Белият хляб пречи на храносмилането

Белият хляб пречи на храносмилането Лакомник

Пълнозърнестият е пълен с витамини

Белият хляб пречи на храносмилането
Автор:Лакомник

Хлябът е онази храна, без която не сядаме на масата. Всеки вид обаче дава на тялото ни различни витамини и минерали. На пазара се предлагат какви ли не видове хляб, но основните са няколко.

 

Бял  

 

Направеният от бяло брашно хляб не дава на организма много витамини и минерали. Пречистването на брашното го лишава от тях. В крайна сметка на масата ни има само въглехидрати и малко белтъчини. Лекарите пък припомнят, че той забавя храносмилането, защото не съдържа целулоза.

 

Пълнозърнест

 

Той е направен от цяло зърно пшеница, което не е обработвано. В брашното има и пшенични зародиши. По този начин в този хляб остават две ценни съставки – витамините и целулозата. В него се съдържат още витамини от група В, както и минерални соли. Докторите го препоръчват при профилактика на атеросклерозата. Можете да го намерите и под наименованието грахам. В него често има и други добавки, които го правят още по-полезен. На вкуса му подхождат стафиди и покълнали семена. Хубаво е да се хапва повече сутрин.  

 

Типов

 

Тук отсъстват пшеничните зародиши, а количеството трици е намалено. Въпреки това обаче той отново е по-полезен от белия например. Витамините също са в по-малки количества, но отново присъстват в тестото.

  

Ръжен

 

Хлябът, направен от ръж е близко по състав до пшеничното. В него обаче има малко повече витамини от група В. Именно това е и причината, лекарите да го препоръчват при сърдечни проблеми. Ако страдате от остеопороза обаче, този вид хляб е дори опасен за организма ви. В ръжта се съдържа фитинова киселина. Тя се свързва с калция от храната и по този начин не му позволява да се усвои от тялото.

 

Снимка 13-01

 

 

Граховото брашно е по-полезно от ябълките

 

Брашната, които можем да си вземем от търговската мрежа, за да си направим хляб са няколко вида. Но какво съдържа всяко от тях, кой е най-полезното за организма? Ето кратката автобиография на основните видове брашно, които се срещат у нас.

 

На първо място е нашумялото напоследък грахам. То е пълнозърнесто, но е кръстено на откривателя си Силвестър Греъм. Американецът бил презветариански свещеник и ревностен защитник на вегетарианството.

Можете при месенето да добавите и соево брашно. По този начин се увеличават протеините. Белтъчините пък са с около 30% повече от тези, които се съдържат в пълнозърнестото пшенично брашно. В него почти отсъства и глутена. То увеличава и срока на годност на хляба.

Ако витамините трябва да са в повече, можете да ги набавите от оризовото брашно. Ако то е от кафяв, неполиран ориз, значи в него има 10 пъти повече витамин Е.  В него има и доста високо съдържание на белтъци, както и фолиева киселина.

Царевичното е едно от най-разнообразните по отношение на полезни вещества. На първо място в него има вит. А, В, фосфор, магнезий, желязо, цинк и линоленова киселина.  Единственият проблем е, че съдържа глутен.

Прави се брашно и от малц. То се произвежда от покълналите ечемичени зърна. Те преминават етап на ферментация и се добавят към обикновено бяло брашно. По този начин се променя консистенцията на хляба, но и във вкуса му.

Когато се прави питка или погача, може да се избяга от всекидневното и да се добавят съставки като например грахово брашно. В него има няколко пъти по-високи нива на минерални соли, витамини и микроелементи. Желязото например е два пъти повече, отколкото е в ябълките. В него няма холестерол и дори е около пет пъти по-евтино от пшеничното. По полезност, то надминава дори и пълнозърнестото, защото има два пъти повече протеини от него.

 

Още по темата
Още по темата
Искаш да си здрав? Не яж хляб с картофи!
Разделното хранене е начин да си набавим необходимите витамини и минерали. Да ядем каквото искаме, но в крайна сметка да не трупаме излишни килограми! В основата на...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц