Коледен хляб със сушени плодове и ядки

Коледен хляб със сушени плодове и ядки Лакомник

Атрактивно предложение за празничната трапеза

Коледен хляб със сушени плодове и ядки
Време за приготвяне
Приготвяне
120 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

80 г масло

150 мл прясно мляко

1 с.л. мед

2 чаени лъжици настъргана портокалова кора

1 чаена лъжица сол

суха мая за хляб

1 ч.л. канела

80 мл топла вода

80 г сушени смокини

80 г сушени фурми

80 г стафиди

10 г орехови ядки

600 г брашно

3 яйца

За глазурата:

60 г глюкоза

30 г мед

30 мл портокалов сок

щипка махлепи

Начин на приготвянe

Първо се приготвя закваска като се смесят водата, 100 грама от брашното и 1/4 чаена лъжица от маята. Покрива се и се оставя за 2 часа. Може да се приготви от предната вечер и да се остави на стайна температура за цяла нощ. След като закваската шупне, към нея се добавя останалата мая и 1 супена лъжица мед. Разбърква се добре и се оставя за няколко минути докато на повърхността започнат да се образуват балончета. Фурмите се почистват от костилките. Заедно със смокините се нарязват на ситно. Смесват се със стафидите и едро нарязаните орехи. Овалват се в малко брашно и се оставят настрана. Млякото, меда и маслото се загряват докато медът и маслото се разтопят. Оставя се да се охлади леко. В дълбок съд се смесват закваската, млечната смес, портокаловите кори и малко брашно. Разбърква се добре. Добавят се яйцата едно по едно, предварително разбити с вилица. Следва сместа със сушените плодове и ядките. По малко се добавя останалото брашно като се замесва меко тесто. Оформя се на топка и се оставя в намазана с мазнина купа за 40 минути. Тестото се слага върху набрашнен плот и се премесва със солта. Меси се 5-6 минути докато стане еластично. Връща се в купата, покрива се и се оставя за повторно втасване за 40 минути. Следва още едно премесване с малко брашно и оставяне за трето втасване за 30 минути.

През това време се приготвя глазурата. Всички съставки се смесват и се загряват на умерен огън. Сместа се оставя да поври 2-3 минути. Маха се от огъня и се оставя на топло място.

Фурната се нагрява на 180°C. Оформя се хляб и се намазва с глазура. Пече се около 45-50 минути. Ако се запече бързо на повърхността се покрива с алуминиево фолио. След като се изпече отново се намазва с глазура. Оставя се да се охлади, преди да се разреже.

Още по темата
Още по темата
Бирен хляб с маслини
Брашното се пресява с бакпулвера и се поставя в купа. Към него се добавят захарта и солта и сместа се разбърква. На тънка струйка се добавя бирата при непрекъснато...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц