Вековната руска кухня

Вековната руска кухня Лакомник

Кухнята на Русия е сред най-разнообразните в света

Вековната руска кухня
Автор:Лакомник

Кухнята на Русия е сред най-разнообразните в света.

И как не – при тази огромна територия, при различните народности, които я населяват. Трябва да отбележим и че на места рецептите са изключително бедни, защото климатът е суров и няма много продукти.

Руската кухня се променя с големи крачки през 16-18 век. Това е периодът, когато започват да се опушват меса, развива се и сладкарството. Говорим за времена, в които елитът на царска Русия внася от чужбина различни храни.

Тогава за света са открити прословутите шедьоври Бьоф Строганоф, Пиле Киев, Шарлотка, руската салата...

Руската кухня изобилства и от вегетариански ястия. В различни периоди от време задължителните постни дни там са достигали до 200 на година.

                         

Маринована риба 

Продукти:

p 1 кг рибно филе

p 2 бр. лимони

p 3 бр. домата

p 150 г кашкавал

p копър

p подправка за риба

p черен пипер

За маринатата:

p 3 с.л. майонеза

p 3 с.л. лимонов сок

p 2 с.л. мед

p сол

p 2-3 с.л. горчица

Приготвяне:

Измиваме и подсушаваме рибата. Приготвяме маринатата и намазваме по отделно всяко парче и го оставяме за 1 час. Лимоните нарязваме на кръгове, а доматите - на кубчета, кашкавалът настъргваме. От алуминиево фолио се приготвят форми, в които ще се пече рибата. Във всяка форма се слага парчета лимон, домати, рибата, подправка за риба, пипер, поръсва се с кашкавал и ситно нарязан копър. Заливат се с останалата марината и се запичат за 40 минути на 180-200 С.

 

Самарско месо

Продукти:

p 700 г телешко месо

p 2 бр. солени или мариновани краставички

p 3 глави лук

p 4-5 с.л. сметана

p сол

Приготвяне:

Наразваме месото на тънки ивици, а лука – на полумесеци. Посоляваме и запържваме за пет минути. Добавяме сметаната и нарязаните краставички, покриваме с капак и задушаваме около 40 минути. Поднася се картофено пюре.

 

Матрьошки

Продукти: 

p 3 бр. яйца

p 100 г майонеза

p 6 зърна черен пипер

p 1 бр. домат

p 3-4 листа червено зеле

p магданоз за украса

p 1/2 червена чушка – печена

Приготвяне:

Сваряваме яйцата, обелваме ги и отрязваме върха. Изваждаме жълтъка и го настъргваме. Смесваме го с майонезата и ситно нарязаната чушка. Пълним ги с готовата смес и оставяме така че да остане малко и отвън за бретона на матрьошките. Слагаме 2 зърна черен пипер за очи, ивица домат за уста и завиваме с листа червено зеле, за забрадки. Поднасяме ги върху накъсан магданоз и роза от месо или домат.

 

Бьоф Строганоф

Продукти:

p 2 бр. телешки пържоли

p 1 глава лук

p 1 скилидка чесън

p 4 с.л. брашно

p 1 с.л. доматено пюре

p 1/2 ч.л. сол

p 500 мл телешки бульон

p 6 с.л. масло или маргарин

p 1 ч.ч. заквасена сметана

p 2 ч.ч. гъби

Приготвяне:

Нарязваме пържолите на тънки лентички, лукът на ситно, чесънът го счукваме. Овалваме месото в брашно и сол на вкус. Запържваме за кратко в 4 с.л. масло. Добавяме  гъбите, лука и чесъна. Задушаваме за 3-4 минути, докато лукът омекне. След това вадим месото и зеленчуците. В същата мазнина добавяне 2 с. л. масло и 3 с.л. брашно, доматеното пюре и бульона. Връщаме гъбите и месото и добавяме сметаната като бъркаме непрекъснато. Сервираме горещо върху варени макарони, спагети или канапе от картофено пюре.

 

Пирог

Продукти:

p 3 бр. яйца

p 200 г майонеза

p 1/2 ч.ч. сметана - може и заквасена и течна

p 1 ч.л. бакпулвер

p 1 ч.ч. брашно

p щипка сол

p 200 г кренвирши или друг колбас

p 100 г кашкавал

p 1 глава лук

p сусам

Приготвяне:

Смесваме на едно място яйцата, майонезата, сметаната, бакпулвера, солта и брашното до еднородна смес. Намасляваме добре тавичката и изсипваме половината тесто. Върху него слагаме нарязания на кубчета колбас, нарязания лук и настъргания кашкавал. Заливаме с останалото тесто, поръсваме със сусам и запичаме до зачервяване.

 

Пелмени

Продукти: 

За плънката: 

p 1 кг кайма

p 2 големи глави лук

p черен пипер млян

p 1 1/2 ч.л. сол

За тестото:

p 1 кг брашно

p вода

p 1 ч.л. сол

Приготвяне: 

Омесваме каймата с дребно нарязания лук, черния пипер и солта. Правим и средно меко тесто. Разделяме го на части, разточваме го и с кръгла формичка или чаша нарязваме кората на кръгчета. В средата на всяко кръгче слагаме от каймата, прегъваме на две и притискаме хубаво краищата с малко вода или яйце.

Така приготвените пелмени се варят във вряща подсолена вода, зърна черен пипер, бахар, 2 листа дафинов лист. След като ги сварим, пелмените се сервират топли, с масло или сос.

 

Щи

Продукти:

p 240 г прясно зеле

p 120 г картофи

p 80 г пресни домати

p 40 г кромид лук

p 40 г моркови

p 20 г топено масло

p 20 г праз или зелен лук

p 10 г корена магданоз

p 650 мл бульон или вода

p сол

p смлян черен пипер

p копър

p магданоз

p дафинов лист

p 20-40 г сладка чушка

p варено месо

p месни топчета (50-75 г на порция)

Приготвяне:

Кипваме бульона или водата. Нарязваме стария лука на полумесеци. а морковът - на полушайби и ги задушаваме в сгорещеното масло. Нарязваме зелето и картофите. Пускаме ги в кипящата вече течност. Варим за 5 минути и добавяме задушените зеленчуци. Прабяваме и нарязаният корен от магданоз. Оставяме да поври още 5-10 минути на тих огън.

Прибавяме нарязаните на кубчета домати, ситно нарязаните праз лук, магданоз, копър, чушката и дафиновия лист. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Оставяме супата да покъкри още 5-6 минути и поднасяме с 2 ч. л. заквасена сметана. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц