Великденски плетени козунаци

Великденски плетени козунаци Лакомник

Страхотна идея за ефектни домашни козунаци

Великденски плетени козунаци
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
20
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно

30-40 г мая

6 яйца

150-200 г свинска мас

300 г захар

250 г прясно мляко

1 кафена чаша стафиди

2 супени лъжици ром

кората на един лимон

щипка сол

бадеми и орехови ядки за гарниране

Начин на приготвянe

Маята се раздробява и размива с 3/4 водна чаша охладено мляко. Прибавя се 1 чаена лъжичка захар и толкова брашно, че да се образува кашица. Увива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.

Яйцата се разбиват, докато станат пухкави. Прибавят се постепенно захарта, разтворена предварително в охладеното мляко, щипка сол, настърганата кора лимон. Слага се втасалата мая и се разбърква добре.

В средата на пресятото брашно се прави ямичка и в нея се изсипва приготвената смес. Започва да се меси тестото, като постепенно се прибавя разтопената свинска мас и овлажнените със сока на лимона или рома стафиди. Когато започнат да се образуват мехури при месенето и се употреби всичката мазнина, тестото се увива в наръсена с брашно чиста кърпа и се оставя в затоплена стая да втаса. Счита се за втасало, когато увеличи двойно обема си и при натискане с пръст вдлъбнатината бързо  се запълва. Много се внимава тестото да не превтаса и да спадне.

За да станат козунаците качествени, вкусни и пухкави, се прави второ размесване с намаслени ръце върху намаслена маса. Добре премесеното тесто се разделя на 6 еднакви парчета и на всяко парче се придава продълговата форма. Поставят се едно върху друго. Обръщат се и се сплитат като плитка. Плетениците се поставят всяка поотделно в намазана с мазнина тава. Оставят се задължително да втасат в отоплена стая до ново набъбване.

Когато са готови за печене, се намазват с разбит жълтък, поръсват се със захар на кристали и се набождат обелени бадеми или орехови ядки. Суровите бадемови ядки предварително се накисват за 4-5 минути в похлупен съд с вряла вода, след което се обелват.

Козунаците се пекат в умерено силна фурна до червено-кафяв цвят. Готовността им се проверява с чиста игла или със сламка. При набождане те трябва да влизат леко, а при изваждането им да няма залепени частици от тестото. Готовите козунаци се изваждат от тавата. Оставят се да изстинат в полувертикално положение, подпрени на чиста плоскост. Съхраняват се, увити в чисти кърпи, поставени в дървени шкафове.

* Помещението, в което втасват маята и козунаците, трябва да бъде много горещо. Спомнете си, че преди години нашите майки и баби разпалваха силен огън, за да втаса всичко добре. В никакъв случай не слагайте съдовете с маята и тестото по радиатори, леко затоплени котлони или фурни. Задължително включете електрическа печка или повишете температурата с друго отоплително тяло.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц