Кулинарни шедьоври от кримския полуостров

Кулинарни шедьоври от кримския полуостров Лакомник
Кулинарни шедьоври от кримския полуостров
Автор:Лакомник

Кримският полуостров е едно уникално парче земя, на което се е случвало какво ли не. То е било привлекателно още за древните хора. Там се развива елинска, римска и византийска култура. През XV в. се създава Кримското ханство, част от Османската империя. През 1783 г. става част от Руската империя, защото е присъединен от Екатерина Велика. През 1991 г. се отделя от бившия СССР заедно с Украйна и става част от новата държава. Въпреки дългата и спорна история на Кримския полуостров, той си остава една от перлите на европейската култура. А в нея, разбира се, влизат и кулинарните шедьоври. 

 

Борш

Необходими продукти:

200 г говежди джолан

100 г свински кокали

1/2 кренвирш

кисело зеле 

1/2 морков

целина

1/4 глава червено цвекло

масло

доматено пюре

захар

оцет 

дафинов лист

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Джоланът се нарязва на шайби и се слага да се вари, заедно с кокалите в около два литра вода. Когато заври, степента на котлона се намалява и оставя да къкри за няколко часа. Отгоре ще се появи пяна, която трябва да се маха периодично. Готовото вече месо се нарязва на малки парченца. Оставяме го на страна. Нарязваме на дребно морковите и целината. Запържват се в маслото. Задушаваме за кратко и вадим от тигана и слагаме цвеклото. Добавяме подправките, както и доматеното пюре. Накрая слагаме малко от бульона. Оставяме да се готви няколко минути, докато цвеклото омекне. Останалият бульон се загрява на ново и в него варим зелето, запържените моркови и целина, както и дафиновият лист. Поръсваме с малко сол и черен пипер. Варим за няколко минути. След това добавяме и останалите продукти. Разбъркваме добре и оставяме да ври още малко. Сервираме със сметана. 

 

 

Предястие 

Необходими продукти:

6 картофа

600 г майонеза

4 кисели краставички

6 яйца

400 г шунка

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват без да се преварят. След това рендосват направо в чинията за сервиране. Картофите се намазват с майонеза. Отгоре се слагат киселите краставички, нарязани на ситно. Идва ред на шунката. После пак майонеза. Предварително сварените яйца се белят и също се рендосват отгоре. Декорира се със зелени подправки.

 

 

Баклавички

Необходими продукти:

4 ч.ч. брашно

1/2ч.л. сол

1ч.л. сода

1ч.ч. вода

1 яйце

олио

1ч.л. ракия 

За сиропа:

1 1/2ч.ч. захар

1 1/2ч.ч. вода

мед

Начин на приготвяне: Замесваме тесто от 3 чаши от брашното, солта, содата, водата, яйцето и малко олио. Оставяме го за половин час. После размесваме малко и разделяме тестото на четири. Разточваме всяка на много тънка кора. През това време варим сиропа. Той се прави като захарта се сварява във водата. Едва след като стане готов се добавя и медът. Разочените кори се завиват на руло. След това то се реже на филийки. Пластовете, които се виждат отгоре се разперват максимално. Пържим ги в маслена баня. Слагаме ги на салфетка да се отцедят от мазнината. Докато са топли ги поставяме в сиропа. 

 

 

Рибна супа

Необходими продукти:

800 г риба 

3 картофа

1 морков

магданоз

100 г ряпа

2 глави лук

масло

дафинов лист

копър

сол

Начин на приготвяне: Рибата се почиства добре. Филетата се нарязват на кубчета. Слагаме да ги варим без ряпата, картофите и едната глава лук. Костите пък се варят с магданоз за бульон. Ряпата и лука се нарязват на древно и се запържват в маслото. Слагаме ги в бульона, заедно с картофите. Когато сместа кипне поръсваме със сол и слагаме дафиновия лист. Варим още 10 минути. Малко преди да стане готова супата, добавяме рибата. Поръсваме със сол, копър и магданоз.

 

 

Агнешко

Необходими продукти:

600 г агнешко месо 

1 ябълка 

1 глава лук

200 мл сметана

2 с.л. доматено пюре

2 с.л. масло

500 г картофи 

50 г стафиди

20 мл червено вино 

200 г брашно

1 яйце

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри кубчета. Запържваме го в маслото. Преди да стане напълно готово заливаме със сметана и доматено пюре. Задушаваме. През това време нарязваме картофите и ги запържваме. Идва ред на лука, който се реже на шайби и също се запържва. Правим леко тесто от брашното, яйцата и малко вода. Оставяме да втаса за поне половин час. Разточваме на четири кръгчета, които да са широки колкото отвора на предварително подготвените гювечета. В глинените съдове слагаме нарязаните ябълки, месото, картофите и лука. При сметановата смес добавяме виното и стафидите. С него заливаме основната смес. Покриваме с тестото. Печем за около десет минути във фурна, загрята до 220 градуса. 

 

Още по темата
Още по темата
Истанбулски приказки
Един от най-красивите и стари градове на юг от нас през годините е носил различни имена - Византион, Константинопол, Цариград, а днес вече се нарича Истанбул. През...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц