Любимите супи на света

Любимите супи на света Лакомник

Бразилците ги правят с боб, французите – с лук

Любимите супи на света
Автор:Лакомник

Дойде есента, а с нея и по-ниските температури. А те, за съжаление, водят след себе си настинките и гриповете. Едно от най-добрите лекарства тогава е бабината или мамината супа. Те действат на организма по-добре дори от хапчетата. Сигурно е и, че няма да ви навредят, подобно на антибиотиците.  

 

Американска супа

Необходими продукти:

2 царевици

100 г грах

100 г зелен фасул

2 глави лук

2 с. л. брашно

1 морков

1/2 глава целина

растително масло

1 яйце

1/2 кофичка кисело мляко

1/2 връзка магданоз

3 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно. Запържваме го с брашното.  След това се добавят граха, фасула, целината, морковите. Предварително трябва да сварим царевицата и да я изроним. Задушаваме. Слагаме да заври литър и половина вода в дълбока тенджера. Добавяме зеленчуците и царевицата. Варим докато се сгъсти. Преди да се махне от котлона, трябва да се направи застройка от яйцето и млякото. Поръсваме с магданоза и чесъна, нарязани на ситно. 

Бразилска супа

Необходими продукти:

2 ч. ч. черен боб

3½ ч. ч. вода

2 ч. л. сол

1 ч. ч. лук

1 ч. ч.  морков

1 ч. ч.  целина

6 скилидки чесън

3 с. л. кимион

3 с. л кориандър

портокал

½ ч. ч. портокалов сок

1 с. л. шери

сокът на 1 лимон

1 с. л. черен пипер

1 с. л. червен пипер

Начин на приготвяне: Оставям боба да се накисне за 4 часа. Водата се сменя. Посоляваме. Оставяме да заври. Намялаваме и оставяме да къкри час и половина. Поръсваме с кимиона и кориандъра. Добавяме зеленчуците и варим докато омекнат. Малко преди да стане готов бобът, слагаме 2 парченца портокал, изливаме лимоновия сок и шерито. Поръсваме с черния и червения пипер. Разбъркайте добре. Оставете да ври още десет минути под капак.

Френска супа

Необходими продукти:

4  глави лук

2 с.л. зехтин

2 с.л брашно

1 ч.л. бяло вино

4 ч.ч. пилешки или телешки бульон

3-4 стръка магданоз

черен пипер

1 дафинов лист

1 ч.л. мащерка

4 филии пълнозърнест хляб

1 ч.ч. настърган кашкавал

Начин на приготвяне: Важно е да нарежем лука на тънки шайби. Взимаме дълбока тенджера и загряваме зехтин. Пускаме вътре кръгчетата лук. Задушанаве докато омекне. Периодично разбъркваме. Доливаме тенджерата с бульона. В него трябва да е разтворено брашното. Поръсваме с подправките и дафиновия лист. Изливаме бялото вино. Оставяме да ври за 10 минути.

Борш

Необходими продукти:

1 глава червено цвекло

200 г зеле

2 картофа

1 глава лук

1 морков

1/2 връзка магданоз

1 с.л. доматено пюре

1 с.л. универсална подправка

4 с.л. зехтин

магданоз

сметана

Начин на приготвяне: Обелваме картофите. Нарязваме ги като за мусака. Заливаме ги с 2 ч. ч. вода. Поръсваме ги с универсалната подправка. Оставяме да се варят. Когато станат готови, пасираме. Към тях добавяме нарязаните вече зеле, морков, лук, и червено цвекло. Добавяме зехтин. Задушаваме за 15 минути. Размиваме доматеното пюре с малко вода и добавяме и него. Доливаме и 1 литър гореща вода. Оставяме да се вари още малко. Отгоре поръсваме с магданоза. Във всяка купичка, в която сервираме първо слагаме лъжица сметана и едва тогава от супата.

Шкембе чорба

Необходими продукти:

800 г телешко шкембе

3 яйца

4 с. л. брашно

200 г кисело мляко

сол

4 с.л. олио

3 с.л. сладък червен пипер

1/2 глава чесън счукан

6 с.л. оцет винен

3 с. л. лют червен пипер

Начин на приготвяне: Измиваме добре шкембето от всички страни. Накисваме във вода за около час. Нарязваме го на едро и слагаме да се вари. Трябва да го оставим да се готви поне 2 часа. От време на време доливаме вода. Малко преди да го свалим от огъня го посоляваме. Вадим парчетата месо. Оставяме бульона да изстине. Нарязваме шкембето на още по-дребни парчета. Връщаме го в бульона. Разбъркваме в отделен съд яйцата, брашното и киселото мляко. Застройваме шкембето. Оставяме на слаб огън за малко, но внимаваме да не заври. В друг съд загряваме олиото. Добавяме сладкия пипер. Разбъркваме добре, докато се запържва. Докато е още горещо, изсипваме в тенджерата с шкембето. Отделно смесваме чесън и оцет. Поднасяме с лютия червен пипер.

Африканска супа

Необходими продукти:

стръка праз

2 с.л. олио

1 с.л. къри

300 г доматено пюре

1 кутия кондензирано мляко

Сол

1 - 2 с.л. лимонов сок

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме бялата част на праза на тънки кръгчета. Запържваме го. Поръсваме със сладкото къри. Смесваме доматеното пюре и млякото. Изсипваме при праза. Оставяме да ври на слаб огън за 20 минути. Добавяме лимоновия сок, солта и черния пипер. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц