Агнешко по гергьовски

Агнешко по гергьовски Лакомник
Агнешко по гергьовски
Време за приготвяне
Приготвяне
4 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лидия Георгиева
Лакомник Необходими продукти

2 кг агнешко месо (бут или плешка)
1 кг агнешки дреболии
250 г ориз
100 мл олио
25 г масло
2 връзки пресен лук
5 стръка пресен чесън
100 г лапад
1/2 връзка пресен джоджен
1/2 връзка пресен магданоз
5 г червен пипер
черен пипер
сол на вкус

Начин на приготвянe

Измитото агнешко месо се осолява, намазва се с маслото, поръсва се с червения пипер и се разделя на две равни части. Слагат се в подходяща тава и се заливат с топла вода, която да покрие около 2 см от тавата. Месото се пече (200°С) и щом хване коричка, тавата се завива плътно с алуминиево фолио. Готвенето продължава около 3 часа, или докато месото омекне. Белият дроб, сърцето и бъбреците се осоляват леко и се сваряват. В мазнина се запържват нарязаните лук и лапад и към тях се прибавя нарязаният на ситно суров черен дроб. Пържи се, докато дробът побелее. Прибавя се оризът, а след още 5 мин - и ситно нарязаните сварени дреболии, джодженът, магданозът и черният пипер. Ястието се залива с 1 л бульон. Всичко се задушава във фурна около 20 минути. Изпеченото месо и дроб сармата се разделят на порции и се украсяват със стрък пресен чесън.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц