Да хапнем на брега на Бяло море

Да хапнем на брега на Бяло море Лакомник

Ленедарните рецепти на Елада са неповторими

Да хапнем на брега на Бяло море
Автор:Лакомник

Най-естествена комбинация между морски дарове и традиционни месни ястия можете да откриете в Гърция. Вековните рецепти са еталон за добра кухня навсякъде по света. Легендарната салата дзазики е само един от примерите. Лесно можете да си забъркате кебап от риба, а защо не и да запържите калмали с узо?

 

Гирос

Необходими продукти:

За питката:

500 г брашно

1 пакетче суха мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

100 г заквасена сметана

2 с.л. кисело мляко

2 жълтъка

3 с.л. олио

За плънката:

300 г свински котлет

50 мл червено вино

2 с.л. зехтин

2 дафинови листа

1 ч.л. сол

2 скилидки чесън

1 ч.л. сух риган

1 зелена салата

1 глава червен лук

1/2 домат

1/2 кофичка кисело мляко

1 с.л. наситнен копър

2 скилидки чесън

1 с.л. оцет

Начин на приготвяне: Първо правим марината за месото. Слагаме виното в тенджера и добавяме скиидките чесън, които са смачкани предварително. Добавяме дафиновия лист, както и ригана, солта, зехтина и разбъркваме добре. Взимаме месото и правим няколко разреза. Слагаме го да се маринова за поне един час. През това време правим питката. Маята се разваря в малко вода, поръсва се със захар и 1 ч. л. брашно. Забъркваме и оставяме за 10 минути. След това добавяме и останалото брашно, сметаната, млякото, солта, жълтъците, олиото. Внимателно замесваме на тесто. Оставяме го да втаса. Разделяме го на топчици и ги разточваме на питки. Печем при сгорещена фурна за пет минути. Месото се вади от маринатата и се завива на руло. Печем и него, но при 200 градуса за 20 минути. От време на време поливаме с маринатата. Когато стане готово го нарязваме на дребни парчета. След това идва ред на соса. Прави се от киселото мляко, в което се добавя чесъна, копъра, оцета, както и домата. Посоляваме и добавяме и лука. Във всяка питчица слагаме първо лист маруля, след това месо и накрая от лука. Поливаме със соса и завиваме на руло.

 

Дзадзики

Необходими продукти:

1 краставица

500 г кисело мляко

3 скилидки чесън

4 листа мента

60 мл зехтин

1 лимон

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Настъргваме карставицита.  Пресоваме чесъна. Нарязваме ментата на много ситно.  Омесваме и разбъркваме добре. Сервираме след като салатата е престояла в хладилника поне 2 часа. Едва тогава е моментът да добавим наситнените орехови ядки, както и листата мента.  

 

Калмари с узо

Необходими продукти:

500 г калмари

2 с.л. зехтин

2 с.л. сусам

узо

1 с.л. черен пипер

2 скилидки чесън

6 пера пресен чесън

25 г аншоа

босилек

1 с.л. магданоз

2/3 ч.ч. рибен бульон

2 ч.л. лимонов сок

сол

Начин на приготвяне:

Калмарите се пържат предварително. След това се нарязват на ивици. След това в нов зехтин се запържа и сусама, както и нарязания на ситно лук. Към сместа се добавя аншоата и се поръсва с босилек и магданоз. Заливаме с бульона, лимоновия сок и добавяме узо на вкус. Оставяме да къкри за 10 минути.

 

Рибен кебап

Необходими продукти:

800 г рибно филе

5 с.л. зехтин

3 моркова

4 домата

3 глави лук

1 ч.ч. вино

дафинов лист

1 с.л. брашно

черен пипер

1 лимон

масло

оцет

маслини

Начин на приготвяне: Рибата се овкусява със сол и оцет. Слагаме я да се вари в поне литър и половина кипяща вода. Добавяме и малко сол в нея. Оставяме да се вари 10 минути. През това време наситняваме лука, морковите и доматите. Задушаваме ги в мазнината, докато влагата напълно се изпари. Посоляваме и поръсваме с малко брашно. Прецеждаме рибата. От бульона и половината вино правим сос. Когато той кипне, добавяме рибата, подправките, маслините и лимона.  Едва пет минути по-късно добавяме и останалото вино. Ври още десет минути. Добре е гарнитурата да е варен ориз.

 

Критараки с пиле

Необходими продукти:

300 г критараки

4 пилешки бутчета

1 глава лук

1 чушка

2 моркова

3 с. л. зехтин

магданоз

черен пипер

босилек

сол

Начин на приготвяне: Запържваме бутчетата от двете страни. Нарязваме на ситно зеленчуците и добавяме и тях. Когато омекнат,доливаме гореща вода, подправяме и оставме да се вари, докато месото е напълно готово. Вадим вареното месо. В останалата течност добавяме  критаракито. Това е гръцки продукт, който на външен вид прилича на ориз, но на вкус и по състав прилича на макарони. Можем да го заместим с ориз или някакъв вид паста. Варим на умерен огън за 5 минути. Прехвърля ме го, заедно със зеленчуците при бутчетата. Заливаме с останалата течност. Печем в предварително загратя фурна до 200 градуса. Запичаме. Преди да поднесем, поръсваме с босилек. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц