Вижте как се е правел хляб преди 2000 години

Вижте как се е правел хляб преди 2000 години Лакомник

Интересен експеримент на кулинар с рецепта, открита в книга на Британския музей

Вижте как се е правел хляб преди 2000 години
Автор:Лакомник

През 79 г. сл. Хр. вулканът Везувий изригва и погубва тогавашните селища Помпей и Херкуланеум, запечатвайки ги с дебел слой пепел и лава. В наши дни археолози проучват останките на Помпей и се натъкват на запазени хлебопекарни и самуни хляб.

 

Първите професионални хлебопекарни в Рим се появили през ІІ век преди новата ера, макар че да приготвят хляб с мая тук се научили доста по-късно. При разкопките на разрушения град Помпей археолозите намерили около четиридесет фурни. В античният свят хлябът и трудът на хлебопекарите били ценени високо. В Рим е имало специална изборна длъжност - едипи. В техните задължения влизало да контролират благоустрояването на града, реда и пожарната безопасност, а също така приготвянето и качеството на хляба. При разкопките на Помпей била намерена табелка с надпис (по всяка вероятност, молба към Сената): "Моля да ме направите едип на Гай Юлий Полибий, по негово време хлябът беше много вкусен".

 

Надписите по стените на къщите в Помпей са ранна форма на социална мрежа, като богатите домове са били най-търсени за политически лозунги, твърдят финландски учени. Писанията в Помпей са на всякакви теми - от изразяване на различни чувства, през пожелания, до цинични забележки. Те най-често са правени с въглен или са издълбани в гипсовата мазилка. Има и политическа пропаганда. Някои от тях посочват името на човека и за каква длъжност се кандидатира, а други описват достойнствата му, например колко добър е в печенето на хляб.

 

Британският музей показва възстановка на рецептата и съдържанието на намерените древни хлябове.

 

Рецептата:

 

400 g бига (закваска с дълга ферментация, без сол, със съдържание на мая от 0,5 до 1 % и от 45% до 60% вода, което втасва предварително и се използва като набухвател)

12 g мая

18 g глутен

24 g сол

532 g вода

405 g брашно от спелта

405g пълнозърнесто брашно

 

Източник: British Museum

Още по темата
Още по темата
Сладък царевичен хляб с подправки
Смесете двата вида брашно и разбъркайте със солта и бакпулвера. Добавете сварената царевица на зърна. Разбийте млякото, яйцата, половината масло и медът. Добавете към...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц