Вкуснотии от Малта - сърцето на Европа

Вкуснотии от Малта - сърцето на Европа Лакомник

Кухнята е смес от мавританска и сицилианска

Вкуснотии от Малта - сърцето на Европа
Автор:Лакомник

Малта е малка приказна страна, която е истинското сърце на Европа, защото е най-гъсто населенето място на континента. Островчето е и една от най-популярните туристически дестинации, защото температурите са високи почти през цялата година. Именно топлият климат обаче е определил и местната кухня - тя е смес от сицилиански и мавритански ястия. Малта е известна със своята вдовишка супа. Специалитетът се нарича така, защото в него се използват само сезонни зеленчуци, които може да си позволи и овдовяла жена. Задължителна част от менюто е и брачиоли - печено телешко.

Заек

Необходими продукти:

1 заек

¼ картофи

4 моркова

2 ч. ч. червено вино

4 ч. ч. вода

4 ч. ч. доматено пюре

дафинов лист

бахар

Начин на приготвяне: Сваряваме заешкото месо за един час. Отцеждаме го и го оставим да се охлади. Обезкостяваме го и го нарязваме на парчета. Обелваме и нарязваме картофите на големи кубчета. Морковите се нарязват на кръгчета.  Слагаме всичко в голяма тенджера и добавяме дафиновия лист и бахара. Заливаме с вода и червено вино. Оставяме да къкри около 45 минути. Чак накрая слагаме доматено пюре и овкусяваме със сол и черен пипер. По желание можем да сложим и лют пипер.

 

Шоколадова манджа

Необходими продукти:

1 заек

50 гр тъмен шоколад

4 моркова

1 глава лук

3 скилидки чесън

няколко стръка магданоз

500 мл зехтин

30 гр чесново масло или мас

200мл сухо бяло вино

1 дафинов лист

пипер

брашно

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета. Същото правим и с лука и чесъна, нарязваме и морковите. Разтопяваме маслото в голяма тенджера. Добавяме и зехтина при него. Запържваме месото от двете страни. След това поръсвъме с брашно и добавяме лука, морковите и виното. Отгоре слагаме капака и оставяме да ври десетина минути. На този етап от готвенето слагаме и шоколада. Тогава с добавят и подправките - магданоз, дафинов лист, пипер, както и чесънът. Ври още десет минути. Сервира се горещо.

 

Пудинг

Необходими продукти:

2 големи хляба, за предпочитане от 1-2 дни

400 гр. захар

350 гр. маргарин

3 яйца

настъргана кора от един лимон или портокал

1 с.л. ванилова и/или бадемова есенция

2 супени лъжици какао на прах

100 гр. стафиди

100 гр. нарязани коктейлни череши

500 гр. фурми, нарязани на малки парчета

шепа орехи или бадеми

1 малка чаша ром или мартини

Начин на приготвяне: Накисваме хляба за един час във вода. Прецеждаме хляба и добавяме маргарина и захарта. Разбъркваме добре. Разбиваме яйцата и добавяме хляба. След това идва ред и на останалите съставки. Изсипваме сместа в намазнена тавичка.  Печем на умерена фурна за около час, докато отгоре се покрие с кафява и хрупкава кора.

Ребърца

Необходими продукти:

1 кг свински ребра

2 с.л. кетчуп

2 с.л. мед

2 с.л. соев сос

1 ч.л. счукан чесън

1 ч.ч. бира

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Започваме от маринатата. Първо смесваме кетчупа, заедно с меда и соевия сос. Подправяме с черен пипер и сол. Наливаме и бирата и разбъркваме добре. Слагаме нарязаните вече ребра в маринатата за едно денонощие. За да станат по-вкусни, ги обръщаме на всеки четири часа. Печем ги на грил - по пет минути от всяка страна.

 

Октопод

Необходими продукти:

700 грама пипала от октопод

2 супени лъжици зехтин

3 глави лук

10 маслини

2 супени лъжици доматено пюре

3 големи домата

пресни листа от мента

магданоз

250 мл червено вино

1 супена лъжица каперси

сол

пипер

5 скилидки чесън

1 ч. л. захар                                                       

Начин на приготвяне: Слагаме пипалата във вряща подсолена вода. Оставяме да ври пет минути. Нарязваме готовото месо на малки парчета. В тиган сгорещяваме олио и запържваме лука и чесъна за около пет минути. След като добавим и октопода, пържим още три минути.  Добавяме виното и задушваме на висока температура. След това слагаме нарязаните на ситно домати, както и пюрето. Подправя се със сол и черен пипер, нужна е и чаена лъжица захар. Разбъркваме и оставяме на огъня за около  30 минути.  Добавяме маслините, каперсите и ментата. Оставяме да къкри на слаб огън за около половин час. Накрая поръсваме с магданоза.

Брачиоли

Необходими продукти:

800 гр телешко бонфиле

сол

черен пипер

100 г галета

3-4 скилидки чесън

150 гр салам

100 гр твърдо сирене

50 гр пармезан

2 стръка пресен лук

½ връзка накълцан магданоз

100 мл зехтин

⅓ ч. ч. червено вино

½ ч. ч. телешки бульон

Начин на приготвяне: Разделяме телешкото на две и оформяме пържоли. Овкусяваме добре със сол и  черен пипер. Запичаме малко галета на сух тиган. Смесваме я със счукания чесън, лука, магданоза и салама. Слага се и нарязаното на кубчета сирене и настъргания пармезан.  Разпределяме тази смес върху двата стека. Завиват се на руло и се оставят в хладилника за два часа, за да поемат подправките. След това ги пържим в загрят зехтин. Постепенно доливаме виното и бульона и оставяме да се задуши за около час.  Като гарнитура можете да използвате картофено пюре или гъби.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц