Вкусен круиз по Нил

Вкусен круиз по Нил Лакомник

На разходка от Средиземно море до езерото Виктория

Вкусен круиз по Нил
Автор:Лакомник

Тази седмица ви предлагаме да тръгнете с нас на едно кулинарно пътешествие по Нил. Реката, белязала развитието на човечеството, и до ден-днешен е извор на живот за източната част на Африка. Няколко нейни притока извират от средата на континента, събират се в Судан и уверено стигат до делтата в Средиземно море. Често се смята, че това е най-дългата река в света, но само заради няколко метра е изместена от първото място от Амазонка. Разходката ни започва от делтата към извора.

 

Египет

Историците са категорични, че Египет е това, което е заради реката. Нямаше да има нито фараони, нито пирамиди, ако в Северна Африка нямаше такъв уникален воден ресурс. А делтата й е едно от най-впечатляващите места на света.

Патладжани

Необходими продукти:

2 патладжана

200 г овча кайма

50 г кашкавал

100 г домати

черен пипер

магданоз

чесън

червен пипер

Начин на приготвяне: Патладжаните се почистват и се разрязват на половина. Издълбаваме ги. Лодките и издълбаната част се посоляват добре и се оставят така поне за половин час. Месестата част се нарязва на ситно и се смесва с каймата. Слага се да се задуши в малко олио. Добавяме подправките и наситнения чесън. Това е плънката за издълбаните половинки патладжани. Нареждаме ги в тавичка. Отгоре покриваме с резени домати. Настъргваме кашкавал и поръсваме преди да ги сложим да се пекат. Оставят се на силна фурна до готовност. Когато се запекат добре и ги извадите от фурната, поръсете ги с пресен магданоз.

 

 

Судан

Судан и по-скоро неговата столица – Хартум, е мястото, на което реката става пълноводна. Там се събират в едно най-големите притоци – Бели и Сини Нил. Именно това пълноводие й позволява да достигне до Средиземно море без да пресъхне, въпреки че минава през пустинята Сахара.

Риба

Необходими продукти:

200 г филе от бяла риба

4 склидки чесън

кимион

черен пипер

лимонов сок

За панировката:

1 яйце

царевично брашно

сол

Начин на приготвяне: Филетата се измиват добре и се поставят в плитък съд. Прави се марината от лимоновия сок и подправките. Рибата престоява в нея поне един час. През това време се прави смес от продуктите за панировката. Филетата се отцеждат, овалват се добре в панировката и се пържат. Сервирайте ги с люта гарнитура.

 

 

Етиопия

Африканската държава приютява единия извор – Сини Нил.Този приток води началото си от Абисинското плато, като началото му е от езерото Тана.

Леща

Необходими продукти:

200 г леща

600 г домати

1 морков

синап

кимион

1 дафинов лист

пресен джинджифил

куркума

зехтин

2 с.л. гхи

Начин на приготвяне: Лещата се оставя да кисне във вода за 10 часа. След това водата се изхвърля и наливаме нова в дълбока тенджера. Слагаме лещата да се вари. Махаме от огъня, когато на повърхността спре да се образува пяна. Прехвърляме лещата в глинен съд или тава. Добавяме зехтина. Слагаме да се пече на слаба фурна за няколко часа. През това време настъргваме моркова на ренде. Нарязваме на ситно пресни домати или взимаме белени от консерва. Взимаме гхи, което можете да замените и с чисто масло, и го загряваме на дъното на дълбока тенджера. Вътре запържваме подправките, слагаме дори дафиновия лист. Разбръкваме няколко пъти и добавяме моркова. Когато станат златисти, идва ред на доматите. Поръсете и с малко захар. Оставяме да се готви, докато се сгъсти. След това добавяме при лещата, която трябва да е почти готова. Оставяме да се готви за още час.

 

 

Уганда

За Уганда Бели Нил е истински извор на живот. Десетки притоци и малки реки се събират, за да образуват най-големия и основен ръкав на Нил. Причината е, че води началото си от екваториалния пояс, а там валежите са целогодишни. По тази причина, в Уганда се намира по-голямата част от голямото езеро Виктория.

Царевично пюре

Необходими продукти:

4 ч. ч. вода

2 ч. ч. царевично брашно

2 ч. л. сол

Начин на приготвяне: Слагаме подсолена вода да кипне. После добавяме царевичното брашно. Разбъркваме добре и намаляваме котлона. Оставяме да се вари за десет минути, в които бъркаме често сместа, за да не се образуват бучки. Когато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда, той се маха от огъня и се оставя да се охлади. От сместа се правят топки и се сервират като гарнитура.

 

 

Кения

Една от най-източните държави на континента приютява малка част от езерото Виктория, което дава началото на Бели Нил. Освен, че е природен феномен, мястото има и голямо икономическо значение за страната.

Пиле

Необходими продукти:

6 пилешки бутчета

300 мл. кокосово мляко

1 ч.л. Настърган джинджифил

50 гр. Дребен боб

4 с.л.олио

2 глави лук

2 скилидки чесън

5домата

1 люта чушка

лимонов сок

кориандър

Начин на приготвяне: Пилето се поръсва от всички страни с джинджифила, малко сол и пипер. Оставяме го за около половин час да се овкуси. През това време сваряваме боба. Махаме водата и го правим на пюре. В дълбок тиган загряваме олиото. Пържим бутчетата от всички страни. Когато станат готови, в същата мазнина запържваме предварително нарязаните на ситно лук и чесън. Тогава добавяме нарязаната на дребно чушка и доматите. Добавяме пюрето от фасула. Идва ред на лимоновия сок и кокосовото мляко. Оставяме да къкри още поне пет минути, за да овкусят продуктите. Тогава добавяме и готовото пиле. Оставяме да се пържи още половин час. При поднасяне, поръсете всяка порция с кориандър. 

 

 

Танзания

На територията на страната се намира голяма част от езерото Виктория, както и голяма част от притоците на Нил.

Банани

Необходими продукти:

120 мл портокалов сок

50 мл лимонов сок

2 банана 

80 г кафява захар 

кардамон

Начин на приготвяне: Вземете малък и плитък тиган. Вътре смесете захарта, кардамона и портокаловия сок. Оставяте на котлона докато заври. След това намалете степента. Оставете за още пет минути. Бананите се обелват и се режат на четири по дължина. Бананите се подреждат в тава. Намазват се с лимоновия сок. Отгоре се поливат с портокаловата смес. Печем за десет минути при 170 градуса. Когато стане готово, извадете тавичката и при сервиране, поръсвайте със сиропа, който се е образувал на дъното.

Още по темата
Още по темата
Във Венецуела най-много обичат козето месо
Кухнята на Венецуела може да ви предложи невероятно богатство и избор на риба - печена или пържена. На второ място е месото - приготвено с гарнитура. Венецуела е и...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц