Лион изкушава с винени специалитети

Лион изкушава с винени специалитети Лакомник

Чудесата на френските майстори са безброй

Лион изкушава с винени специалитети
Автор:Лакомник

Едно от чудесата на Франция и до днес си остава нейната кухня. Всеки регион на страната предлага стотици рецепти, които изкушават всеки чужденец. Ако сте решили да пътувате до Лион обаче се пригответе за леки блюда, готвени с бяло вино. Възможно е обаче да качите и някой и друг килограм, защото повечето продукти са пържени.

 

Сладкиш с кестени

Необходими продукти:

700 г кестени 

150 г захар 

90 г масло 

3 яйца 

ром

сметана

Начин на приготвяне: Кестените се сцепват с ножа. Нареждаме ги в тава и ги печем на слаба фурна за поне 20 минути. После ги обелваме и ги сваряваме в слабо подсолена вода. Пресоваме кестените, прибавяме и захарта. След това идва ред на маслото, жълтъците и рома. Едва на края се слагат и белтъците, разбити на сняг. Готовото тесто наливаме в тава намазана с масло и поръсена с брашно. Оставяме да се пече на слаба фурна за 40 минути. Поднасяме със сметана.

 

 

Патица

Необходими продукти:

1 патица

250 г масло

100 г червено вино

300 г лукчета

500 г кестени

Начин на приготвяне: Приготвяме патицата цяла. Почистваме я добре и я задушаваме. Посоляваме я добре, дори и вътре. Връзваме краката с канап. Намазваме я с масло и я поставяме в подходяща тенджера. Слагаме я във фурната и печем докато се зачерви добре. Заливаме с виното. Цялата патица се слага в голяма чиния за сервиране. Гарнира се отстрани с лукчета. Може да ги смесите с малко обелени кестени. Поливаме отгоре с масло и соса от печенето на патицата.

 

 

Гъби

Необходими продукти:

1.3 кг гъби

сол

черен пипер 

150 г масло

100 г лук

50 г лимон

Начин на приготвяне: Сгорещяваме масло. През това време нарязваме гъбите на тънки филийки. Поръсваме ги със сол и черен пипер. В друг съд и друго олио пържим лука, нарязан на ситно. Слагаме го при омекналите, но все още неготови гъби. Пържим докато продуктите станат готови. Поръсва се с лимонов сок.

 

 

Картофи

Необходими продукти:

500 г сурова наденица

200 г бекон

150 г масло

200 мл сметана

6  картофа

1 скилидка чесън

1  дижонска горчица

сол

пипер

Начин на приготвяне: Слагаме картофите да се варят без да ги белим. Наденицата се нарязва на малки парчета. Нарязваме на ситно и бекона и чесъна. Поръсваме с черния пипер, мащерката, солта. Идва ред на зехтина и част от горчицата. В отделен съд разбъркваме сметаната и само лъжичка от горчицата. Взимаме купички за суфле. Намазваме ги с масло. Слагаме по един варен картоф. Натискаме го, за да се смачкат леко. Поръсваме с месната плънката, отгоре – със сметановия сос. Отгоре – още малко масло и малко горчица. Нареждаме ги в тава и ги печем при 200 градуса. Оставяме докато се зачерви. Когато станат готови ги вадим от фурната и обръщаме всяко върху чиния за сервиране.

 

 

Яйца

Необходими продукти:

9 яйца

5 глави лук

5 с. л. брашно

60 гр. масло

3 ч. ч. пилешки бульон

индийско орехче

черен пипер

Сол

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го бланшираме. След това се слагат в тиган на средно силен огън. Идва ред на маслото, което разбъркваме с лука, докато се стопи напълно. Поръсваме с малко брашно. Доливаме бульона. Поръсваме със сол, черен пипер, индийско орехче. После се оставя на тих огън за 20 минути. Яйцата се сваряват, обелват се и се нарязват, но не на ситно. Смесваме яйцата с лучения сос и сервираме.

 

Още по темата
Още по темата
Омлетът е роден във Франция
Има едно универсално ястие, което ни засища еднакво добре и в студ и в пек. И това е омлетът. Специалитетът се прави бързо, а в една порция от него се съдържат...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц