Зеленчуци със сос Бешамел

Зеленчуци със сос Бешамел Лакомник

Икономично ястие или гарнитура, което се приготвя лесно

Зеленчуци със сос Бешамел
Време за приготвяне
Приготвяне
50 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

300 г зелен боб

300 г  грах

200 г моркови

100 г брашно

масло

1 ч.ч. прясно мляко

2 ч.л. сол

1/2 ч.л. захар

1 щипка бял пиган

Начин на приготвянe

Зеленият боб се измива много добре, след което шушулките се нарязват на две и се слага заварене в подсолена вода  (1 ч.л. на 500 мл вода) . Добавя се грахът, измит добре, и морковите, нарязани на ситно. След като кипнат се оставят около 30 минути да поврат. След като омекнат се оттеглят настрани. Отцеждат се добре от водата и се слагат в дълбока чиния. Отделно се приготвя соса. Взема се купичка, където се слага брашното и 100 мл вода. Разбърква се добре до получаване на кашичка. Взема се тиган и се слага на включен котлон. Доабавя се парчето масло. След като се разтопи се излива брашнената кашичка. Добавя се 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар. Бърка се непрекъснато с дървена шпатула. Накрая се налива прясното мляко. След като леко сгъсти соса се оттегля. Стрива се сушения бял риган. С така приготвения сос се поливат сварените зеленчуци. Ястието се консумира като постна манджа или  като гарнитура.

Още по темата
Още по темата
Телешки кюфтета със сос бешамел
Телешката кайма се слага в купа. Омесва се заедно с 1 яйце, щипка сол, щипка индийско орехче, 1 с.л. разтопено, краве масло и 1 ч.л. ситно нарязан магданоз. Оставя се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц