Магията на Тайланд е заключена в 4 вкуса

Магията на Тайланд е заключена в 4 вкуса Лакомник

Не се използват мерки и прибори

Магията на Тайланд е заключена в 4 вкуса
Автор:Лакомник

Тайландската кухня е интересна както като вкус, така и като начин на приготвяне. В нея няма определени мерки, а готвачите се учат от по-възрастните и опитните. Вкусовете в тази страна са обединени около висшето изкуство в едно ястие да се обединят кисело, сладко, горчиво и солено. За да може да се хапва спокойно тази комбинация обаче, е необходима неутрална основа. Те са пригодили за това ориза. Друга основна част от манджите на тайландците е, че всичко се прави като за кулинарна изложба. Всеки един продукт се представя по-най-красивия начин. Страната е известна и с ювелирните си произведения от плодове и зеленчуци. В Тайланд няма да ви трябват и прибори.

 

Къри с кашу

Необходими продукти:

1 / 4 чаша масло неосолено

1 средна глава лук

2 скилидки чесън

1 с. л. пресен джинджифил

3 с.л. къри на прах или къри паста

2 с. л. сол

1 ч л смлян кимион

1 / 2 ч л лют червен пипер

8 обезкостени пилешки бутчета

400 грама нарязани на кубчета домати

1/4 ч кориандър

3/4 ч ч кашу

1 ч кокосово мляко

Варен ориз за гарнитура

Начин на приготвяне: Задушаваме лука, чесъна и джинджифила в маслото за около 5 минути. Добавяме малко къри на прах, сол, кимион, както и лют червен пипер. Задушаваме като разлъркваме за около две минути. Добавяме пилешкото и разбъркваме добре. Добавяме доматите и кориандъра и остяваме на къкри. Разбъркваме от време на време, но оставяме така на котлона за около половин час. Смиламе кашуто и го добавяме към кърито, заедно с кокосовото мляко. Отново оставяме да къкри и разбъркваме. Оставяме го така докато се сгъсти – около пет минути.

 

 

Пиле

Необходими продукти:

2 1 / 2 с.л. настърган корен от джиджифил

2 с.л. нарязан чесън

1 / 8 чаена лъжичка едро смлян червен пипер

4 обезкостени пилешки гърди без кожа, счукани на тънко

1 / 2 чаена чаша брашно

Сол и черен пипер, брашно на вкус

2 с.л. зехтин

4 с.л. соев сос

1 / 2 чаена чаша кафява захар

1 / 2 чаша бял винен оцет

1 супена лъжица рибен сос

1 чаена чаша грах

Начин на приготвянеВ една чаша смесваме джинджифила, чесъна и червения пипер и оставяме на страна, за се овкусят. Смесваме брашното със солта и черния пипер и в тази смес овалваме парчетата пиле. Загряваме зехтина в голям тиган. Запържваме пилето. След това ги слагаме във фурната на ниска температура, като целта е само да ги запазим топли, а не да ги печем. Първоначалната, джинджифилова смес, слагаме да се запържи в тигана. Добавяме соевия сос, кафявате захар, както и сос за риба. Оставяме сместа да заври. Намаляваме степента на котлона  и задушаваме като разбъркваме често. Чакаме сосът за се сгъсти. Изсипваме го върху пилешкото. Поръсваме и с малко грах.

 

 

Спагети със смокини 

Необходими продукти:  

400 г оризови спагети

150 г рулца от раци

8 смокини

2 скилидки чесън

1 стрък розмарин

100 мл. сметана

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне: Заливаме оризовите спагети с гореща вода и ги оставяме да се накиснат за около пет минути. В дълбок тиган запържваме месото от раците, което е нарязано на ситно и чесъна, както и розмарин. Добавяме сметаната и разполовените смокини. Две минути по-късно добавяме и омекналите спагети. Готвим още пет минути. 

 

 

Супа с омлет

Необходими продукти:

250 г пилешко месо

100 г спагети

3 яйца

1 стрък босилек

1 кубче пилешки бульон

Начин на приготвяне: Сваряваме пилешкото и го нарязваме на ленти. Разбиваме яйцата с босилека. Пържим ги на омлет. Разтваряме едно кубче бульон и го оставяме да заври. Тогава пускаме във водата сапгетите, натрошени на дребно. След пет минути варене се добавя и пилешкото, както и омлетът, нарязан на ленти. Овкусяваме със сол и пипер и сваляме от огъня.

 

 

Телешко с босилек

Необходими продукти:

3 с. л. рибен сос

1 с. л. соев сос

1 с. л. кафява захар

450 г телешки шол

450 г дребен кромид лук

1 с. л. олио + 1 ч. л. олио

3 чевени чушки

3 скилидки чесън

2 ч. л. джиндифил

60 г листа босилек

Начин на приготвяне: В голяма купа смесваме рибения и соевия сос, кафява захар. Нарязваме месото на кубчета. Разбъркваме със сосовете и оставяме месото в тях за около половин час. Нарязваме лука на тънки филийки. В дълбок тиган загряваме 1 с. л. олио на силен огън. Пържим в него месото за не повече от минута. Вадим го и го слагаме в чиния. След това в същия тиган слагаме останалото олио. В него задушаваме лука за около три минути. Добавяме чесъна и джинджифила. Разбъркваме и слагаме месото. Поръсваме с листата от босилека.

 

 

Салата

Необходими продукти:

2 краставици

2 с. л. червен лук

2 с. л. зелен лук

2 с. л. пресен кориандър

4 с. л. мента

2 с. л. рибен сос

3-4 с. л. лимонов сок

1 ч. л. захар

Начин на приготвяне:  Обелваме краставиците и ги нарязваме на две части по дължина. Издълбаваме семената и режем на полумесеци. В купа смесваме всички останали продукти. След това добавяме и краставиците. Разбъркваме добре.

Още по темата
Още по темата
Тайланд изкушава с магически вкусове
Запознанството с тайландската кухня може да бъде доста стряскащо, ако започне около сергията с буболечки. Заради обичая да си набавят белтъчини чрез червеи, скакалци,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц