Александра Гюзелева е майсторка в кухнята

Александра Гюзелева е майсторка в кухнята Лакомник

Водещата на БНТ готви всеки ден

Александра Гюзелева е майсторка в кухнята
Автор:Лакомник

Александра Гюзелева-Шани е майсторка в кухнята и готви всеки ден за съпруга си Ясен Гюзелев. В кулинарните приключения често се включва и той и дъщеря им Алиса, кръстена на героинята от прочутата книжка на Луис Карол.

 

Алиса помага в кухнята дейно най-вече през есента. Всяка година тя, майка й и баба й, голямата актриса Жоржета Чакърова, майсторят домашни туршии.

"Правим го заради удоволствието. Посвещаваме цял уикенд на белене, рязане и подреждане на продуктите. Туршиена терапия за разтоварване на напрежението. Винаги приготвяме маринатата по рецепта и внимаваме да не объркаме пропорциите", разкрива водещата на БНТ Шани.

Александра обикновено спазва рецепти, но понякога експериментира с подправките, които добавя по свой вкус. В кухнята й има купчинка готварски списания, в които често потъва през свободните си следобеди, а понякога и сутрин, когато не е на смяна в сутрешния блок на БНТ. Онова, което винаги се опитва да спазва, преди да подхване тенджерите, е поне малко да е в добро настроение. "Понякога готвя по задължение и набързо. За готвенето с удоволствие е необходимо спокойствие и време, а често пъти те ми липсват", недоволна е Шани.

Има един вкус, без който тя предпочита да не живее - най-обикновена зелена салата. Приготвя я във всякакви комбинации, като най-простата е подправена само с балсамико и зехтин. Десертите, дори в най-изящната им форма и разтапящ вкус, не са й слабост. Опитва ги рядко и никога не ги приготвя, но пък за сметка на това харесва да дегустира непознати ястия.

Освен тези нейни кулинарни страсти в нейния топ 5 на любимите й блюда са още пъстърва, обвита в лозови листа (рецептата в карето), пълнени патладжани, фасул с праз, картофи по френски и мариновани печени пилешки крилца.

 

Пъстърва, обвита в лозови листа

 

Необходими продукти

една средно голяма пъстърва

4-5 лозови листа

половин лимон на резени

половин глава лук

маслинки без костилка

5-6 каперси

Приготвяне

Рибата се почиства и се напълва с малко лук, маслини, каперси, резенчета лимон. Завива се в лозови листа, а след това и във фолио. Пече се на слаба огън в затоплена фурна.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц