновия лист и оставяме соса да се вари, докато се сгъсти. Поръсваме доматената смес със сол и черен пипер. Добавяме кюфтенцата и оставяме отново да заври. Махаме от огъня след 10 минути.

 

 

Картофи от Мала Света гора

Необходими продукти:

500 г картофи

100 г домати

50 г ориз

50 мл олио

3 скилидки чесън

1 с. л. оцет

захар

сол

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на филийки като за мусака. Нареждаме ги в тава за печене. Отгоре поръсваме със суровия ориз. Поливаме обилно с олио. Настъргваме доматите и разпределяме и тях отгоре. Поръсваме с щипка сол и щипка захар. Добавям гореща вода, докато покрие съставките. Печем около 40 минути на умерена фурна. Когато го извадим от фурната, преди още да е изстинало, се поръсва с счукан чесън, смесен с оцет. 

 

 

Бачковска леща

Необходими продукти:

200 г леща

50 мл олио

50 г кромид лук

50 г моркови

40 г целина

150 г домати

2 скилидки чесън

1 с. л. чубрица

2 с. л. оцет

1 с. л. магданоз

Сол

Начин на приготвяне: Лещата се слага да вари, заедно с лука, нарязан на ситно. Добавяме и морковите и целината, нарязани на кубчета. Нарязваме чесъна на  филийки. След това поръсваме с чубрицата. Добавяме и олиото. Заливаме с вода догоре и оставяме и да ври на умерен огън. Прибавяме нарязаните на дребно домати едва 10 минути преди да стане лещата. Когато стане готова поръсваме със солта и оцета. Поръсвате с пресен магданоз преди да сервирате. 

Още по темата
Още по темата
Родопите е сърцето на хубавата родна гозба
Една древна поговорка гласи, че мъдростта на България е Балканът, Рила и Пирин са нейната сила, а Родопите са любовта. Именно в тях е скрит и уютът на родните ни...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц