Да хапнем еленско в Норвегия

Да хапнем еленско в Норвегия Лакомник

Готвят кит и лос

Да хапнем еленско в Норвегия
Автор:Лакомник

В кухнята на Норвегия можете да намерите рецепти за едни от най-редките меса в света като например това от лос или кит. Сред рецептите са записани и множество начини за приготвяне на еленско месо и патица, но не се пропуска рибата. Най-любимото ястие на норвежците е сьомгата, но често се готви и треска, както и пъстърва. В северната част на континента могат да ви нагостят и с нещо обикновено за нашенските трапези – агнешко и овче.

Климатът обаче е причина за малкото количество плодове и зеленчуци в менюто на северния народ. Те най-често участват в гарнитурите. Сред любимите на норвежците са горските плодове и ябълките.

 

Еленско

Необходими продукти:

400 г месо от северен елен

олио за пържене

сол

За маринатата:

2 скилидки чесън

1 с.л. мед

2 с.л. зехтин

2-3 стръка кориандър

2 с.л. горчица

1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне: Приготвяме маринатата и намазваме месото с нея. Втриваме я добре. Поставяме еленското в загрята мазнина. Пържим от всички страни и прибавяме сол. Нареждаме парчетата в тава. Поливаме с мазнината от тигана. Печем го около половин час. Температурата на фурната е 180 градуса. По този начин месото ще остане сочно и розово.

Сарми

Необходими продукти:

16 средни зелеви листа

500 гр смляно говеждо месо

1 ч.л. сол

4 ч.л. картофено нишесте

1 ч.ч. мляко

1/2 ч.л. смлян черен пипер

1/2 ч.л. смлян джинджифил

1/4 ч.л. смляно индийско орехче

2 ч.ч. вряща леко подсолена вода

Начин на приготвяне: Сваряваме зелевите листа в подсолена вода, докато омекнат. Режем дебелите жилки. Смесваме говеждата кайма със солта и картофеното нишесте. Към тази смес постепенно добавяме и млякото, както и подправките. Слагаме по малко от сместа на всеки лист. Завиваме със зелевия лист, докато се оформи сарма. Нареждаме в тавичка, намазана с олио. Заливаме с 2 чаени чаши гореща и подсолена вода. Печем около един час на предварително загрята фурна. Поднасяме с варени картофи.

Кюфтенца

Необходими продукти:

2 кг ситно смляно месо

2 средни глави лук

1/2 ч.л. смляно индийско орехче

1/2 ч.л. смлян бахар

1 ч.л. сол

1 ч.л. ситно смлян черен пипер

2 разбити яйца

1/2 ч.ч. сметана

1/2 ч.ч. царевично брашно

4-5 кубчета телешки бульон

нишесте за сгъстяване на соса

Начин на приготвяне: Каймата се смесва с лука, индийското орехче и бахара. Прибавяме солта, черния пипер, яйцата и сметана. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. Намазваме една тава с олио. От сместа правим кръгли кюфтенца колкото орех. Нареждаме в тава и печем около 15 минути.  След това ги преместваме в голяма тенджера. Поръсваме с бульона, соса, в която сме пекли кюфтенцата. Доливаме вода докато ги покрие. Нагряваме на силен огън докато всичко кипне. Намаляваме и варим на слаб огън още 1 час. Сгъстяваме соса с нишестето. 

Херинга с ябълки

Необходими продукти:

херинга

1 кисела зелена ябълка

1 малка глава червен лук

2 с. л. заквасена сметана

1 ч. л. горчица

1 ч. л. смлян черен пипер

1 с. л. олио

1 ч. л. мед

копър

Начин на приготвяне: Смесваме лимоновия сок с горчицата. Добавяме меда и олиото, докато всичко се смеси добре. Нарязваме едно филе от херинга на дребно. Слагаме ги в разбитата марината за около 15 минути. Обелваме ябълката и я нарязваме на филийки. Отгоре нареждаме и лука, отново нарязан на колелца, върху резените ябълка. Най-отгоре слагаме кубче херинга. Украсяваме със сметаната. Поръсваме със ситно нарязания копър и поливаме с маринатата. 

Рибна супа

Необходими продукти:

1 л рибен бульон

500 г филе бяла риба

1 морков

1 глава кромид лук

50 г краве масло

2 с. л. брашно

2 жълтъка

250 мл течна готварска сметана

сол и смлян черен пипер на вкус

магданоз и копър

Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъците в купа със сметана. Обелваме моркова и го нарязваме на ивици. Нарязваме и лука на дребно. Разтопяваме маслото в тенджера. Добавяме моркова и лука и ги запържваме. Добавяме брашното и задушаваме всичко. Наливаме бульона с непрекъснато бъркане. Оставяме да кипне. Прибавяме рибата, нарязана на кубчета. Готвим супата пет минути. Добавяме сметановата смес и кипваме. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и копър. Махаме от печката и слагаме капак на тенджерата. След десетина минути може да се сервира. 

Още по темата
Още по темата
Швейцария омагьосва света с раклет и фондю
Швейцарската кухня има много голямо влияние от френската. Но дори и в ястията си, освен в политиката, швейцарците са успели да извоюват и независимост. Специалитетите...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц