В Ботсвана готвачите сигурно са полудели

В Ботсвана готвачите сигурно са полудели Лакомник

Телешко и козе месо са сред любимите храни на местните

В Ботсвана готвачите сигурно са полудели
Автор:Лакомник

Вече дни наред 15 родни звезди се опитват да оцелеят насред пустощта на Ботсвана в риалити шоуто "Африка: Звездите сигурно са полудели". Нашенците се опитват по всякакъв начин да намерят храна и се борят с предизвикателствата на времето. Но какво знаем за южноафриканската държава, приютила българите? Един от най-добрите начини да научим повече за културата на местните е тяхната кухня. Трудният климат ги е накарал да открият продукти, които се отглеждат лесно и издържат на суша като например семената сорго. Те приличат на обикновена пшеница, от тях се прави и брашно. Обикновено в ястията се използват почти всички части на животните като дреболиите, дори и краката. Въпреки това в страната почти навсякъде се продава първокласно телешко. Хората обичат много и козето месо.

 

Говеждо сесуа

Необходими продукти:   

800 г говеждо месо

1 глава лук  

3 дафинови листа

Сол на вкус

Черен пипер

Начин на приготвяне: Загряваме фурната до 160 градуса. Нарязваме месото на порции. Слагаме го в тава. Нарязваме лука и го добавяме към месото. Поръсваме с черния пипер и солта, както дафиновите листа. Доливаме вода. Оставяме да заври. Покриваме тавата и слагаме да се пече във фурната за около 4 часа. След това го намачкваме с вилица. Ако се е сготвило добре, това трябва да става лесно. Разпределя се в чинии. Най-добрата гарнитура са зелените зеленчуци.

Каша богобе

Необходими продукти:

20 г сорго

80 мл вода

Начин на приготвяне: Загряваме водата в покрит съд. Добавяме постепенно част от брашното като бъркаме непрекъснато. Продължаваме така докато водата закипи. Оставяме я да ври 15 мин. След това започваме да добавяме и останалото брашно. Отново се оставя а 15 минути на огъня. Сервира се заедно с месо или зеленчуци. 

Дреболии серобе

Необходими продукти:

3кг говежди дреболии

вода

сол

Начин на приготвяне: Измиваме много добре всички дреболии. Слагаме ги във кипяща вода и ги варим около два часа. Когато станат готови ги нарязваме на малки парченца. Връща ме ги обратно и варим отново за 30 минути. Добавяме и сол на вкус. Разбъркваме добре. Това ястие се сервира с каша богобе.

Пиле

Необходими продукти:

210 г сорго

125 г бекон

2 пилешки бутчета

5 кисели краставички 

1/2 червена чушка

70г царевични зърна

1/4 ч. л. кимион

1/4 ч. л. куркума

1 ч.л. лют пипер

2 супени лъжици масло

1 глава лук

Начин на приготвяне: В тенджера слагаме подсолена вода да заври. Добавяме семената сорго и варим докато омекнат или поне половин час. Изцеждаме с гевгир. Изплакваме със студена вода и отново оставяме да се изцеди. В тиган загряваме маслото. Добавяме бекона, нарязан на парченца. Отстраняваме кожата от пилето и нарязваме месото на парчета. Запържваме го за около 6 минути. Прибавяме в тигана и останалите продукти. Накрая доливаме и малко вода. Оставяме да къкри 10 минути. Разбъркваме със соргото и сервираме веднага.

Лимонови бисквити

Необходими продукти:

350 г брашно

100 г пудра захар

2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. лимонова кора

200 мл кондензирано мляко

щипка сол

225 г масло

1/2 ч. л. захар

лимонов сок

Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбъркват в купа с дървена лъжица. Добавяме и сметаната и продължаваме да бъркаме докато се получи гладка каша. Започваме постепенно да доливаме млякото. Идва ред на лимоновата кора и сок. Пресяваме брашното, солта и бакпулвера. Постепенно започваме да прибавяме и тях. Накрая сместа става като тесто. На дъното на правоъгълна тава слагаме хартия за печене. Правим малки топчици и после ги дооформяме като бисквити и подреждаме. Слагаме в предварително загрята фурна при 170 градуса. Печем 12 минути. Оставяме ги да изстинат напълно и поръсваме с пудра захар преди да ги поднесем.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц