Истанбулски приказки

Истанбулски приказки Лакомник

Тайните рецепти на няколко народа

Истанбулски приказки
Автор:Лакомник

Един от най-красивите и стари градове на юг от нас през годините е носил различни имена - Византион, Константинопол, Цариград, а днес вече се нарича Истанбул. През вековете той е бил столица и дом на много цивилизации. Всеки народ владетел е оставял след себе си своите разбирания за живот, култура, бит и кухня. Подбрахме за вас най-интересните рецепти, които се предават от поколение на поколение като истинска истанбулска приказка, чиито автори отдавна са забравени.

 

Пилаф

Необходими продукти:

150 г пилешки гърди

450 мл пилешки бульон

2 с.л. бадемови ядки

2 с.л. шамфъстък

1 щипка шафран

150 г ориз

2 с.л. масло

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Пилешките гърди нарязваме на кубчета. След това загряваме малко масло в дълбок тиган и добавяме месото. Задушаваме за няколко минути. Добавяме едва 50 мл от  бульона и оставяме да се вари, докато не се изпари почти напълно. Оставяме настрани. Попарваме шамфъстъка и го обелваме. След това го запичаме за кратко заедно с бадемите. Оризът се залива с гореща вода и се оставя да ври поне 15 минути. Изцеждаме го от водата. Разтопяваме още масло и добавяме само ориза. Задушаваме за няколко минути. Накисваме за кратко шафрана във вода и добавяме и него. След това идва ред на останалото количество бульон. Поръсваме с подправките. Оставяме на тих огън и покриваме с капака. След пет минути отваряме и добавяме пилешкото, както и запечените ядките. Разбъркваме. Отново слагаме капака и оставяме да се вари, докато оризът напълно поеме водата. Пилафът се оставя да преседи поне десет минути преди сервиране.

 

Грис халва

Необходими продукти:

1,5 л прясно мляко

250 г краве масло

50 гкафява захар

200 г бяла захар

650 г фин грис

канела

Начин на приготвяне: Вземете дълбока тава и на дъното й поставете лист домакинско фолио. В тенджера смесете прясното мляко, двата вида захар и маслото. Бъркайте на умерен огън, докато всички съставки се разтопят. Добавете гриса. Бъркайте непрекъснато, докато сместа стане еднородна, а гриса поеме течността. След това бързо се разстила в тавата. Изравнява се отгоре. Оставя се да изстине. Поръсваме отгоре с канелата. Нарязваме на порции.

 

 

Миди ала Византион

Необходими продукти:

2 кг миди с черупките

1 л вода

За плънката:

2 чаши ориз

2 глави лук

2 скилидки чесън

60 г стафиди

100 г шамфъстък

30 г джоджен

канела

кимион

бахар

черен пипер

Начин на приготвяне: Изчистваме добре мидите и ги слагаме да се варят в литър подсолена вода. Оставяме ги да се варят, докато започнат да се отварят. След това ги вадим от водата, а нея прецеждаме през много фина цедка. Оставяме настрани. Нарязваме лука на ситно и го запържваме. След малко добавяме обеления и нарязан на ситно чесън, както и ядките от шамфъстъка. Бъркаме за няколко минути. Едва тогава идва ред на ориза, джоджена и останалите подправки. Докато всичко се запържва се добавят и две чаши от водата на мидите. Нарязваме на ситно стафидите и добавяме и тях. Оставяме да се готви на тих огън, докато изври водата. Мидите се пълнят със сместа. Редим ги в тенджера. Наливаме останалата вода от тях и добавяме още, докато съдът се напълни. Варим за 20 минути. 

 

Шишчета по константинополски

Необходими продукти:

1,500 кг. овче месо

1 глава чесън

черен пипер

риган

300 г кисело мляко

2 глави лук

1 връзка магданоз

3 домата

2 чушки

червен пипер

Начин на приготвяне: Месото почистваме от жилите и тлъстините и обезкостяваме. Нарязваме го на хапки. Слагаме го в дълбок сък, заедно с млякото, ригана, солта, черния пипер и наситнения чесън. Разбъркваме добре. Отгоре слагаме капак и оставяме да престои на студено поне за 12 часа. На следващия ден се правят шишчетата. Нанизват се хапките, а между тях - парчета зеленчуци. Печем на скара, докато месото стане напълно готово. Поръсваме ги с червения пипер и магданоза.

 

Кюфтета по цариградски

Необходими продукти:

500 г кайма

1 яйце

1 глава лук

1 филия хляб

100 мл прясно мляко

сол

брашно

За пюрето:

500 г картофи

50 г масло

200 мл прясно мляко

Начин на приготвяне: Суровото яйце се добавя към каймата. Нарязваме лука на ситно и добавяме и него. Посоляваме и добавяме филията, предварително накисната в прясно мляко. Омесваме добре каймата. Правим от нея малки кюфтенца. Овалваме всяко в брашно и запържваме. Междувременно сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме на пюре. Добавяме маслото и солта. Пожелание можем да добавим и прясно мляко. Разбъркваме докато се получи гладка смес. След това сервираме кюфтенцата върху канапе от пюре.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц