Лято с аромат на Кипър

Лято с аромат на Кипър Лакомник

Айранът с мента е задължителен

Лято с аромат на Кипър
Автор:Лакомник

Малката островна държава Кипър дели територията си между две култури, две кухни, два езика, две религии. Мистичното присъствие на двете нации оставя отпечатък, както в ястията, така и в продуктите, които се използват за тях. Подбрали сме ви няколко рецепти, които се правят бързо и лесно, особено в жегите. За дните, в които настъпват високите температури е добре да пием и нещо освежаващо. А какво по-добро от айран с мента?

 

Питка

Необходими продукти:

500 г брашно 

200 г маслини 

200 мл кисело мляко

20 г масло

1/4 мая

20 г захар

1 ч. л. сол

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в хладка вода. След това я добавяме към брашното, млякото и солта. Замесваме тесто и го оставяме да втаса, докато стане два пъти по-голямо. Разделяме го на две. От всяка правим питка с големината на тавата, в която ще печем. Намазваме с масло и полагаме тестото.  Отгоре нареждаме маслините, които трябва да се нарежат на ситно. Отгоре полагаме втората питка. Намазваме с жълтък, който предварително сме разбъркали с 1 с. л. кисело мляко. Украсяваме отгоре с останалите маслини. Печем на 180 градуса, докато се зачерви. Добре е фурната да е загрята предварително.

 

Сарми

Необходими продукти:

100 лозови листа

775 г телешка кайма

2 ч. ч. ориз

500 г кромид лук

200 мл. олио 

100 мл. зехтин

½ ч. л. черен пипер

2 ч. л. сол

½ ч. л. канела 

 1 доматено пюре

150 мл. лимонов сок

1 ч. ч. доматен сок

Начин на приготвяне: Листата се бланшират във вряща вода, в която има и малко лимонов сок, за да може листата да останат зелени. След това започваме да приготвяме плънката. Нарязваме на ситно лука. Задушаваме го. Добавяме и каймата и пържим. Идва ред на подправките – солта, черния пипер и канелата. Добавяме и ориза. Разбъркваме докато стане прозрачен, без да махаме от огъня. След това доливаме малко от лимоновия сок, както и доматен сок. Слагаме вода, докато покрие продуктите. Малко преди да се свали от котлона, се добавя зехтин. След това слагаме по малко от плънката във всеки лозов лист. Варете до готовност, но на бавен огън.

 

Мляко с ориз

Необходими продукти:

1 ч. ч. ориз

2 ч. ч. вода

1 л прясно мляко

1 ч.  ч захар

2 ванилии  

2 ч. л. нишесте

канела

Начин на приготвяне: Сваряваме ориза за 10 минути. Добавяме млякото към него, като оставяме настрани 3 с. л. от него. Превключваме на по-ниска степен и около още 10 минути. От време на време разбъркваме, за да не загори. Когато стане готово, идва ред на захарта, както и на размитото в останалото мляко нишесте. Спираме котлона, но добавяме в млякото ванилията. Оставяме на горещата печка още малко. Трябва да сте получили рядък десерт, защото като изстине се сгъстява още. Разливаме в купички и оставяме в хладилник.

 

Мусака

Необходими продукти:

1 кг патладжани  

1 кг тиквички

2 големи картофа

½ ч. зехтин

2 глави лук

500 г телешка

2 домата

½ ч.л. канела  

½ ч.л. сол

½ ч.л. пипер

½ ч.л. сушен риган

½ ч. червено вино

За соса:

4 с. л. краве масло

4 с. л. брашно

сол

пипер

2 яйца

1 л мляко

Начин на приготвяне: Нарязваме патладжана и го запържваме, заедно с тиквичките. Същото се отнася и за картофите, които са нарязани на филийки, но не докато станат напълно готови. Вадим ги от тигана и ги оставяме да се отцедят на домакинска хартия. След това запържваме заедно лука и каймата. Идва ред на подправките и виното. Слагаме и доматите. Задушаваме за 25 минути. Тогава започваме да правим соса Бешамел. Запържваме брашното и постепенно добавяме прясното мляко. Когато кипне махаме от котлона. Разбъркваме в продължение на 3 минути и постепенно добавяме яйцата. Взимаме тавата, в която ще готвим мусаката и започваме да редим продуктите. Първо се слагат картофите, след това тиквичките и накрая патладжаните. След това идва ред на каймата. После пак продължаваме със зеленчуците и отново кайма. Последният пласт трябва да е от патладжан. Поливаме всичко със соса. Запичаме в умерено загрята фурна за около 50 минути или докато не видите кафява коричка.

 

Агнешко

Необходими продукти:

1 кг агнешко

1 глава чесън

100 г сирене

15 маслини

1 кг картофи

2 печени чушки

5 с. л. зехтин

2 с. л. магданоз 

2 с. л. риган

2 с.л. розмарин 

1 сл кимион

сок от 1 лимон

сол

черен пипер

Необходими продукти: Шпиковаме агнешкото с чесъна. Правим малки прорези в месото и слагаме по половин скилидка чесън. Мариноваме месото със зехтина, магданоза, ригана и розмарина. Слагаме още от кимиона, солта, черния пипер и лимоновия сок. Оставя се за 12 часа. След това само го пренасяме в намазнена тава и го покриваме с олио. Слагаме да се пече за около 4 часа. Едва след около 3 часа махаме фолиото и добавяме почистените картофи. Поръсете всички с настърганото сирене. Нарежете маслините и опечените вече чушки и добавете и тях. Долейте поне чаша вода. Овкусете със солта и черния пипер. Отново покрийте с фолиото и оставете да се допече.

 

Картофи

Необходими продукти:

2 кг. картофи

125 гр. масло

50 гр. галета

Начин на приготвяне: Обелваме и нарязваме картофите по дължина на четири. Поръсваме ги обилно с подправки – черен пипер, бахар и сол. Отгоре се поръсва и с малко сол. Нареждаме ги в тава. Върху тях пръсваме няколко парчета масло. Добавяме 1 чаша вода. Покриваме тавата с готварско фолио. Печем ястието на умерена фурна за около час.

 

Айран

Необходими продукти:

6 с. л. кисело мляко

1/2 чаена лъжица сол

2-3 чаши студена вода.

щипка мента  

Начин на приготвяне: В блендер слагаме водата и млякото, поръсваме солта и добавяме по възможност прясна мента. 

Още по темата
Още по темата
На узо и риба в Солун
Невероятният гръцки град Солун привлича българите от векове не само с красотата и богатия си обществен живот, но и с вкусните си специалитети. Много от тях са...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц