Вековни руски ястия за всеки вкус

Вековни руски ястия за всеки вкус Лакомник

Чудни комбинации от месо и тесто

Вековни руски ястия за всеки вкус
Автор:Лакомник

Безспорно една от най-старите кухни в света е руската. В нея са се отпечатали векове история и мъдростта на десетки народи. Не бива да пропускаме чудото, наречено кефир. Понякога чужденците трудно свикват с приготвянето на зеле и цвекло в едно ястие, но точно това прави специалитетите на руснаците уникални.

 

Блини

Необходими продукти:

500 г брашно

15 г мая

500 мл прясно мляко

2 яйца

50 г масло

1 с. л. захар

1 ч. л. сол

Начин на приготвяне: Първо размиваме маята. През това време отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. Половината брашно се замесва с маята. Разтопяваме маслото и го добавяме към сместа. Разбиваме жълтъците и добавяме и тях. Поръсваме със захарта и солта. Взимаме млякото, което трябва да е със стайна температура. Оставяме го да втаса поне 40 минути. През това време разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме и тях към тестото и разбъркваме добре. След това с лъжица се взима малко от течността и се поставя в сгорещен тиган. Преди да се сервират, се мажат с малко масло.

Бьоф Строганоф 

Необходими продукти:

2 телешки пържоли

1 глава лук

1 скилидка чесън

4 с.л. брашно

1 с.л. доматено пюре

1/2 ч.л. сол

500 мл телешки бульон

6 с.л. масло или маргарин

1 ч.ч. заквасена сметана

2 ч.ч. гъби

Начин на приготвяне: Нарязваме пържолите на тънки лентички, лукът на ситно, чесънът го счукваме. Овалваме месото в брашно и сол на вкус. Запържваме за кратко в 4 с.л. масло. Добавяме  гъбите, лука и чесъна. Задушаваме за 3-4 минути, докато лукът омекне. След това вадим месото и зеленчуците. В същата мазнина добавяне 2 с. л. масло и 3 с.л. брашно, доматеното пюре и бульона. Връщаме гъбите и месото и добавяме сметаната като бъркаме непрекъснато. Сервираме горещо върху варени макарони, спагети или канапе от картофено пюре.

Заек

Необходими продукти:

150 г заешко месо

1 глава лук

1 морков

корен от целина

1 картоф

100 г домати

1 скилидка чесън

50 г сланина

Черен пипер

Сол

Приготвяне и сервиране: Нарязваме месото на парчета като за кебап. Намазваме от всички страни със сол и черен пипер. Нареждаме парчетата на дъното на глинен гювеч. Отгоре нарязваме на кръгчета лук и морков. Смиламе половината домати и добавяме и тях. Настъргваме от целината на вкус. Нарязваме картофа и го слагаме в гювеча. Смиламе на пюре и другите домати и заливаме отгоре с тях. Поръсваме отново със сол и черен пипер.  Доливаме вода, но само докато стигне 2/3 от края на съда. Загряваме фурната до 200 градуса. Печем поне 40 минути. Сервираме горещо.

Пирог

Необходими продукти:

3 яйца

200 г майонеза

1/2 ч.ч. сметана - може и заквасена и течна

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. брашно

щипка сол

200 г кренвирши или друг колбас

100 г кашкавал

1 глава лук

сусам

Начин на приготвяне: Смесваме на едно място яйцата, майонезата, сметаната, бакпулвера, солта и брашното до еднородна смес. Намасляваме добре тавичката и изсипваме половината тесто. Върху него слагаме нарязания на кубчета колбас, нарязания лук и настъргания кашкавал. Заливаме с останалото тесто, поръсваме със сусам и запичаме до зачервяване.

 

Салата

Необходими продукти:

2 връзки репички

1 връзка зелен лук

6 с. л. заквасена сметана

Сол

1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне: Репичките се режат на тънко. Накисват се в подсолена вода за поне 20 минути. След като се отцедят от нея, се прехвърлят в купа за салата. Към тях се прибавя нарязаните на ситно лук и магданоз. Идва ред на сметаната. Поръсва се със сол и се разбърква добре.

 

Винегрет

Необходими продукти:

400 г картофи

400 г кисело зеле

300 г кисели краставички

200 г лук

Лимонов сок

200 г цвекло

Зехтин

3 яйца

Сол

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги нарязваме на възможно най-дребни кубчета. Същото правим и с цвеклото. Без да ги варим, нарязваме и лука и киселото зеле, както и краставичките. Смесваме всичко в голяма купа. Поръсваме със зехтин, сол и лимоновия сок. Оставяме в хладилника за поне два часа.   

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц