Лимецът е най-полезната пшеница

Лимецът е най-полезната пшеница Лакомник

Растението никога не боледува

Лимецът е най-полезната пшеница
Автор:Лакомник

Лимецът е уникална култура, в която ценните хранителни качества са се запазили през вековете. Причината е, че тя не е била генетично селектирана от хората. Затова и до днес не е известна болест, която може да я покоси. Така не се налага да се третира с химикали, които са вредни за човека. Процесът й на зреене е по-дълъг от традиционното хлебно жито, което дава възможност на растението да погълне повече енергия от слънцето.

Лимецът е най-древната позната на човека пшеница и е една от първите храни, на които са се спрели нашите прародители. Из българските земи още траките са се изхранвали с нея.

Нови изследвания показват, че цивилизацията не се зародила около Тигър и Ефрат е в подпланинските области. А именно там са били най-добрите условия за лимеца.

Тъй като става дума за, на практика, дива пшеница, тя вирее еднакво добре на всякакви почви и дори при много студен и много сух климат. Причината е в това, че всяко зрънце има по четири слоя обвивка, която го защитава. Земеделци разказват, че растението успява „да почисти” почвата около себе си и да я приготви за ново засаждане. 

Единственият проблем е, че добивите на лимец са доста по-ниски от тези на обикновеното хлебно жито. Затова в началото на ХХ-ти век хората изоставят тази култура.  

Вече в много магазини се намират малки разфасовки лимец. Но цената му е чувствително по-висока – около 3-5 лева за половин килограм. Обикновено се продава на зърна и се налага да си купим и миниатюрна мелничка, която е доста скъпа. 

Още по темата
Още по темата
Питка от лимец
Топъл хляб от здравословно брашно със сода http://www.youtube.com/watch?v=Vl9BIy-ZWQs
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц