Вълшебните манджи на Суринам

Вълшебните манджи на Суринам Лакомник

Очакват ви индонезийски, холандски и карибски гозби

Вълшебните манджи на Суринам
Автор:Лакомник

Суринам е малка държава, сгушена в единия край на Южна Америка. В дългата си история обаче народът на тази страна взаимства много от народите, които преминават през територията. До 1970 година Суринам е холандска колония. В плантациите там работят пък много индонезийци, които готвят родните си ястия с местни съставки. Появяват се и много европейския специалитети, а в последните години и китайски. Така, за близо век, на територията на Суринам се ражда напълно нов тип кухня, създаден от вкусните ястия на Азия, Европа и Южна Америка.

 

Бакабана

Необходими продукти:

4 узрели банана 

1 яйце

1/4 ч. 

2 с. л. прясно мляко

2 с. л. кафява захар

Щипка сол

Олио за пържене

Фъстъчено масло

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцето, заедно с брашното, захарта, млякото и солта. Обелваме бананите. Нарязваме ги на филийки. Овалваме всяка от тях в сместа от яйцето и млякото. Пържим в загрята мазнина, най-добре във фритюрник. Когато покафевеят, се вадят от течността и се поставят на хартия, за да се отцедят от олиото.

Питки

Необходими продукти:

Състав:

2 1/2 ч. брашно

1 л. сода

2 с. л. олио

1 ч. ч. топла вода

1 пак. масло

Начин на приготвяне: От брашното, содата и олиото правим тесто, като добавяме и водата. Месим за около десет минути. Оставяме го в купа, под влажна кърпа за още 10 минути. Разделяме на няколко малки топки. Разточваме всяка и мажем с масло. Завиваме на руло. Нарязваме всяко на 10 парчета. Оставяме така за 5 минути. Разточваме всяка от филийките. Загряваме малко мазнина в дълбок тиган и пържим всяка от питките. Оставяме да се охлади. Преди да поднесем, поръсваме с малко масло. Ако желаете, можете да ги запечете за кратко във фурна.

Пиле

Необходими продукти:

400 г пиле

100 г бекон

50 меко сирене

розмарин

1 / 2 домат

200 г картофи

сок от портокал

сок от лайм

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме пилешкото на кубчета. Запържваме го леко. След това нарязваме на ситно бекона и го добавяме в тигана. Малко преди месото да стане готово, наситняваме бекон и прибавяме и него при пилето. Поръсваме с черния пипер и розмарина. Махаме от огъня и оставяме на страна. След това приготвяме картофите – обелваме ги и ни настъргваме. Поръсваме ги със сока от цитрусите. След това взимаме дълбока тава. Намасляваме дъното. Отгоре поставяме половината от сместа с картофите. Отгоре подреждаме месото. „Завива се” с останалата част от настърганите картофи. С ренде се настъргва и мекото сирене. Печем около 45 минути.

 

Салата 

Необходими продукти:

1 зелка

300 г  зелен фасул

2 ч. кълнове

2 твърдо сварени яйца

1/3 ч. кокосово мляко

1/2 ч. кисело мляко

3 с. л. кафява захар

1 зелена люта чушка

1 ч. л. кориандър

Сок от 1 лайм

Щипка сол

Начин на приготвяне: Разбиваме кокосовото мляко с обикновеното. Разбъркваме с лютата чушка, нарязана на възможно най-ситно. Поръсваме със захар, кориандър, лимонов сок и сол. През това време нарязваме зелето на ивици, а зеленият фасул на кубчета. Слагаме ги във вряща, подсолена вода. Варим за две минути. След малко отново го оставяме да заври, но този път поне за 5 минути. Потопете в съд със студена вода за кратко. След това разбъркайте добре. Добавете и кълновете. Подредете зеленчуците в дълбока чиния. По желание добавяме и резени прясна краставица, както и твърдо сварено яйце.

Божо

 Необходими продукти:

1/2 ч. бели стафиди

1/3 ч. ром

200 г маниока

2 ч. кокосови стърготини

1/3 ч. ч. захар

1 ч. л. канела

2 яйца

1/4 ч. кокосово мляко

1 с. л. ванилия

2 с. л. бадемова есенция

4 с. л. масло

1 ч. л. сол

Начин на приготвяне: Накисваме стафидите в рома за поне една нощ. Маниоката се смила в кухненски робот, заедно с кокосовите стърготини, канелата и захарта. В друг съд разбиваме 1 яйце, кокосово мляко, ванилията. Поръсваме с бадемовата есенция и солта. Прехвърляме при другата кокосова смес. Разтопяваме маслото и добавяме и него. Добавяме стафидите. На дъното на кръгла форма за печене слагаме хартия. Стените намазваме обилно с масло. Загряваме фурната до 325 градуса. Изсипваме тестото в приготвената тава. Печем един час.

  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц